Prefectului de Botosani i s-a facut mila de frontieristi

Prefectului de Botosani i s-a facut mila de frontieristi

0 580

Prefectul judeţului Botoşani, Adrian Constantinescu, este nemulţumit de condiţiile grele de muncă pe care le au poliţiştii de frontieră. El a declarat, vineri, că un poliţist de frontieră din Botoşani este nevoit să patruleze pe o lungime de şapte kilometri de frontieră, în condiţiile în care media europeană este de doi-trei kilometri la fiecare lucrător. Declaraţiile au fost făcute după ce prefectul a efectuat, joi, împreună cu şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, Cezar Hrişcă, o vizită în teren.

„Dacă dotările tehnice sunt suficiente, Serviciul Judeţean al Poliţiei de Frontieră nu stă la fel de bine şi cu personalul din teren. Poliţiştii au în pază 243 de kilometri de graniţă, din care 72 reprezintă frontiera cu Ucraina, iar 171 de kilometri sunt la graniţa cu Republica Moldova. În aceste condiţii, unui poliţist ce patrulează de-a lungul frontierei îi revin aproximativ şapte kilometri pe care trebuie să-i supravegheze, gestionând criminalitatea transfrontalieră şi migraţia ilegală”, a afirmat Constantinescu.

Reprezentantul Guvernului susţine că poliţiştii de frontieră s-au plâns şi de combustibilul insuficient pe care îl au la dispoziţie pentru a-şi desfăşura activitatea, însă cele mai grave probleme constatate de prefectul judeţului sunt la vama Rădăuţi Prut.

Deschis în 2010, punctul de trecere are aceeaşi amenajare provizorie şi condiţiile precare pe care le-a avut la acea dată. Atât funcţionarii serviciului judeţean de frontieră, cât şi vameşii sau ceilalţi specialişti delegaţi de alte instituţii implicate în astfel de obiective îşi desfăşoară activitatea în barăci din PVC, care au şi început să se deterioreze. Temperaturile exterioare extreme îngreunează mult desfăşurarea activităţii atât vara, cât şi iarna, lipsa unui sediu făcând imposibilă dotarea vameşilor cu aparatură de scanare.

„Voi transmite autorităţilor bucureştene neajunsurile cu care ne confruntăm în asigurarea pazei la linia de frontieră a Uniunii Europene. Este de datoria noastră, ca, prin condiţiile oferite celor care intră şi ies din România, să ne asigurăm că se respectă legile şi că se oferă siguranţa de care românii şi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene au nevoie”, a afirmat Adrian Constantinescu