IPP a cerut Guvernului anularea ordonantei privind taxele locale

IPP a cerut Guvernului anularea ordonantei privind taxele locale

0 506

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului anularea ordonanţei pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale, iar Curţii de Conturi să explice public care sunt consecinţele juridice ale respectivului act normativ. Într-un comunicat remis joi, IPP susţine că Guvernul are o „atitudine inconsecventă” prin emiterea ordonanţei privind taxele şi impozitele locale, punctând că vor exista „consecinţe grave”, pe care le vor demonstra controalele ulterioare ale Curţii de Conturi la nivelul execuţiei bugetelor autorităţilor locale.

„Foarte probabil, la controlul Curţii de Conturi asupra execuţiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta că primarii care ignoră obligaţia indexării taxelor şi impozitelor locale prevăzută în Codul Fiscal invocând OG nr.1 au săvârşit o ilegalitate şi vor trebui să suporte consecinţele. Decizând abia în ultimele zile ale lui 2012 sumele brute la care trebuie să ajungă taxele şi impozitele pentru următorii 3 ani (indexarea făcându-se odată la 3 ani cu rata inflaţiei), Guvernul a luat prin surprindere primarii/preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali/judeţeni care apucaseră să emită hotărâri de majorare a taxelor (având, conform legii, acest atribut) prin care acestea au ajuns la sume peste ceea ce noua indexare le-a cerut să atingă”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit IPP, actualul comportament fiscal al Guvernului este „populist, iresponsabil şi riscant”, în condiţiile angajamentelor faţă de FMI şi Comisia Europeană care cer României predictibilitate fiscală. „Cerem Curţii de Conturi a României să explice public care sunt consecinţele juridice ale noii ordonanţe. În opinia IPP, Guvernul (…) este primul responsabil de consecinţele unor măsuri luate la presiunea unor primari care preferă să se protejeze electoral în ochii alegătorilor nemărind, prin adoptarea de hotărâri în consecinţă, taxele locale cu rata inflaţiei, chiar conştienţi fiind că, de la an la an, nevoile financiare (inclusiv investiţionale) cresc concomitent cu creşterea tuturor preţurilor din piaţa liberă în urma inflaţiei”, subliniază Institutul pentru Politici Publice.

IPP mai atrage atenţia asupra faptului că 60% dintre primăriile marilor municipii din România nu au mărit în perioada 2009-2011 nicio taxă locală, deşi Codul Fiscal permite acest lucru.

„Comunităţile din România nu se vor moderniza niciodată dacă sunt conduse de primari care nu sunt dispuşi să îşi asume indexări şi chiar majorări de taxe (dacă e necesar). (…) Deplângem lipsa de demnitate a primarilor şi a consilierilor locali şi judeţeni care nu au curajul să iasă în faţa cetăţenilor din propriile localităţi să explice de ce este necesară indexarea şi chiar mărirea (pe care o pot face în limita a 20%) a taxelor şi impozitelor locale, temându-se că taxele şi impozitele în sume mai mari vor spori atenţia cetăţenilor faţă de calitatea activităţii primăriei/consiliului”, se mai punctează în comunicatul citat.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri ordonanţa pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale, actul normativ stabilind că indexarea acestora este la alegerea autorităţilor locale.