Primarul Aroșoaie, începe să-și onoreze promisiunile electorale

Primarul Aroșoaie, începe să-și onoreze promisiunile electorale

La mai bine de unde an de la preluarea puterii locale , șarmantul ales al dărăbănenilor își face bilanțul :

-redeschiderea Spitalului , punctul forte a lui Aroșoaie;

-modernizarea zonei centrale , noul covor asfaltic , parcările și noile marcaje , au schimbat fața localității;

-prin intervenția parlamentarilor de Botoșani , Parchetul si Judecătoria din Darabani , nu vor mai fi închise;

-noile sedii I.S.U , Poliția Locală , Evidența Populației , sunt alte realizări ale edilului;

-extinderea  iluminatului , modernizarea  drumurilor  din sate și cartiere , extinderea canalizării  și a aducțiuni de apă , sunt proiecte  ce vor fi demarate începând cu 2014;

-cultura și educația tinerei generații vor cunoaște și ele un nou avânt.

 

Consternat de decizia injustă luată de fostul guvern, cu largul concurs a edilului din mandatul trecut , Corneliu Aroșoaie și-a propus redeschiderea Spitalului din Darabani , promisiune materializată în primele luni de la preluarea mandatului.

Deocamdată numărul paturilor este de 20 , dar multe persoane apelează la controale de specialitate și ca urmare sunt multe internări de o zi , ne specifică edilul.”Din păcate s-a distrus circa 25% din inventarul existent înainte de închidere,  dar mergem înainte ”, mai declară  Aroșoaie. Multitudinea gropilor din asfaltul ce străbate localitatea Darabani  a fost prilej de bancuri , inspirație pentru rapsozi populari în compunerea urăturilor de anul nou , dar au atras și numeroase “laude” din partea participanților la trafic , la evitarea lor și parcurgerea traseului , nu rareori putând fi auzite numele majorității sfinților din calendar. Intrevenția primarului și a parlamentarilor către forurile competente nu au fost fără succes , aceasta materializându-se printr-un mândru covor asfaltic ce străbate localitatea de la un capăt la altul.

Prin lărgirea șoselei de la “Oglinzi” și până la autogară , s-au amenajat 116 locuri de parcare , locuri atât de necesare dacă ținem cont de traficul intens din zilele de sărbătoare și de lipsa parcărilor , lucru neglijat de majoritatea foștilor edili. Și trotuarele  din zona centrală s-au reabilitat , cele vechi fiind construite cu materiale slabe calitativ , amenajarea lor fiind deficitară datorită folosirii la montaj a personalului necalificat , ne precizează primarul.

Intențiile edilului sunt generoase , aceasta sperând ca în anii următori trotuarele să fie reabilitate de la un capăt la altul a localității , asfaltul să fie extins și pe străzile adiacente dar și în cartierele orașului , lucru posibil numai prin proiecte , prin accesarea de fonduri europene. Întrebat dacă crede că actualul covor asfaltic va fi păstrat , primarul ne-a declarat : „Conform Hotărârii C.L. din 29.08.2013 circulația atelajelor agricole și a mașinilor grele  va fi deviată , pentru a menține curățenia în zona centrală , poliția comunitară și cea locală își vor aduce aportul la punerea în aplicare a acestei hotărâri”. Edilul șef este conștient că la Darabani sunt multe lucruri de făcut și consideră imperios necesar pe lângă petruirea drumurilor colaterale , (asfaltarea celor din zona centrală) în anii 2014-2015 , să se treacă la extinderea aducțiunii de apă , a canalizării și la lărgirea căilor de acces.

Datorită numeroaselor adrese și intervenții pe la forurile centrale , se vor extinde și rețelele de iluminat din satele Eșanca , Lișmănița și Bajura , în zonele unde s-au construit case noi , în ultimii ani.

La capitolul finanțe , nu se stă pe roz , dar s-a reușit în intervalul scurs de la alegerile din 2012 să se plătească salariile angajaților , să se achite o mare parte din datorii și să se efectueze mici reparații și unele dotări materiale la unitățile din subordine. Gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale a crescut în ultimi  ani și din păcate „răii platnici” nu sunt persoanele de rând, ci societăți comerciale cu un patrimoniu bogat și cu o vastă activitate. Pentru a veni în sprijinul cetățeanului și pentru a evita aglomerația din primărie , actualul edil a luat măsurile necesare , stabilind sediul I.S.U la fosta Maternitate a orașului , Poliția locală în clădirea de la sectorul de gospodărie locală , iar serviciul de evidență a populației va fi  mutat în curând la fostele birouri ale spitalului orășenesc , reușindu-se astfel descongestionarea  și așa zisa “descentralizare” atât de necesară în activitatea primăriei Darabani.

Biserica și slujitorii  săi sunt de asemenea  pe agenda de lucru a actualului edil al Darabaniului.

La Teioasa, unde se află în construcție o biserică nouă , preotul paroh va fi ajutat , consiliat și îndrumat de către proiectanții  primăriei și de către edil în vederea finalizării  noii  biserici.

La Darabani, bieserica “Imp. C-tin și Elena” va avea o capelă și un prăznicar modern în zona central, lucruri atât de necesare  unei comunități de talia orașului nostru.

Dacă fostul edil nu a reușit să stopeze închiderea spitalului orășenesc , Aroșoaie este mândru că datorită senatorului Mihăilescu Șerban , Parchetul si Judecătoria din Darabani nu vor mai fi închise și activitatea lor transferată la Dorohoi, așa cum se hotărâse de către ministerul de resort.”Distanța existentă până în acest minicipiu  e greu de străbătut, mai ales în condiții de iarnă , dărăbănenii  nefiind procesomani, dar Judecătoria și Parchetul nu mai sunt actualmente instituții de care au nevoie doar cei certați cu legea”,  declară primarul.

Cultura orașului va ocupa un loc de frunte pe agenda primarului până la  sfârșitul anului.

Angrenat în lucrările vaste ce au modificat substanțial  imaginea zonei centrale , actualul edil a neglijat,  după cum singur recunoaște, viața culturală a urbei. ”Orașul a fost un vast șantier și ca atare toate forțele au fost mobilizate în acest sens , dar un oraș are nevoie și de cultură ”. Din Aprilie,  la Casa de Cultură nu au mai fost spectacole de amploare, dar în lunile ce urmează vor veni la Darabani  formații și artiști cunoscuți , vor avea loc lansări de cărți , șezători literare , vor fi sărbătorite ziua armatei , ziua națională și, cu multă grandoare , spectacolele dedicate sărbătorilor de iarnă “, ne preciza edilul șef. Și, visător privind în depărtare la 2 puști ce se joacă nestingheriți , fără griji în umbra unui copac , el , primarul Aroșoie își aduce aminte și de ei:  “Le sunt dator cu mai multe spații de joacă , cu un orășel al copiilor și cu inițiative și măsuri ferme care să le aducă bunăstarea în casele lor”. Și toamna se lasă ușor peste urbea Darabanilor și timpul trece repede , mă uit la păru-i grizonat , în care petalele s-au instalat în număr mare , mă uit la frunza de pe tei din zona centrală care capătă treptat o culoare pământie și care în curând v-a părăsi crengile ce-au susținut-o , mă uit în jurul meu și visez cu ochii deschiși la un oraș de talie europeană , la un oraș curat , cu toate cele necesare , cu un confort sporit , cu transport local , cu drumuri asfaltate și conduse de politiceni cinstiți și care își respectă cuvântul dat în fața măriei sale-Alegatorul. Și interlocutorul meu , născut și trăit pe aceste meleaguri dragi , unde Prutul ne  stropește pământurile , iar mistreții-umblă încă nestingheriți prin luncile sale , unde strămoșii săi își duc somnul de veci într-o liniște  deplină , ar vrea să le facă pe toate  odată, dar nu poate pentru că e un trecător și el prin această lume aflată mereu în căutarea noului , pe aripile unui vânt primăvăratic și mereu nestăvilit. (Geo DĂRĂBĂNEANU)