Pe cumătrul lui Țurcanu îl paște incompatibilitatea

Pe cumătrul lui Țurcanu îl paște incompatibilitatea

0 688

O serie de informații venite pe surse, ne cereau să verificăm de ce un consilier local din Gorbănești mai are funcția publică fiind vinovat de incompatibilitate, potrivit Legii 163/2003. Autorii epistolei trimise redacției noastre nu înțeleg de ce ANI tace și cum a reușit consilierul lor să fenteze legea, pe ceilalți aleși locali sau alte instituții. Aceași sursă ne acredita idea că respectivul consilier local, fost șef liberal la Gorbănești, s-a oploșit acum la alt partidm ca vârf de lance liberală. Inițial am trecut cu vederea sesizarea primită. Apoi curiozitatea ne-a făcut să aflăm realitatea. Și aceasta, realitatea, este …incompatibilă cu prevederile legale. Datele furnizate de Oficiul Registrului Comerțului confirmă că respectivul consilier local s-a aflat în incompatibilitate cel puțin doi ani. Contactat de către Columbo (ziar tipărit), consilierul vizat a mărturisit că este și nu prea în incompatibilitate. După spusele sale nu a fost deloc într-o astfel de situație. După datele oficiale a fost incompatibil 2 ani din mandatul trecut. Primarul știa ceva, dar nu chiar totul.

Realitatea scriptică bate scenariul vieții

Ioan Grădinariu, fost lider local al PNL, cumătru cu ex președintele CJ Botoșani – Florin Țurcanu (i-a cununat băiatul care acum lucrează la abatorul familiei Țurcanu), a fost asociat și vicepreședinte și, oficial, mai este membru asociat la Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești care a derulat contracte cu primăria. În 2012 când a candidat și a obținut pentru prima dată funcția de consilier local pe listele PNL, Ioan Grădinariu a menționat în declarația de interese ajunsă ANI că este vicepreședinte. Ulterior, a prezentat primarului și fostului secretar al comunei Gorbănești o demisie prin care se retrăgea din funcția de vicepreședinte al cooperativei. În realitate, însă, această retragere a fost fictivă. Cu sau fără voia sa. În înregistrările oficiale ale cooperativei și cele de la Registrul Comerțului demisia nu a fost consemnată. Și vorbim de înscrisuri oficiale. Potrivit datelor furnizate de ORC la 14 martie anul acesta, ultima înscriere de mențiuni în ORC a fost la 15 aprilie 2014, când s-a modificat structura cooperativei, în sensul că au mai fost primiți câțiva membri asociați. La acea dată, înregistrările ORC îl arată pe Grădinariu ca fiind revocat din funcția de vicepreședinte. Și avea deja doi ani de mandat la Consiliul Local Gorbănești. La acea dată, mai avea 7 zile până când îi expira mandatul de vicepreședinte primit la 22 aprilie 2010.

Demisia din buzunar – bombă cu efect întârziat

Primarul Gică Iliescu de la Gorbănești spune că nimeni nu a făcut vreo sesizare cu privire la vreo stare de incompatibilitate a consilierului local. Ba dimpotrivă, el știe că Grădinariu și-a dat demisia. ”El are demisia în buzunar, cu număr de înregistrare. Dacă cei de la cooperativă nu l-au scăzut, e treaba lui. Eu așa știu. Când a intrat consilier prima dată, omul și scris demisia. Eu am avut o discuție cu el și mi-a spus că are demisia cu număr de înregistrare de la Flip, președintele cooperativei. Că el nu o fi înregistrat-o , e treaba lui. Da, dacă la Registrul Comerțului apare cum spuneți, este o stare de incompatibilitate. Dar dacă are demisia făcută la timp…ar trebui să fi fost și înregistrată. Eu nu am nicio atribuție să-l verific, a precizat, foarte corect, primarul comunei Gorbănești.

Miuța demisiei și jocul de-a mijoarca cu ANI

”Stați așa să vă explic. Am fondat o cooperativă în anul 2010, Agro Zoovet (observăm că asociatul nu cunoaște bine denumirea asociației care este Zoovet și nu Agro Zoovet – n.r.). Cred că despre asta este vorba. A, fost cinci inși. Eu, Cioabă, Filip, Sauciuc și Palade. Pe parcurs a fost președinte Filip până în 2012 , când au fost niște treburi cramponate între mine și Filip. Eu am candidat la Consiliul Local din partea USL, atunci. Eram președinte la liberali. Mi-am dat demisia înainte de alegeri. A semnat-o domnul Filip, am și o copie, că am depus și pe la Primărie, era secretarul Calimandruc. Ei au înregistrat-o la data la care am scris-o, la cooperativă, dar…la Registrul Comerțului nu au cum s-o înregistreze ei. Ei după ce fac formalitățile care sunt de făcut trebuie să completeze înapoi… el anumit o mai lungit-o… nu știu… El a făcut înscrierea de mențiuni abia în 2014 când și-a modificat structura. Pe mine nu mă mai interesează ce a făcut el. Aici e treaba lui Filip. Eu mi-am dat demisia din funcția de administrator și vicepreședinte. Am rămas asociat, că așa e cooperativa. Eu am rămas membru fondator. Eu am vrut să deschid atunci un proces la Tribunalul Botoșani, lui Filip… dar… nu am mai deschis. Prietenii ăștia ai mei, pe care i-am făcut consilieri, cred că ăștia v-au scris. Cât privește cealaltă acuzație că aș fi unealta lui Țurcanu sau a liberalilor în partidul unde sunt acum… nu am nicio treabă. Într-adevăr, sunt cumătru cu Țurcanu…mi-o cununat băiatul, asta e treaba. Băiatul lucrează la el dar nu are nicio treabă cu politica. Uite așa eu i-am ajutat pe băieți să fie consilieri și ei acum… O fost problema de la postul acesta de viceprimar. Da, Gică Iliescu mi-a fost propus postul de viceprimar. S-a discutat și la partid la noi…știi… așa. Și am alt coleg care vrea și el să fie viceprimar. De aici sunt toate răutățile astea. Am fost la liberali, acum sunt la alt partid. Dar în viața asta a mea eu politică am făcut …mai mult ca un sindicalist. Eu am intrat aici…dar eu… cu alte probleme…”, a fost foarte deschis consilierul local Ioan Grădinariu.

Pe cumătrul lui Țurcanu îl paște incompatibilitatea