Politicianul trebuie să fie în slujba cetățenilor, să muncească pentru ei

Politicianul trebuie să fie în slujba cetățenilor, să muncească pentru ei

Interviu punctual cu Daniel Corneliu IONESCU, președinte al PMP Botoșani, candidat la Camera Deputaților.

Reporter: De ce candidați? Ce v-a determinat să intrați în politică?

Daniel Corneliu Ionescu: Sunt două întrebări distincte, cu motivaţii diferite. Am intrat în politică odată cu PL-D, alături de o echipa tânără, entuziastă, care nutrea convingerea că poate face ceva pentru societate. Îi aveau pe cei mai buni! Teodor Stolojan, Monica Macovei, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur… Ne mândream cu asta în campanie. Spun că nutream convingerea că putem face ceva pentru concetăţeni, pentru ţară. Toţi acum clamează schimbarea, dar trebuie făcută schimbarea cu orice preţ? Atenţie, s-ar putea să existe şi lucruri bune în această ţară!

Candidez, aşa cum am mai precizat, pentru a mă asigura că părinţii noştrii  sunt trataţi cu respectul cuvenit şi pentru a încerca să las copiilor noştri o ţară în care să poată trăi liniştiţi. Lupt pentru un trai decent.

Reporter: Care sunt punctele tari, avantajele unui partid tânăr în bătălia electorală,  față de partidele mamut sau căpușă care vor același lucru: votul electoratului?

Daniel Corneliu Ionescu: PMP-ul s-a născut dintr-o necesitate legată de faptul că la acea dată nu exista o alternativă.

După cum ştiţi, PMP s-a format din Fundaţia Mişcarea Populară ca scut al societăţii civile şi ca alternativă ionescupentru cei care au înţeles proiectele de reformă profundă ale preşedintelui Traian Băsescu şi care nu se puteau regăsi în noul PNL proaspăt desprins din USL. Unul dintre avantaje este că, fiind un partid mic, în mare parte format din tineri cu o energie surprinzătoare, suntem un partid dinamic, receptiv şi adaptiv. Dar, fără îndoială, cel mai mare avantaj este faptul că am reuşit să aducem în bătălia politică oameni noi, cu idei vizionare, capabili, care altfel nu s-ar fi gândit niciodată să se înregimenteze politic. Şi, diferit faţă de concurenţă, pentru că noi nu i-am putut mitui cu posturi sau promisiuni de contracte.

Reporter: Ca deputat, ce proiecte veți susține în domeniul social și antreprenorial?

Daniel Corneliu Ionescu: Este foarte mult de vorbit despre domeniul social, îl cunosc bine pentru că alături de mine este un asistent social şi sunt la curent cu problemele cu care se confruntă. Legislaţia în domeniu este ambiguă şi stufoasă iar elementul birocratic nelipsit. Din această cauză, de multe ori se întârzie cu măsuri ce ar trebui luate cu o mai mare promptitudine, creându-se neplăceri.

Vorbind despre antreprenoriat problema de esenţă este lipsa unui sprijin real al statului pentru cel ce încearcă să facă o afacere, indiferent de mărimea acesteia. Afacere înseamnă şi un boutique la parterul unui bloc sau în cea mai îndepărtată localitate, la fel cum afacere înseamnă şi o capacitate de producţie de câteva milioane de euro. Birocraţia, fiscalitatea excesivă, taxele mari şi eliminarea prezumţiei de nevinovăţie în ochii organelor de stat a întreprinzătorului sunt doar câteva dintre problemele cu care mediul de afaceri se confruntă. Lipsa mâinii de lucru şi preponderent a mâinii de lucru calificate este de asemenea o problemă cu care ne confruntăm.

Reporter: Ce vă doriți cel mai mult pentru familia dvs și pentru familiile acestui județ?

Daniel Corneliu Ionescu: Clar ceea ce toată lumea îşi doreşte. Nu vorbim despre sănătate şi prosperitate, acestea sunt deziderate intrinseci. Îmi doresc să ajung să fiu invidiat că trăiesc aici, pentru climatul economic prosper şi stabil, pentru faptul că avem o piaţă agroalimentară authtonă foarte bogată, că avem o infrastructură de calitate care ne face o poartă spre vest a Republicii Moldova prin vămile de la Stânca Costeşti şi Rădăuţi Prut. Că salba de lacuri şi iazuri din judeţ ne-a transformat  în unul dintre principalii furnizori de peşte de apă dulce din această parte a ţării şi a Europei. Asta îmi doresc pentru familiile botoşănene.

Reporter: Ce îi lipsește cel mai mult acestui județ? Cum vedeți politicianul (indiferent de rangul său)  în slujba cetățeanului?

Daniel Corneliu Ionescu: Marile proiecte ale județului au fost implementate de politicieni de dreapta. Și o recunosc și cei de pe stânga! Programele Integrate de Dezvoltare Urbana  de la Dorohoi și Flămînzi au fost implementate cu ajutorul politicienilor de dreapta, pe vremea când județul era condus de Mihai Țâbuleac, iar municipiul de Cătălin Flutur. Proiecte ca modernizarea  municipiului Botoșani, depozitul de deșeuri de la Stăuceni sau reabilitatea infrastructurii de apă și canal în județul Botoșani tot atunci s-au facut. Consider că asta lipsește în primul rând județului, o politică echilibrată, o mai mare implicare a celor care gândesc, a oamnilor cu carte, cu bun simț, pentru a putea avea reprezentanți din toată sfera politică. Să nu mai fim catalogați ca un județ “roșu”! Referitor la politician, clar acesta este în slujba cetățeanului, vrând-nevrând, pentru că de acolo își culege fructele și își primește obolul. Depinde însă cum înțelege fiecare să-și facă treaba pentru care este plătit și cum își promovează realizările. Din nefericire, astăzi, în acest domeniu modestia nu prea are ce căuta și de aceea vedem și auzim prea multe cotcodăceli pentru câte o mărgică… Dar eu cred că toate acestea se vor schimba în bine cândva, iar fiecare va întelege că trebuie să-și facă treaba pentru care cetățenii l-au ales ca și cum ar munci pentru el. Principiul de bază este să nu lucrezi în interes propriu ci să-l înglobezi în interesul general. Astfel, lupt pentru drumul către Târgul Frumos ca și când ar fi al meu, dar beneficiari suntem toți!

Distrugerea satului românesc s-a reușit după revoluție

Reporter: Care va fi atitudinea deputatului Daniel Corneliu Ionescu vizavi de temele majore și actuale ale județului și ale României, teme precum corupția, sărăcia, subdezvoltarea economică?

Daniel Corneliu IONESCU: Încerc să fiu un om cinstit și corect. Nu cred că acestea ar trebui să fie temele principale ale unui politician botoșănean. De corupție se ocupă instituțiile abilitate ale statului furnizând acum și circ poporului… Sărăcia cred că este mai mult o prezentare negativă, un mod de a prezenta greșit județul nostru… Săracii oameni de la Botoșani… Nu suntem săraci, mergeți in magazine și veți vedea că mărfurile circulă, în parcări veți vedea mașini de zeci de mii de euro și mergeți la țară, acasă la prieteni. Un vin bun și niște jumări sau un pui cu smântână sigur se va găsi. Ne jignesc cei care spun că suntem săraci. E adevărat că nu suntem nici cei mai bogați dar există demnitate, mândrie și, la un loc formează o bunăstare pentru care alții, cu o stare materială mai bună, ne invidiază.

Subdezvoltare economică da, din nefericire… Și pentru a depăși acestă problemă trebuie să avem în primul rând o infrastructură legată de cea europeană, mână de lucru specializată în școli de meserii, legislație permisivă și care să incurajeze dezvoltarea zonelor periferice. Suntem frontiera Uniunii și acest lucru trebuie să se transforme într-un  beneficiu pentru noi.

Reporter: Pe agenda deputatului Daniel Corneliu Ionescu se va regăsi și preocuparea pentru fermierul autohton, pentru Omul din mediul rural? Ce se poate face pentru aceștia și, din indiferent care motive, nu s-a voit a se face până acum?

Daniel Corneliu IONESCU: Eu am crescut la țară și îmi doresc ca nepoții noștri să nu vadă vaci sau cai doar la grădina zoologică. Iubesc mediul rural și cred că toți ne-am intoarce  să mâncăm un borș la țară, sub vie, lăsînd în urmă chiar și un penthouse la ultimul nivel in superaglomerările urbane… Citiți literatura noastră, Slavici, Sadoveanu, Creangă nu au cîntat nici pavelele, nici blocurile, nici trotuarele ci satul românesc, cu tot ce are el mai frumos. Și, culmea este că ce nu a reușit regimul trecut care voia o industrializare masivă a țării bucecea1și distrugerea satului românesc s-a reușit după revoluție. Îndepărtarea de mediul rural, de izvor… Este mare păcat mai ales că există un curent din ce in ce mai puternic de aplecare spre viața naturală, mîncarea ecologică ajunge în marile magazine un lux iar țăranul român este împiedicat să-și vândă produsele și să-și dezvolte producția. Sprijin total ideea colegului meu, domnul senator Popescu de înființare a centrelor de primă vânzare prin care marfa produsă de țăran să poată ajunge în rafturile magazinelor, în sacoșele cumpărătorilor fără a-l înrobi fiscal și fără a-l transforma in contabil cu MBA. Fondurile europene pe axa de dezvoltare rurală sunt un instrument de dezvoltare, dar, din nefericire în acest moment un instrument dezacordat, lovit de o birocratizare excesivă. Consider că este necesar ca din comisia care aprobă fonduri pentru creșterea cornutelor(de exemplu) să facă parte obliatoriu și cineva care a muls vaca și a rânit bălegarul. La nivelul fiecărei primării trebuie să existe un birou cu tot ce este necesar pentru sprijinirea fermierilor, a tinerilor în vederea intocmirii de proiecte europene. Ghidurile trebuie întocmite în limba română și pe înțelesul tuturor, astfel încât dacă ne referim la suine să folosim termenul de porci ca să fim siguri că nu am fost greşit înţeleşi. Cerem tinerilor, fermierilor, tuturor ce incearcă să întocmească proiecte, adresa de e-mail, telefon mobil şi fix, pagină web şi număr de fax uitând că în România există peste 100.000 de gospodării fără curent electric.

Reporter: Sunteți partidul cu cele mai multe doamne și domnișoare prezente pe listele de candidați. Credeți în șansa tinerilor și posibilitățile femeilor de a face un alt fel de politică?

Daniel Corneliu IONESCU: Suntem! Şi ne mândrim cu asta! Şi eu personal chiar cred în şansa de relansare a acestei ţări dacă vom avea încredere în tinerii noştri. Şi îi vom sprijini cu adevărat. La angajare, atenţie, în posturi oferite de stat, de administraţii, li se cere experienţă similară minim “x” ani. Cum să o facă? Lucrând la o cafenea până uită ce a învăţat şi care îi erau proiectele în facultate? Toţi spunem că sistemul administrativ este greşit dar cerem experienţă similară în birocraţie, în lupta cu cetăţeanul și nu pentru cetățean.

La fel şi cu tinerii antreprenori! Cerem firmelor nou înființate lucrări similare pe care niciodată nu le vor putea face pentru că nu au în spate un istoric cu lucrări similare etc., etc.!

 Politicianul trebuie să fie în slujba cetățenilor, să muncească pentru ei