Liberal despre liberali: PNL este captiv în fața intereselor de grup

Liberal despre liberali: PNL este captiv în fața intereselor de grup

0 581

14522902_1091990767586079_2248337646761455455_nAlegerile interne din PNL Botoșani pentru stabilirea ordinii pe listele de candidați la parlamentare au adus fragila unitate a organizației PNL în fața unei noi prăpăstii. Cântecul și descântecul voturilor au redeschis răni mai vechi sau au aprins altele noi care, mocnind, vor pârjoli partidul. Marele câștig al deciziei liberale de ieri este că a scăpat județul Botoșani de o serie de balauri politici. Asta nu înseamnă că cel ce a primit maximum de voturi este ușă de biserică. Nici pe departe. Poate acesta și este secretul succesului său de ieri. Dar despre asta vom vorbi detaliat altădată. Cert este că, începând din decembrie 12, noii deputați liberali sunt Costel Șoptică, Cristian Roman și Mirela Saucă, iar senatorul liberal va fi Cristian Achiței. Șoptică are posibilitatea, potrivit regulilor interne să aleagă locul 1 la Senat, caz în care ar face rocadă cu Achiței. Acesta din urmă este de altfel singurul candidat care și-a meritat locul obținut, care a muncit pentru partid fără să iasă în față și să-și atribuie merite. Probabil Achiței va fi și singurul parlamentar liberal care va salva onoarea liberalilor din legislativ în următorii patru ani. Aceași atitudine ar putea să o aibă și Mirela Saucă, cu condiția ca cel de al treilea fotoliu de deputat să nu fie pierdut de liberali în campania ce urmează. Frământările interne, răsfrânegrea acestora în afara ușilor PNL, precum și campania sau anticampania pentru parlamentare vor decide dacă liberalii rămân cu trei deputați și un senator, sau Saucă va pierde la mustață, în favoarea PSD. Cel puțin un om există pe lista liberalilor care are toate șansele să dinamiteze campania liberalilor și scorul prezumtiv de 3+1 la egalitate cu PSD. Pentru că, cel mai probabil, al doilea scaun de senator, prin redistribuire, va reveni PSD.

Liberalii nu au înțeles nimic din ce a cerut strada14570421_1091991247586031_1391452434456393849_n

Gabriel Alexandru, liberalul pe care mulți îl vedeau pe un loc eligibil la alegerile pentru legislativ, a mai primit o lovitură de la colegi. Asta după ce în 2012 a fost la o jumătate de pas de a prinde un fotoliu de deputat. ”Sper că Partidul Național Liberal se va trezi și nu va cădea în capcana securiștilor, nu va rămâne captiv în fața intereselor de grup! Partidul Național Liberal este singurul partid care are capacitatea de a se reforma. Sper ca liderii lui sa înțeleagă  acest lucru și să acționeze în acest sens!”, este o parte din opinia sa ca urmare a scrutinului intern. Seara, târziu, după ce evenimentul s-a consumat și spiritele s-au mai liniștit, am reușit să discutăm cu Gabriel Alexandru. ”Sistemul a câștigat… Un tânăr normal și sincer ca mine încurcă… nu poate fi scăpat că e instabil, pentru unii… Am crezut că timpul și vremurile au schimbat partidele și mentalitățile. Se pare că am greșit! Tot sistemul și ”strategii” fac cărțile. Oamenii normali și ok nu au loc! Despre votanți, bineînțeles că au fost aleși pe sprânceană… să voteze cum vor ei. De aia PSD face scorurile pe care le face. Nu se poate ca Forța Civică să apeleze la protocolul de fuziune prin absorbție, să ceară 30 și ceva de oameni reprezentanți la municipiu. Fuziunea aia a avut loc acum câțiva ani, acum câteva runde de alegeri, nu ține o viață. În fine, la vremuri noi, tot noi. Se pare că asta este deviza lor. Nu au înțeles nimic din ceea ce a cerut strada și oamenii. Strategia celor care țin partidul sub control a funcționat. Am fost naiv să cred că sunt într-un partid care a înțeles nevoia de schimbare și de reformă. Mulți m-au sunat și foarte mulți mi-au zic că nu mai trag pentru acest partid.

Popescu trădat în bătălia pentru privilegii14522882_1091991064252716_67805807366740777_n

La fel de trist a fost și senatorul Popescu după alegerile de ieri din PNL. ” Eu voi muri liberal de dreapta. Despre accederea în Senat, mai vorbim. Ce m-a deranjat foarte tare este că au mers în teritoriu și au cerut să nu voteze cu Popescu”, ne-a spus senatorul Corneliu Popescu.

Înjosit (pe listă) de partid, senatorul RVG s-a refugiat în popor

Unul dintre mari perdanți ai acestor alegeri, Viorel Grigoraș, cel devansat de către Mirela Saucă, pare că încă mai meditează, încă mai oscilează cum e mai bine să procedeze. Este singurul din noua configurație care mai are o șansă de accedere în Parlament. Ce-i drept, șansa aceasta  este de +0. Și ține de redistribuirea voturilor după momentul 11 decembrie. Întrebat fiind dacă va merge pe lista pentru Senat pe locul 2, având în vedere voturile exprimate de liberali, Viorel Grigoraș a fost foarte …caustic. Mai ales că întrebarea noastră l-a găsit la o nuntă, de altfel superbă, după cum ne-a spus chiar senatorul. ” Depinde cine e pe locul 1. Poate tot o cooperativă. Eu sunt la o nuntă cu poporul ! ( Schit Orășeni ) … Super !”, a spus Viorel Grigoraș.

Gireadă se va întoarce la origini14523108_1091990930919396_6709780605505354735_n

Cel mai afectat a fost cu siguranță actualul deputat Verginel Gireadă. Acesta a și avut , de altfel, o ieșire poblică de reacție la votul primit, imediat după încheierea alegerilor. Întrucât odată cu acest vot intern Gireadă a primit și decizia de pensionare politică, îl vom lăsa să se retragă în bârlogul mecanizat de la Ipotești și să-și aranjeze ultimele ploi înainte de a părăsi loja politicii. Vorba veche a românului, despre morți numai de bine.

Liberal despre liberali: PNL este captiv în fața intereselor de grup