Metehne comuniste cu Sorescu si Turcanu

Metehne comuniste cu Sorescu si Turcanu

0 1055

Turcanu si SorescuMetehne comuniste cu Sorescu si Turcanu. Dintr-o neglijență crasă a factorilor de decizie din anii glorioși ai socialismului, covorul asfaltic de pe  drumul Județean Păltiniș-Coțușca, cel care străbate de  la un capăt la altul  Comuna Viișoara, s-a întrerupt la ieșirea  din localitatea Cuza-Vodă. Promisiuni de asfaltare până la Viișoara Mare sau chiar până la   Coțușca au fost multiple. De câte ori au apărut politicieni de la nivel Județean sau național la Viișoara, la diverse acțiuni sau numai în scopuri politice, pe la nasul cetățeanului s-a fluturat ideea că asfaltarea drumului județean va continua în scurt timp. În campaniile electorale din ultimii 25 de ani subiectul principal a fost asfaltarea drumului județean, menit să scoată din izolare una dintre cele mai sărace comune din județ. Vorbe frumoase sorbite cu nesaț de către alegătorii creduli și uitate imediat după alegeri de politicienii vremii. Fief PSD,  până în 2004, odată cu venirea  la timona comunei a primarului Daniel Hurmuz, nostalgicii comuniști s-au văzut înfrânți, dar nu au renunțat la luptă, semn că și acolo ,,Comuniștii mor dar nu se predau”. În cele aproape trei mandate, Daniel Hurmuz a reușit să schimbe fața comunei Viișoara, dar pesediștii nu au reușit să-l  convertească la socialism, acesta fiind un om integru, de dreapta. Din 2004,  sub conducerea lui Hurmuz,  s-a reușit reparația capitală a Căminelor Culturale, a Primăriei, a tuturor școlilor prin montare de termopane și a centralelor necesare încălzirii; apă potabilă în Viișoara, toate ulițele balastate, numai anul acesta circa 20 miliarde lei vechi fiind alocați în acest sens.

257555maxim-300x168Asfaltarea drumului prevăzută prin proiect

În anul 2007, când la conducerea județului se afla Constantin Conțac și vicepreședintele Manolache, prin Euroregiunea Nord-Est s-au întocmit programe de asfaltarea drumurilor județene din 15 comune, singura unde acest proiect nu a fost finalizat rămânând Viișoara.  În 2011, vicepreședintele Consiliului Județean,  Aroșoaie, a întocmit chiar un proiect de urbanism. Sumele necesare au fost alocate, dar căderea guvernului Ungureanu  a întrerupt realizarea proiectelor, banii de la Primăriile unde erau edili liberali fiind retrași de către premierul Victor Ponta pe motiv că au fost alocați preferențial de Elena Udrea. Au trecut trei ani de la ultimele alegeri locale și se părea că Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ, găsise cheia asfaltării celor 4,5 km de drum, între localitățile Cuza-Vodă și Viișoara Mare. Dar debarcarea împăratului a întrerupt iarăși realizarea visului ce macină de un sfert de secol locuitorii din Viișoara.

primarul Hurmuz ViisoaraAsfaltarea amânată de Sorescu până la Paștele Cailor

Surprinzător, actualul președinte interimar al CJ, Gheorghe Sorescu, a anunțat recent că bani sunt dar timpul necesar licitației și contestațiilor nu permite realizarea investiției. Îmi este greu să cred că Domnul Sorescu joacă după cum îi cântă pesediștii și nu este imparțial, așa cum ar trebui să fie. O comunitate locală,  domnule Sorescu este condamnată să străbată noroaiele,  datorită incompetenței politicienilor ce ne-au condus dar și a  răzbunării meschine. De la Cuza-Vodă la Viișoara Mare sunt 4,5 km, iar până la Coțușca încă 5 km,  un drum de pământ care dă mereu de furcă locuitorilor comunei, nevoiți fiind să-și distrugă mașinile prin gropile eterne. Deși  plătesc taxe și impozite, asemeni tuturor cetățenilor din Județ. Dați masca jos domnilor politicieni, apucați-vă de treabă.  Ca mâine vin alegerile și o să fiți huiduiți copios de cei ce v-au dat votul și pentru care nu ați făcut nimic. Cu așa atitudine a domnului Sorescu, față de o primărie condusă de un liberal, nu mă miră faptul că organizația PNL Botoșani  are președinte un anume Agamița Petrescu de la București.

Geo DĂRĂBĂNEANU