Președintele CJ Botosani OUT sau troc politic

Președintele CJ Botosani OUT sau troc politic

Macaleti si TurcanuDeși astăzi dimineață inevitabilul s-a produs și prefectul Botoșaniului, Costică Macaleți a semnat retragerea lui Țurcanu din prima liie a politicii botoșănene, un lider sindical îi suspectează pe cei doi de troc politic de conjunctură. Marius Oroșanu, încă Președinte al Cartel ALFA Botoșani și consilier juridic la DGASPC Botoșani, este convins că oricum ÎMPĂRATUL se va descurca după demitere și nu trebuie să îi plângă cineva de milă. 

Stirea zilei in Botosani suna sec: ”Prefectul Costica Macaleti a emis astazi ordinul prin care se constată incetarea mandatului presedintelui Consiliului Judetean, Florin Turcanu. Curtea de Apel de la Suceava a emis o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, potrivit careia presedintele CJ este condamnat la o pedeapsa privativa de libertate. Din acest motiv, conform legii administratiei publice locale, mandatul presedintelui inceteaza de drept.”

Iată și poziția liderului sindical: Am scris de mai multe ori despre Florin Turcanu si mi-am permis sa imi spun punctul de vedere atat in ceea ce priveste situatia lui statutara in cadrul PNL (ca lider de partid), cat si in ceea ce priveste situatia juridica a presedintelui CJ Botosani. I-am spus inainte de procesul de la Curtea de Apel Suceava ca va fi condamnat (contrar sustinerilor ferme ale avocatilor sai), am scris ulterior ca prefectul este obligat sa emita ordinul prin care constata incetarea de drept a mandatului presedintelui CJ Botosani. De retinut nuanta: prefectul nu l-a demis pe Florin Turcanu, ci doar a emis un ordin de constatare a incetarii de drept. De ce a facut atat de tarziu acest lucru? Nu cred in explicatia oficiala, ci apreciz ca probabil a fost o intelegere intre ei (explicita sau tacita), aspect care nu va fi recunoscut cu siguranta de cei doi (cel putin nu in perioada imediata).

Nu stiu daca Florin Turcanu va ajunge in conducerea Nova ApaServ (este tentanta pozitia!), nu stiu daca va reveni in mediul privat, dar stiu ca se va descurca si nu trebuie sa ii plangem de mila. Are abilitatile sa se descurce, dupa cum are si multe persoane pe care le-a ajutat sa ajunga in pozitii pe care nu le meritau sau pe care, desi le meritau, nu aveau niciodata sanse sa le obtina fara sprijinul direct al lui Florin Turcanu. Probabil una/unele dintre aceste persoane ii vor intoarce favorul cat de curand.

Marius OrosanuIn ceea ce priveste activitatea la nivelul CJ Botosani, cred ca aceasta nu va avea de suferit. Florin Turcanu oricum delegase aproape toate atributiile, asa ca nu va fi o mare problema pentru actualii vicepresedinti sa conduca institutia. Indraznesc sa spun ca acum lucrurile vor merge chiar mai bine, vor fi mai rapid solutionate anumite probleme, eliminandu-se timpii pentru avizul verbal al sefului de pana acum. Probabil Sorescu si Achitei isi vor imparti mai exact sarcinile si responsabilitatile, evitand dubla semnatura (inutila in multe cazuri). In plus, secretarul judetului constituie un punct de sprijin pentru orice executiv al CJ. Ramane o mica-mare problema: pe cine va alege plenul CJ ca presedinte interimar? Isi va incorda muschii Florin Turcanu pentru a dovedi ca inca detine puterea? Va face compromisuri pentru a-i fi lui mai bine? Isi va negocia viitorul sau statutul? Parerea mea este ca pe termen mediu si lung Florin Turcanu nu va conta in politica si/sau in administratia botosaneana, dar pe termen scurt cred ca nu trebuie neglijata puterea sa! De urmarit!

Ramane interesant de urmarit si daca se vor organiza anul acesta alegeri pentru functia de Presedinte al Consiliului Judetean Botosani (am mari retineri, desi legal asa ar fi!). Daca da, foarte interesant va fi de urmarit ce candidati vor arunca in lupta principalele partide. Variantele optime ale PSD sunt indisponibile acum, deoarece nici Doina Federovici nu doreste sa renunte acum la mandatul de senator, nici Costica Macaleti (independent, dar fost si viitor membru PSD) nu ar vrea sa renunte la fotoliul de prefect, cu exceptia situatiei in care schimbarea guvernului devine iminenta. Intuitia mea spune totusi ca, dupa o amanare de cateva saptamani/luni a deciziei de organizare a alegerilor, acestea se vor organiza, iar din partea PSD va candida Costica Macaleti.