Harta ucigașilor de păduri Botoșani, Suceava, Iași

Harta ucigașilor de păduri Botoșani, Suceava, Iași

Pe o hartă a ucigașilor de păduri, județul Botoșani figurează cu 69 de tăieri ilegale. În același timp, pe aceași hartă forest killers, județul Iași figurează cu 23 de raportări de tăieri ilegale de păduri, în vreme ce Suceava se află pe locul doi într-un top al defrișărilor, cu 161 de tăieri ilegale. Harta a fost realizată de EcoAssist, un ONG pentru protecția mediului din România. După ce românii raportează tăierile ilegale, ONG-ul verifică dacă informația este corectă și sesizează autoritățile. Datorită aplicației derulată de acest ONG s-a descoperit tăierea ilegală a 900 de hectare de păduri în județul Argeș.

In urma sesizarilor:

– in judetul Arges s-au deschis 30 de dosare penale si s-au constatat prejudicii totale de: 639.861,66 RON. „Aici am reusit sa aducem pe tapet taierea ilegala din situl natura 2000 Muntii Fagaras, cu un prejudiciu evaluat in 2012 de catre ITRSV Ploiesti la valoarea de 565.397,70 RON. In acest dosar am obtinut constituirea ca parte vatamata, urmand sa putem comunica mai multe detalii dupa finalizarea dosarului penal”, spune Liana Buzea.

– In Judetul Prahova s-a deschis un dosar penal cu prejudiciul evaluat la: 3.265,00 RON.

– In judetul Covasna s-a deschis un dosar penal cu prejudiciul evaluat la 2.744,62 RON.

– in judetul Maramures existau deja dosare penale dar s-au actualizat prejudiciile cauzate. „In judetul Satu Mare, insa la limita cu judetul Maramures echipele noastre au fotografiat o zona extinsa parcursa cu taieri rase. Initial ni s-a comunicat existenta unor dosare pe numele unor persoane fizice, cu prejudiciul comunicat la valoarea de: 642.317,33 RON. Dupa sesizarea noastra au fost reactualizate verificarile pe teren iar prejudiciul a fost actualizat pana la valoarea de: 1.666.293,57 RON, deci cu aproximativ 1.000.000 RON in plus fata de ceea ce se cunostea atunci”, explica Liana Buzea.

– in Cluj s-au raportat prejudicii de 70 milioane de lei. „Aici erau dosare penale deschise inca dinaintea actiunii noastre. Am constatat  un prejudiciu evaluat la suma de 70.470.296,00 RON, cea mai mare paguba pe care noi am depistat-o cu ajutorul hartii taierilor de paduri, de aceea, personal am concluzionat ca in Cluj a fost precum in vestul salbatic. In timpul actiunii noastre s-au dat doua sanctiuni contraventionale in timpul actiunii de pe teren in valoare 4000 RON si confiscarea a 12.5 m.c. lemn rotund in valoare de 1500 RON”, spune Liana Buzea.

– in Brasov s-a deschis un dosar penal pentru folosirea fara drept a unui dispozitiv special de marcat de catre tehnicianul silvic din firma de exploatare de pe raza localitatii Cincsor, pentru un unumar de 48 arbori. (http://plantamfaptebune.ro/harta-taierilor-de-paduri/)

„Zonele cu probleme mai mari in ceea ce priveste taierile ilegale de arbori au fost, in acest an, Pomarla, Ibanesti, Corni, Agafton, Blandesti, Sulita. Ca o caracteristica a judetului Botosani este numarul mare de trupuri de padure pe care un padurar le are in paza, usor accesibile hotilor de lemne, mai ales in zonele limitrofe localitatilor… Chiar daca dupa rezultatele din ultimii ani am fi putut considera ca presiunea asupra padurii incepe sa scada se pare ca acest lucru nu se va intampla niciodata si, ca urmare, activitatea de paza a padurilor trebuie sa se desfasoare in permanenta la un nivel ridicat”, declara, in cadrul Colegiului Prefectural, directorul Directiei Silvice Botosani, în cursul acestui an. (Sursa: Reporterul)