O botoșăneancă în război cu Senatul pentru profesori și primari

O botoșăneancă în război cu Senatul pentru profesori și primari

0 737

Raluca Turcan profesori transportO botoșăneancă în război cu Senatul pentru profesori și primari

Botoșăneanca Raluca Turcan, deputat de Sibiu, a propus o lege prin care profesorilor să le fie decontată naveta din bugetul de stat, iar acest efort să fie luat de pe umerii primăriilor. Senatul, având ca vârf de lance pe fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a respins legea prin care a fost propusă decontarea transportului pentru cadrele didactice din finanțarea de bază!
”Deși propunerea legislativă a trecut de Camera Deputaților cu o largă majoritate (274 de voturi PENTRU, un vot ÎMPOTRIVĂ și două ABȚINERI) prin Senat a trecut într-un timp record, fără o dezbatere serioasă, transparentă, democratică. Nu am fost invitată să susțin această inițiativă în calitate de inițiator nici la comisia de specialitate, dar nici la dezbaterea finală din Senat.
În momentul de faţă, decontarea navetei cadrelor didactice se face de la bugetul autorităţilor publice locale. Se face acolo unde sunt bani, iar unde nu sunt bani – profesorii se descurcă cum pot. În această situaţie se află peste 65.000 de profesori. Deşi autorităţile locale au obligaţia, conform LEN nr. 1/2011, să deconteze naveta profesorilor – în prea multe situaţii aceștia nu-şi primesc banii, sau îi primesc cu o foarte mare întârziere.
Primăriile sărace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizaţi sunt elevii din comunităţile dezavantajate.
Practica ne-a dovedit că finanţarea de la primării a navetei profesorilor nu este o soluţie viabilă pentru asigurarea unui serviciu public precum cel al educaţiei. Dreptul la educație, un drept fundamental trebuie susţinut unitar la nivel naţional şi în privinţa asigurării resursei umane calificate. Prin acel proiect de lege am propus ca banii pentru decontarea navetei profesorilor să fie asiguraţi constant de la bugetul de stat!
Educația este gratuită și egală pentru toți, iar aceste principii trebuie respectate cu strictețe! În consecință, PNL va redepune un nou proiect de lege pentru a garanta drepturile fundamentale ale elevilor și profesorilor navetiști!”, a declarat Raluca Turcan.