Maturitatea politica a primarului Portariuc si cele 20 de motive pentru viitor

Maturitatea politica a primarului Portariuc si cele 20 de motive pentru viitor

portariucDacă, în prima jumătate a mandatului său de primar al Botoşaniului, Ovidiu Portariuc a fost atacat consecvent de aproape toată presa locală şi nu numai, anul 2015 a adus o schimbare radicală în abordarea edilitară a relaţiilor publice. Conştient că, plătiţi sau neplătiţi, jurnaliştii îl vor mai ataca la baioneta ordinului politic al adversarilor partinici, sau va fi provocat la trânta neaoşă, ciobănească, Ovidiu Portariuc a ales să folosească reţelele de socializare pentru a transmite realizările sale ca edil, atât cele vizibile, cât mai ales cele mai puţin vizibile. Mai mult decât atât, într-un răspuns dat pe Facebook unui comentator care spunea stereotipic „Câte Mării, atâtea pălării”, tânărul edil de Botoşani a servit cititorilor o lecţie de maturitate în gândire, de maturizare politică şi mai ales o mostră de responsabilitate a OMULUI pus în slujba cetăţenilor.  „Radu,problema ridicata de tine din Ludwig von Mises este mereu de actualitate:conflictul intre eficienta si democratie, una fondata pe ratiune cealalta pe emotie.Tocmai aici trebuie realizat echilibrul.Logica actului politic democratic te impinge catre un exces de decizii emotionale pentru a rezona cu alegatorul dispus in primul rand la un nivel de lectura a realitatii strict emotional.Logica actului administrativ tine insa de eficienta economica in primul rand mai greu accesibila cel putin la un prim nivel de analiza si cu siguranta mai mereu nepopulara”. Orice comentariu este de prisos.

 

‪Cât priveşte cele ‎20deobiective realizate in cei doi ani jumatate, care poate e bine sa le stie toţi botoşănenii, redăm acum primele şase, astfel cum au fost creionate de către primarul Portariuc.

proiect Cornisa Botosani1.‪ProiectulCornisa – am preluat un brat de bibliorafturi cu un proiect fara finantare pregatit aproape 3-4 ani si care s-a dovedit a fi eronat:proiectare gresita,intabulare teren eronata,masuratori gresite,etc.6 luni au fost necesare pentru corectarea acestei documentatii si reavizarea ei la ministere.Desfasurarea licitatiei a dus la o economie de aproape 4 miloane de euro si a durat un an de zile ca orice licitatie in Romania verificata de cel putin vreo 5 institutii.Asigurarea finantarii a ridicat o alta provocare:nicio banca nu voia sa finanteze cu aproape 300 de miliarde un parc de distractii intr-unul din orasele cu cel mai mic buget din tara,oras indatorat pana in 2012 cu peste 1000 de miliarde.Dupa discutii de luni de zile,analize financiare,garantii,scenarii,weekenduri prelungite de sedinte cu echipa de proiect banca a aprobat finantarea.Au inceput lucrarile,au ajuns la 30% si in acest an vom finaliza investitia.Eu zi ca mai greu e sa construiesti o casa nu sa o desenezi pe o plansa sau schita.Dar Marius are dreptate nu se vede nimic deocamdata.Daca se lucra in oras de 600 miliarde se schimba fata a jumatate de oras,mai ales zonele periferice dar asa totul va fi vizibil doar in ziua deschiderii.

2.‪ProiectulTermoficarii-preluat realizat intr-o proportie de 10-15% si terminat in aproape doi ani.Evaluat la aproape 1800 de miliarde e un proiect care nu avea finatarea asigurata.In 2012 nicio banca din tara nu finanta autoritatile locale si se poate verifica lucrul asta.Am gasit solutia finantarii externe pentru a nu bloca proiectul si am reusit sa convingem IFC-Banca Mondiala sa ne devina parteneri fiind primul oras din Romania care a reusit la acea vreme sa atraga o asemenea finantare,dupa noi si Timisoara reusind acest lucru.Reamintesc conditille financiare din 2012 fiind extrem de stricte in plina criza finacnciara si cu un oras supraindatorat.8 luni au durat negocierile cu partenerii americani.Astazi Botosaniul are zeci de km de retea termica reabilitata,puncte termice complet renovate,cea mai ieftina gigacalorie din tara si cel mai modern sistem de termoficare din Romania dupa spusele celor de la Banca Mondiala.Dar si aici Marius are dreptate,nu se vede nimic,totul e sub pamant sau la marginea orasului.

stadion Botosani3.‪‎ProiectulModernizariiStadionului.  Poate cel mai de suflet proiect al acestor doi ani si cel mai vizibil.Nocturna,vestiare,scaune,turnicheti,sistem de incalzire,etc.
A implicat resurse financiare serioase pana in prezent(peste 80 de miliarde) si eforturi conjugate a numeroase echipe de specialisti dar a meritat.
Am fost toti mandri ca FC Botosani poate juca acasa pe un stadion modern,la standardele FRF.Modernizarea continua si in acest an!Le dorim si baietior nostri de la FC Botosani sa ramana acolo unde sunt,in elita fotbalului romanesc si sa aduca ca si pana acum multa bucurie miilor de botosaneni!
De asemenea un rol important in succesul echipei l-au avut si doi botosaneni care au pus suflet si bani:Cornel Sfaiter si Valeriu Iftimie.Succesul FC Botosani este succesul unui model de Parteneriat Public Privat corect si eficient realizat in Botosani!

4.‪DrumulBotosaniSuceava. Desi unii ar putea spune ca drumul Botosani Suceava (800 miliarde) nu face parte din proiectele municipalitatii eu il privesc prin prisma eforturilor realizate pentru a convinge factorii de decizie de la nivel guvernamental de importanta si urgenta acestei lucrari vitale pentru Botosani.
In cele 7-8 intalniri avute pe aceasta tema cu prim ministrul Romaniei si cu ministrul transporturilor,in capitala sau in Botosani, am insistat asupra necesitatii urgentarii acestei lucrari mai ales in perspectiva deschiderii parcului de agrement Cornisa.
Dupa 30 de ani Botosaniul are un drum european catre Suceava iar turistii veniti in Bucovina vor putea ajunge mai usor in orasul nostru.

5.‪TeatrulMihaiEminescu. Am inceput lucrarile de reabilitare si modernizare care sunt in prezent in grafic.O lucrare de peste 200 de miliarde care va reaseza Botosaniul pe harta culturala regionala.Putina lume stie ca Botosaniul a fost unul dintre primele orase din tara unde s-a jucat teatru,incepand cu anii 1850.O istorie care trebuie recuperata si redata noilor generatii!In 2016 ne vom bucura cu totii de un nou teatru in Botosani!

6.‪Loc ‪‎de joaca pentru copii-parc.Pe un fost teren viran,s-a finalizat cel mai mare si modern loc de joaca din Botosani.Terenul a fost curatat,igienizat si amenajat.Pe langa locul de joaca au fost amenajate:parcare, fantana arteziana, alei si spatii verzi, spatii comerciale si zona pentru animale de companie.