Minciuna primarului din Corni transformată în cordele de către Columbo

Minciuna primarului din Corni transformată în cordele de către Columbo

0 1107

VIDEO
Primarul contestat din comuna Corni, cel aflat la un  pas de a fi căsăpit asemeni lui Ceaușescu, minte de îngheață apa pe Siret în fața presei. Acesta a explicat cum a discutat el cu toți angajații primăriei ca săp fie bine comunei. Dar vicele nu a vrut să-l asculte. Și așa a rămas el țap ispășitor, deși ar fi neprihănit precum turturelele. Și a explicat cum a știut el, pentru urechile presei, de ce viceprimarul nu a vrut să-i țină locul în ajunul Anului Nou pentru a primi datinile. Viceprimarul nu se afla de față. Dar pledoaria primarului a fost de scurtă durată și minciuna și-a spart capul în mai puțin de o oră. Reporterul publicațiilor Columbo (ziar tipărit) și informatorulbt.ro (online) a găsit la un moment dat o clipă de liniște și omul potrivit pentru dialog, în mulțimea răsculaților, pentru a dovedi simplu și banal stilul sfidător, impertinent și periculos al edilului luat cu asalt de o comună întreagă. Columbo i-a pus față în față pe primar și pe viceprimar și adevărul s-a arătat precum steua de la răsărit. Dorneanu a dat-o cotită ca în iarmarocul lui Creangă.

”În alți ani am făcut obiceiurile… aicea a fost pus degetul pe rană… de la aceste obiceiuri, care se fac la noi de sute de ani. Nu s-au făcut organizat, așa cum prevede legea, cum trebuie făcute. Oamenii vin și colindă, primarul este obligat să răsplătească urătura cu un colac și cu ce este. Anul acesta nu s-a putut face această organizare din punct de vedere tehnic. Am discutat cu familia Cudalbă, cei care organizează acest joc. Și i-am spus că din punct de vedere tehnic nu putem organiza. Eu fiind din localitate, din probleme de familie, am greșeala și-mi asum responsabilitatea că nu am dat o dispoziție domnului viceprimar. Verbal am discutat cu toată lumea. Dacă nu este hârtie scrisă, așa este în viață. N-ai hârtie, plătești. Dumnealui i-am spus, domnu vice, eu plec din localitate, sunt cu familia la Iași. Am plecta de vineri, pe 31 la 12 și am ajuns aseară acasă. Să înțeleagă toată lumea, nu a fost cu rea voință. A fost un accident. Dacă eu dădeam dispoziție domnului vice și dumnealui atunci am discutat omenește, am discutat aici cu toți. Domnule nu vin nici eu, dacă dumneavoastră nu sunteți, nu vin nici eu. Că n-am să dau bani din buzunar să vin să țin jocurile. Omul…și-o motivat treaba. Eu sunt vinovat că nu am avut dispoziție scrisă”, a explicat Dorel Dorneanu în fața presei.

Discutând cu oamenii din stradă și din curtea primăriei, Columbo l-a edentificat pe viceprimarul Oniciuc, cel care încerca să le explice oamenilor că Dorneanu nu poate fi scos cu forța din Primărie și că ar fi bine ca protestatarii să meargă acasă pentru oarece demersuri legale. Columbo a profitat de moment și l-a abordat direct. ”domnule viceprimar, primarul dă vina pe dumneavoastră pentru refuzul organizării datinilor. Care este adevărul?”, l-a întrebat Columbo. ”Da? Așa o zis el, sau …se aude din gura lui? Hai față în față la el, haidem la el”, a fost reacția firească a viceprimarului Oniciuc. Și, împreună cu Columbo , a mers glonț în biroul primarului pentru a vedea dacă acesta mai spune și de față cu el că vinovat e viceprimarul. Și nu a spus. De acum placa era alta. Vinovată era presa că nu a înțeles. ”Nu, nu am spus așa, nu ați înțeles bine. Eu am spus doar că e greșeala mea că nu i-am dat scris, dar nu…”, a replicat Dorneanu, uitând ce spusese cu o oră înainte. Cuvintele sale, detaliile ciondănelii din primărie pe tema organizării datinilor, le regăsiți mai sus dar și în clipul video, pentru conformitate. Față în față, evident că viceprimarul a încercat să fie diplomat, după ce a fost disculpat și a explicat că de vină sunt aceleași probleme tehnice invocate de edil. În final au susținut și acceptat ambele părți că s-a discutat în cadrul Primăriei despre organizarea sau nu a obiceiurilor, dar în niciun caz primarul nu a dat vina pe viceprimar. Că așa e normal, la urma urmei, mai ales după ce o vreme au mâncat împreună o pâine.

Minciuna primarului din Corni transformată în cordele de către Columbo