Premierul Ponta luat la intrebari de catre deputatul Liliana Minca

Premierul Ponta luat la intrebari de catre deputatul Liliana Minca

Pe lângă activitățile specifice comisiilor permanente ale Camerei Deputaților din care face parte, în perioada 19 martie – 03 aprilie, doamna deputat Liliana Mincă nu a pierdut nici-o ședință de plen în care să nu aducă în atenția națiunii nevoile și problemele botoșănenilor. Astfel, într-o interpelare adresată Ministrului Educației Naționale, domnului Remus Pricopie, deputatul PP-DD Liliana Mincă a solicitat sprijin financiar pentru finalizarea Campusului Școlar Demostene Botez din comuna Trușești, județul Botoșani. Pentru continuarea investiției începută la Trușești, doamna deputat Liliana Mincă a cerut ministerului să susțină financiar proiectul cu suma de 650.000 lei. De asemenea, printr-o altă interpelare adresată Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnului Liviu Nicolae Dragnea, doamna deputat Liliana Mincă a solicitat sprijinirea financiară a realizării sistemului de canalizare la grădinița din comuna Manoleasa, județul Botoșani. Prin aceeași interpelare adresată ministrului Dragnea, deputatul botoșănean a mai solicitat sprijin financiar și pentru realizarea investiției ”Stație de epurare și deversare în satul Manoleasa”.

După cum bine știți, în cursul lunii februarie, deputatul Liliana Mincă a cerut ministrului agriculturii, domnului Daniel Constantin, să se pronunțe asupra conflictului de interse în care se afla domnul Mihai Țucanu, înainte de a fi înlocuit la timona ANSVSA. După o întârziere nejustificată, răspunsul ministrului a venit și ca urmare a unei declarații politice făcută de doamna deputat în plenul Camerei Deputaților, declarație care îl viza direct pe premierul Victor Ponta, cu referire la ministrul Daniel Constantin. Potrivit răspunsului transmis de către domnul ministru Daniel Constantin ”cu privire la posibila  stare de conflict de interese la care se face referire, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dispus un control la SC Florea Carn SRL prin Direcția Generală Control și Antifraudă”. Deoarece nota de control este în curs de finalizare, rezultatul verificărilor va fi comunicat în perioada următoare.

Pentru că nu putea rămâne indiferentă la situația fermierilor aduși în pragul disperării de către declarațiile iresponsabile ale ministrului agriculturii și fostului președinte al ANSVSA, deputatul Liliana Mincă a cerut Primului – Ministru Victor Ponta să răspundă în fața națiunii la următoarele întrebări:

  1. ”Ce interese de stat sau guvernamentale pot împiedica un ministru să răspundă unor întrebări privind probleme de importanță națională?
  2. Dacă în echipa de consilieri ai Domniei Voastre cei care au promovat cu brio examenul incompetenței sunt primiți cu brațele deschise, este cazul să ne așteptăm la măsuri guvernamentale apocaliptice, potrivite cu profesionalismul unor astfel de sfătuitori?
  3. Cât mai exact posibil, la ce mușuroi de interese v-ați referit atunci când ați făcut această afirmație publică și care este componența acestui mușuroi?
  4. Cum vedeți salvarea agriculturii românești și relansarea industriei alimentare afectate drastic de declarațiile politice  mai mult decât iresponsabile?”.

Pentru o mai bună edificare asupra contextului interpelării, redăm  integral interpelarea premierului.

Domnule Prim – Ministru,

Gestionarea dezastruoasă a scandalului internațional al cărnii de cal etichetată ca fiind de vită, precum și isteria laptelui infestat cu aflatoxină au împins pe marginea falimentului industria alimentară autohtonă și agricultura românească. Este inadmisibil ca declarațiile stângace și iresponsabile ale unor ucenici politici să arunce în aer agricultura  (singurul segment al economiei naționale care nu a putut fi vândut pe 2 euro la fier vechi)  și nimeni să nu intervină pentru corijarea acestor carențe, sau eradicarea răului de la rădăcină. Ba dimpotrivă, în România de astăzi se pare că cine se joacă cu interesele reale ale națiunii, făcând jonglerii nefaste de rezident diplomatic, are asigurată cununa laurilor guvernamentali.

Domnule Prim – Ministru, fermierii români au ajuns în situația de a deversa pe câmp producția zilnică de lapte, exact ca pe timpul crizei din 1939, iar cei responsabili de haosul creat se joacă de-a politichia prin Cabinetul Domniei Voastre, care păreți foarte încântat de ”inocența” lor. După demiterea domnului Mihai Țurcanu de la A.N.S.V.S.A, printr-un concurs de împrejurări, acesta a fost numit consilier personal al Primului – Ministru. Scuza Domniei Voastre pentru nevolnicia fostului Președinte A.N.S.V.S.A. a fost că acesta ar fi călcat pe un mușuroi de interese. Este greu de crezut că un Prim – Ministru, preocupat de interesele țării, poate face o astfel de afirmație, fără să dezvăluie care sunt interesele acelui mușuroi și cine îl populează.

Având în vedere cele mai sus prezentate, Domnule Prim – Ministru, vă rog să binevoiți a răspunde următoarelor întrebări:

  1. Ce interese de stat sau guvernamentale pot împiedica un ministru să răspundă unor întrebări privind probleme de importanță națională?
  2. Dacă în echipa de consilieri ai Domniei Voastre cei care au promovat cu brio examenul incompetenței sunt primiți cu brațele deschise, este cazul să ne așteptăm la măsuri guvernamentale apocaliptice, potrivite cu profesionalismul unor astfel de sfătuitori?
  3. Cât mai exact posibil, la ce mușuroi de interese v-ați referit atunci când ați făcut această afirmație publică și care este componența acestui mușuroi?
  4. Cum vedeți salvarea agriculturii românești și relansarea industriei alimentare afectate drastic de declarațiile politice  mai mult decât iresponsabile?

Solicit răspuns în scris și oral.

 

                                                                        Deputat Liliana MINCĂ

Circumscripția electorală nr.7 Botoșani,

                                                          Colegiul uninominal nr.3