O VAMĂ funcționează de cinci ani în container

O VAMĂ funcționează de cinci ani în container

Vama-Radauti-PrutReportaj la granița Europei. Pe 15 februarie s-au împlinit cinci ani de la inaugurarea Punctului Vamal Rădăuți-Prut și a Podului de peste Prut, numit în iunie același an ”Podul Grigore Vieru”. La evenimentul de acum cinci ani au participat peste cinci mii de persoane din zonă, dornice de a lua cu asalt podul și de a ajunge în înstrăinatul și doritul orășel Lipcani! Printre personalitățile prezente la manifestare, s-au distins: ministrul Vasile Blaga, care a coborât dintr-un elicopter, producând multă vâlvă și curenți de aer, dar și prefectul acelor vremuri, Cristian Roman, parlamentari și primari din comunele și orașele limitrofe și politicieni mai mici sau mai mari, ce se plimbau după cum cameramanii luau imagini, dornici să apară în ziua respectivă la posturile de televiziune.

Vizita lui Băsescu la Chișinău  hotărâtoare pentru deschiderea vămii

Dacă lucrările la pod s-au finalizat încă din 2006, cele de la punctul vamal nici nu demaraseră. O vizită scurtă a președintelui Băsescu la Chișinău a schimbat destinul, acesta hotărând ca, în maxim două săptămâni, românii de pe ambele maluri ale Prutului să poată tranzita cele două puncte vamale.

hqdefaultS-a hotărât amenanjarea Punctului Vamal în containere  menite să permită desfășurarea provizorie a activității, urmând ca în anii următori să se construiască un Punct vamal modern, care să permită desfășurarea activității în mod corespunzător și civilizat. Conform proiectului, la Lipcani se amenajase un spațiu modern, propice activităților de control vamal.

Dorința celor prezenți la eveniment, a fost satisfăcută  parțial

Din păcate, normele U.E nu au permis tranzitarea vămii de către persoane ce nu dețineau pașapoarte, podul trecându-l câteva sute de persoane din partea română, iar dinspre Moldova numărul celor ce au reușit să vină în patria mamă, a fost mult mai mic. Cu lacrimi în ochi, au rămas mulți bătrâni, ce au așteptat momentul revederii ținutului drag al Basarabiei, peste șapte decenii, dar ”unde îi lege nu-i tocmeală”, spune un vechi proverb românesc.

La cinci ani-aceleași containere, lipsa banilor și dezinteresul autorităților române spunându-și cuvântul.

Timpul a trecut, promisiunile și angajamentele s-au uitat, moldovenilor li s-au ridicat vizele, dar intrarea în România, o țară atât de frumoasă și bogată, ce aparține spațiului U.E, este aceeași.

Disponibilitatea vameșilor, zâmbetul larg al domnului Laurențiu Butnariu și a subordonaților săi, care veghează la respectarea legilor, este umbrită de aceleași containare ce străjuiesc de cinci ani la Rădăuți-Prut.

Un vameș gospodar, a încercat să schimbe aspectul dar cârcotașii au sărit la gâtul lui

Cu Ovidiu Pașalău aflat la timonă în 2010, punctul vamal începuse să înflorească. Pașalău a amenajat o copertină, o clădire chiar necesară activității, dar personaje obscure și rău inteționante, au considerat acest lucru o încălcare a legii, problema devenind, datorită lor, și subiect în presa vremii. Aceștia au dezinformat și blamat, catalogând bunele intenții și spiritul gospodăresc  al lui Pașalău ca diind lucruri ilegale. Schimbarea lui de la conducere și atitudinea negativistă a politicienilor care nu reușiseră să-l determine pe Pașalău să joace după cum cântau ei, au făcut ca totul să rămână ca la început.

Criza și bugetul de austeritate nu au permis realizarea investiției

Ca stat membru al U.E, vama de la Rădăuți este o carte de vizită a României.

În ciuda tuturor semnalelor din presă și a promisiunilor făcute în preajma alegerilor de orice fel, amenajarea unui punct manual , modern, nu a demarat nici la cinci ani de la deschidere, condițiile  precare în care-și desfășoară activitatea personalul de aici, pe frig, ploaie, ger, furtună, nu interesează pe nimeni.

Votul masiv acordat partidului de guvernământ la ultimile alegeri, nu a împresionat pe nimeni, drept mărturie stând sumele mici acordate pentru investiții județului nostru.

Delăsarea autorităților românești uimește și pe cetațenii moldoveni care, alături de celelalte persoane care tranzitează vama, își pun aceeași întrebare: când se va moderniza Punctul Vamal Rădăuți-Prut?

Geo Dărăbăneanu