Planurile contrabandistilor date peste cap de politistii de frontiera

Planurile contrabandistilor date peste cap de politistii de frontiera

0 564

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au reţinut şi identificat în ultimele două zile şase cetăţeni, români şi ucraineni, implicaţi în transportul mai multor colete cu ţigări de contrabandă, trecute ilegal în România. În data de 18 septembrie a.c., un echipaj format din poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi Prut, pe timpul executării unei misiuni specifice, a observat un grup de trei persoane, care transportau trei colete voluminoase şi se îndreptau dinspre râul Prut către interiorul ţării.


”La somaţia poliţiştilor de frontieră, cele trei persoane au abandonat coletele şi au fugit în vegetaţia abundentă de pe malul râului Prut. În urma cercetărilor efectuate, cele trei persoane au fost identificate stabilindu-se că sunt cetăţenii români Alin A., de 31 de ani, Ionuţ A., de 28 de ani şi Lucian A. de 19 ani. În urma inventarierii conţinutului celor trei colete s-a descoperit cantitatea totală de 3010 pachete de ţigări marca Winston, cu timbru de acciză R. Moldova, în valoare de aproximativ 27.000 lei. Pe numele celor trei cetăţeni a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală, iar în data de 19 septembrie a.c. aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile”, a transmis Minodora Racnea, Inspector principal de politie.

2. În data de 18 septembrie a.c., operatorul de la Sistemul Optronic din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi a observat pe teritoriul R. Ucraina, pe direcţia localităţii Sinăuţi, două persoane care transportau patru colete voluminoase, deplasându-se către teritoriul statului român.

Cele două persoane au fost monitorizate până în momentul în care au ajuns în localitatea Sinăuţi şi în jurul orelor 21.30 au intrat în locuinţa unui cetăţean. Locuinţa respectivă a fost monitorizată până în data de 19.09.2012, la ora 11.10, când în baza mandatului emis de Judecătoria Dorohoi, poliţiştii de frontieră au descins în locuinţa aparţinând cetăţeanului Toader C., de 50 de ani.
În locuinţă au fost găsite ascunse două persoane, respectiv cetăţenii ucraineni Vadym R. de 20 de ani şi Kostiantyn R., de 23 de ani, ambii din localitatea Bucovka, Ucraina. De asemenea, într-o anexă a locuinţei au fost descoperite patru colete învelite cu folie neagră, prevăzute cu chingi pentru transport, care conţineau 2500 pachete ţigări marca Viceroy, cu timbru de acciză R. Ucraina, în valoare de aproximativ 23.000 lei.
În urma cercetărilor, a rezultat că în urmă cu câteva zile, cei doi cetăţeni ucraineni s-au întâlnit pe teritoriul României cu Toader C., care le-a indicat în teren locul pe unde să transporte ţigările peste frontiera de stat, până la locuinţa sa.
În seara de 18 septembrie, în baza înţelegerii prealabile, cei doi cetăţeni ucraineni au trecut ilegal frontiera de stat dinspre Ucraina spre România, transportând cele patru colete cu ţigări descoperite în locuinţa lui Toader C.
Pe numele celor doi cetăţeni ucraineni s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat şi contrabandă, iar pe numele cetăţeanului român Toader C. s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la contrabandă şi complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat.
Cei doi cetăţeni ucraineni au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.