Primarii din 5 comune acuzați de șmenuri cu sultanul lucrărilor din județ

Primarii din 5 comune acuzați de șmenuri cu sultanul lucrărilor din județ

Directorul unei firme din Cerchejeni – Blândești, s-a luat de piept cu monopolul pus de către două firme botoșănene și două din Iași, prin pârghii politice (a se citi trafic de influență), pe o serie de investiții derulate de primării. După licitații pe care ar fi trebuit să le câștige, dar agreate de către primării au fost ”firmele de partid”, cu dreptatea consfințită la CNSC, firma contestatoare s-a trezit că primarii fac ce vor ei pe moșiile lor, iar CNSC este doar o jucărie creată de stat pentru a mai suge niște bani publici. Că oricum nimeni nu prea dă doi bani pe deciziile lor. RTB Funds Consulting SRL, are pe rolul CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) 14 contestații la licitațiile derulate de primăriile din județul Botoșani. 5 contestații au fost formulate la licitațiile derulate pentru investiții în comuna Prăjeni, 6 la Manoleasa, una la Tudora și alta la Dângeni. În aproape toate aceste dosare firma din Cerchejeni a obținut câștig de cauză. Altfel spus, CNSC a confirmat că firma câștigătoare a licitațiilor respective trebuia să fie RTB Funds Consulting. Din nefericire pentru firma de la Blândești, monopolul lucrărilor publice este greu de spart. Iar instituțiile statului, slujite tot de oameni (angajați) supuși păcatelor și ispitelor zornăitoare, își fac treaba până la un punct. Până când intervine factorul politic. A cărui putere pare indestructibilă tot datorită banilor publici storși din bugetele publice prin tertipuri ridicate la rang de proceduri. Primarii susțin că nu au mâncat usturoi și își pun cenușă în cap, declarându-se neprihăniți precum puii de tururele. Iar cel puțin prin curtea patronului uneia dintre firmele de casă abonate la lucrări DNA este mai prezentă decât umbra soarelui, dar nu contează. Sistemul a funcționat bine până acum și nu trebuie să existe abatere de la schemă. Altfel riscul de a pierde ouăle de aur ale bugetului public, local sau guvernamental, este mare.

”A făcut actele în așa fel încât să-i scoată câștigători pe Tino Unitrans  (pe două lucrări) și pe Dioconstruct (pe o construcție). Am făcut contestație la CNSC, le-am arătat unde au greșit în acte. CNSC-ul ne-a dat dreptate, a dat remediere. Iar după ce CNSC a dat această dispoziție, Primăria Prăjeni a refăcut documentația, cu alte artificii, în așa fel încât să scoată câștigătoare aceleași firme. Le-am trimis notificare iar ei au răspuns că nu au greșit cu nimic. Deși este ilegală anularea unei licitații la care CNSC ne-a declarat câștigători admițând contestația noastră. Dacă tot trage de atât timp să-i scoată câștigători pe cei de la firmele amintite, bănuiesc că primarul are ceva obligații … Aceași situație este și la Manoleasa unde vor să scoată câștigătoare tot firma Tino Unitrans, la fel este și la Dângeni, la Hlipiceni sau Todireni. Toate investițiile sunt școli și grădinițe. Am  semnalat niște condiții foarte abuzive și la Hlipiceni, probabil ne ducem și acolo cu contestație. În general, tot ce înseamnă investiții pe Ordonanța 28, pe procedura de atribuire consultanța o face o firmă de la Iași, studiul de fezabilitate îl face tot o firmă de la Iași, iar execuția lucrărilor Tino Unitrans sau Dioconstruct. La fel se întâmplă peste tot”, a susținut George Ionuț Tincu, managerul firmei RTB Funds Consulting SRL. Tino Unitrans este unda dintre firmele cunoscutului om de afaceri Bârsan, acelașii din dosarul lui Țurcanu, aflat încă în lucru la DNA.

drumul judetean botosani iasi (55)(1)Primarul de la Prăjeni nu găsește…capetele

Alexandru Răileanu, primarul de la Prăjeni, bănuit de vasalitate slugarnică față de șmecheri mai mari ”de mai sus” strigă de pe ulițele comunei că este nevinovat. ”Procedurile acum sunt… anulate… Una este anulată și se află la Curtea de Apel, pentru o școală… iar două sunt la CNSC și se judecă contestația domnului Turcu. Nu există să favorizez firma lui Bârsan. Din moment ce am anulat licitațiile… ce să favorizez… pe cine să favorizez… au fost niște greșeli, niște omisiuni în documentația de atribuire și ne crează probleme la evaluare. Procedura e online pe SEAP și acele greșeli, omisiuni, nu mai pot fi îndreptate. De asta comisia le-a dat dreptate. Dar nu numai ei au contestat. Sunt vreo trei firme care au depus contestații și…n-o mai scoatem la capete. E dreptul lui de a contesta… dar nu, nimeni de nicăieri nu ne impune ce firmă să câștige sau nu…E vorba de acele greșeli care ne crează probleme groaznice. Categoric, toate aceste demersuri și proceduri ne țin în loc. Dar legea de acum e mai proastă decât cea care a fost până acum. Dar nu am nicio treabă cu nimeni. Nici pe cei de la Tino Unitrans sau Dioconstruct și nici pe domnul Turcu de la RTB nu-i cunosc. E adevărat că deciziile CNSC trebuie puse în aplicare… noi ne-am întors, dar în momentul în care ne-am întors să reevaluăm am dat peste aceleași probleme. Oricum nu se știe dacă vara asta mai începem ceva”, ne-a spus Alexandru Răileanu, primarul comunei Prăjeni.

Primarul din Hlipiceni stă cu ochii pe beregata expertului2-un-tanar-de-23-de-ani-candideaza-la-presedintia-tnl-botosani-fotogalerie

”Este absolut fals. Nu am ce să vă spun… Domnul Turcu are o firmă de consultanță… Nu știu dacă o să fie respins… nici nu am idee. Eu știu care sunt firmele participante, sunt vreo cinci cu oferte depuse. Care o să fie câștigătorul se va vedea la urmă. Mergem pe proceduri și care va fi rezultatul acela va fi. Mai sunt constructori care încearcă să pătrundă pe piață… dar nu-i problemă de asta… dar …bineînțeles, dacă întrunește condițiile și are un preț mai mic de ce să nu aibă acces la licitații? Numai să aibă grijă ca oferta să fie realizabilă. Dacă el câștigă și nu poate pe urmă să facă lucrarea…îl iau de gât pe expertul care mi-a spus că are capacitatea de a realiza lucrarea. Expertul trebuie să aibă în vedere inclusiv capacitatea de execuție a ofertantului. Că este un expert pe partea tehnică și un consultant pe partea financiară”, a explicat Marian Luchian, primarul comunei Hlipiceni.

Primarul de la Dângeni nu vrea la pușcărie pentru FUNDSCATALIN-ROTUNDU-PNL_494x480

”Nu știu cine este Unitrans, eu nici nu am lucrat cu firma Tino Unitrans. Ascultă-mă puțin. Acela vorbește… e un copil nebun. Prima dată întreabă-l ce firmă are, să explice, ce lucrări a făcut… el crede că… Hai măi, mă lași?! Acela e pus să facă scandal. Eu nu mă joc… eu am lucrare mare… e școală. Pe SEAP nu are decât, să se înscrie, să facă…Ceea ce a contestat a fost că s-au pus măsuri restrictive. Păi, nu-i nicio problemă. Mi-a venit de la București să scot măsura aia. O scot. Care-i problema? Dar acesta caută scandal și vrea să facă nu știu ce… că-i liberal și vezi Doamne eu trebuie să-i dau lucrările lui. Uăi băiete, eu nu intru în pușcărie pentru tine. Lucrează cu un parlamentar mână în mână… Îți spun pentru că mă cunoști. O să îi facă probleme lui…parlamentarului, dar dacă e prost. Eu nu mă încurc… RTB Funds Consulting e firmă nouă, el lucrează cu…parlamentarul. La mine e o lucrare mare, e școală, sunt 17 miliarde de lei… ce oameni are el? Are firmă de apartament… El nici nu a terminat școala, el încă e student. Într-adevăr, se mai fac greșeli la procedurile de licitație. Dar sub nicio formă nu există că favorizez vreo firmă sau alta. Dar el face scandal, el e reclamagiu de meserie. El crede că așa o să facă el lucrări? Să-mi arate o casă a scării făcută de el… Ești nebun la cap? Ia gândește-te cum ar fi să câștige el? Cum face lucrarea? Aduni acum 30 de oameni și îi pui la o lucrare de asta? Ce știi despre oamenii ăștia? Nu așa se fac lucrările pe bani publici. Nu. Eu nu fac pușcărie pentru un copil prost și nebun. Nu știu… eu am evitat să vorbesc cu el. Pentru că licitația e electronică și asta e, cine câștigă … ”, a susținut ferm convins de ceea ce spune primarul din Dângeni, Cătălin Rotundu.

Ce minuni ne-ar mai fi spus și primarul de la Tudora, nu știm. Iar cel de la Manoleasa, primarul Aroșculesei, se pare că se consideră cu sânge prea albastru pentru a vorbi cu presa. Dar, dacă Turcu are dreptate, este foarte posibil ca în curând, sau cândva, sângele său albastru, oricât de nobil ar crede el că este, să devină simplă apă de ploaie. Cert este că, în final, ceea ce va decide Curtea de Apel Suceava, unde se judecă în cele din urmă contestațiile lui Turcu, va fi literă de lege. Că firma acestuia are sau nu capacitate de execuție, vom afla cu siguranță altă dată. Până atunci, cu ordin ”de sus” sau nu, firmele abonate la lucrări publice vor continua să dețină monopolul. Sau poate că nu, dacă DNA sau alte instituții vor avea o privire…mai de ansamblu asupra modului în care se gospodărește banul public, adică al celor care își rup spinarea și palmele la sapă pentru a plăti taxe și impozite la primării.

Primarii din 5 comune acuzați de șmenuri cu sultanul lucrărilor din județ