PNL va avea președinte nou în fiecare județ din cauza parlamentarelor

PNL va avea președinte nou în fiecare județ din cauza parlamentarelor

0 799

Cristian achitei cristina miron gabi alexandru pnl botosani campanie 2016Apropiatele alegeri parlamentare i-au adunat pe liberali la o consfătuire a edililor locali. La 26 august, primarii liberali din toate județele s-au întâlnit în cadrul Ligii Aleșilor Locali ai PNL. Rezoluția adoptată la finalul întâlnirii de lucru a pus în prim plan alegătorul și întărirea puterii administrației publice locale. De la Botoșani au participat mai mulți reprezentanți ai liberalismului județean. Printre aceștia s-au numărat Romică Magopeț primar la Ibănești, Mariana Saucă noua lideră a femeilor liberale, Cătălin Rotundu primar în Dângeni și președinte al Ligii aleșilor locali liberali din Botoșani, consilierul județean Cristian Achiței – omul cu cele mai multe merite pentru nominalizarea la un fotoliu de senator, Cătălina Lupașcu consilier local și alți urmași mai demni sau mai puțini demni ai lui Brătianu. Ședința foto l-a prins în offside și pe senatorul Corneliu Popescu. Cine știe, cu șanse minime la un nou mandat în Senat poate se va orienta spre obținerea Primăriei Sulița, pentru a pune în practică ce nu a reușit la Senat. Că oricum, chiar dacă abia au fost alegerile, este nevoie de schimbare la Sulița unde administrația dă de-a dreptul prin gropi. Încă, după câteva mandate ciubotărești. Revenind la rezoluția aleșilor liberali, aceștia se consideră reprezentanți ai acelor cetățeni care își asumă responsabilitatea propriului destin. Din această cauză programele și politicile PNL vor gravita în jurul cetățeanului, celui care eliberează bilete, tur – retur, pentru parlamentare. Cu alte cuvinte, politica PNL nu se va mai învârti în jurul președintelui sau, dacă vreți, din cauza parlamentarelor, PNL va avea în fiecare județ un nou președinte: cetățeanul. Pentru conformitate, redăm ad litteram rezoluzia liberală.

Rezoluția adoptată de Liga Aleșilor Locali ai PNL – 26 august 2016liberali botosasni 2016 achitei lupascu rotundu sauca popescu

Centralismul contravine valorilor liberalismului clasic, ca și doctrinei populare (creștin-democrate) pe care Partidul Național Liberal o asumă în calitate de membru al Partidului Popular European. Doctrina noastră contrapune centralismului și statismului ideile descentralizării și subsidiarității – idei mult mai productive din punct de vedere administrativ, social și economic. Suntem adversari ai suprareglementării și ai monopolizării deciziei iar, ca liberali, susținem delegarea cât mai multor competențe dinspre structurile centrale către cele locale, prin aceasta urmărind beneficiul cert al unei mult mai bune adecvări a cheltuielilor și investițiilor la necesitățile comunităților locale.

Partidul Național Liberal se consideră reprezentantul cetățenilor care își asumă responsabilitatea propriului destin, a celor care cred în inițiativa liberă și competiție, nu în monopol, în răsplata corectă a muncii, nu în dependență față de un stat discreționar. Noi, liberalii, credem că cele mai bune șanse – la educație, la un sistem medical performant, la prosperitate – ne sunt oferite de comunitatea în care trăim – începând cu familia tradițională, cu școala – care implică părinții în deciziile sale, și până la breasla profesională care ne recunoaște și ne răsplătește competențele reale, nu loialitatea față de un sistem clientelar centralizat.

De aceea, având în vedere faptul că:

– Partidul Național Liberal crede în valorile profesionalismului, meritului și echității și susține o lege a salarizării unitare bazată pe aceste valori și nu pe calcule meschine electorale

– Partidul Național Liberal crede în valorile transparenței și onestității morale și profesionale și susține adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, un cod general, care să se refere la toate funcţiile publice – elective sau numite, locale sau naţionale, care să privească şi regimul conflictelor de interese si se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice

Ne asumăm și preluăm în programul de guvernare al Partidului Național Liberal următoarele puncte:

* Descentralizarea cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ teritorială.
* Atribuțiile administrației locale pentru sprijinul mediului economic local.
* Salarizarea funcționarilor publici cu o creștere medie de 22% începând cu anul 2017.
* Statutul aleșilor locali.
* Codul incompatibilităților.
* Salarizarea aleșilor locali.
* Simplificarea procedurilor pentru creșterea gradului de atragere a fondurilor europene și pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală.

Credem, ca liberali, că aceste măsuri pot opri deprofesionalizarea administrației publice, motivând și capacitând pe toți cei care asumă singurele principii care pot aduce prosperitate și solidaritate reală în comunitățile României: ierarhia meritului și răsplata justă a muncii făcute cu profesionalism și onestitate,transparența cheltuirii banului public, competiție reală în investițiile publice, diminuarea birocrației și încurajarea inițiativei economice, cultural-educaționale și sociale în comunitate, solidaritate socială bazată pe familie și valorile tradiționale ale acesteia.

 

PNL va avea președinte nou în fiecare județ din cauza parlamentarelor