Profanarea Justiției ultimul obstacol USL spre anarhism

Profanarea Justiției ultimul obstacol USL spre anarhism

64837_414787498611197_1443958268_nDeputatul PP-DD Liliana Mincă a înaintat Ministrului Justiției, domnului Robert Marius Cazanciuc, o interpelare privind situația Judecătoriei și Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, Botoșani. Într-un efort susținut de salvare a instituției din Darabani, propusă de CSM pentru desființare, deputatul botoșănean a formulat și o declarație politică pe care a prezentat-o Camerei Deputaților la începutul acestei săptămâni. De asemenea, deputatul PP-DD a semnat împreună cu toți parlamentarii botoșăneni și un memoriu care va fi înaintat luni Ministrului Justiției.

” Prin trecerea acestui proiect de lege înaintat Ministerului Justiției de către CSM se vor încălca o serie de drepturi elementare ale justițiabililor dintr-un areal deloc de neglijat din nordul județului Botoșani. Efectele negative, sociale și economice, ale unei astfel de decizii sunt greu de cuantificat. Atât reprezentanții administrațiilor publice locale din zonă, locuitorii orașului Darabani și ai comunelor arondate administrativ acestui oraș, cât și judecătorii instituției aflată pe eșafodul Ministerului Justiției susțin că în spatele acestui proiect de lege s-ar afla anumite erori… politice”, i-a comunicat deputatul Liliana Mincă Ministrului Justiției. De asemenea, Liliana Mincă a cerut ministrului să prezinte și să explice care sunt rezultatele expertizei solicitate de către CSM înainte de formularea proiectului de lege privind desființarea Judecătoriei Darabani.
” De aproape doi ani de zile, în România nu mai ia sfârșit scandalul politic, iar actuala guvernare aruncă România într-o izolare internațională tot mai accentuată. Transformarea statului de Drept în anarhism pare să fie ultima frontieră a alianței USL. Altfel nu se explică de ce Guvernul a declanșat și întreține un război rece față de Justiția din România, singura instituție care părea să nu fi fost atinsă de capriciile devastatoare ale unor politicieni. Am fost informată că, la Darabani, în județul Botoșani, se încearcă desființarea Judecătoriei și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani. Intenții similare am înțeles că există și în alte localități din țară. Este limpede că Guvernul încearcă să distrugă Justiția pentru ca gașca USL să poată fura ca în codru. În iunie 2012, actualul guvern a încercat manipularea și desființarea Curții Constituționale a României, adică decapitarea Justiției și, pentru că nu a reușit, acum încearcă distrugerea acesteia de la temelie, prin desființarea unităților teritoriale. Acum, ca și în 2012, guvernanții se prefac a nu ști de existența unor directive europene, de comisia de la Veneția sau de catastrofalul raport MCV al Comisiei Europene. Amnezia a lovit guvernul și în privința criticii Vicepreședintelui Comisiei Europene, Viviane Reding. Demnitarul european a catalogat România ca fiind o țară în care statul de drept este pus în pericol sau de-a dreptul încălcat, la concurență cu vecinii noștri ungari. Un capitol din Dreptul Penal face referire la infracțiunile care împiedică înfăptuirea justiției. Poate că ar trebui să ne gândim foarte serios ca o vitoare modificare a Codului Penal să aibă în vedere declararea ca infracțiune a oricărei încercări viitoare a politicienilor de desființare a Justiției ca instituție”, a declarat deputatul PP-DD Liliana Mincă.

În altă ordine de idei, deputatul botoșănean nu înțelege raționamentul CSM și decizia Ministerului de Justiție, convinsă fiind că, dacă ar fi vrut, USL putea să-i facă fericiți pe toți românii. ” În problema justiției de la Darabani, un memoriu al unui judecător, înaintat anul trecut instituțiilor statului, părea să fi rezolvat situația din nordul județului Botoșani. Acum, la circa nouă luni de la falsa soluționare, a reapărut peste noapte problema desființării Judecătoriei Darabani. Guvernarea într-o astfel de manieră denotă clar că alianța USL nu are nimic în comun cu interesele și necazurile populației din Botoșani sau din celelalte județe ale țării. În campania electorală au promis tot ce se putea promite. Cu majoritatea confortabilă pe care o au, reprezentanții puterii ar putea să-i facă fericiți pe toți românii. Dar se pare că interesul și fericirea acoliților și a familiilor lor politice sunt mai presus de orice. Când reprezentanții USL îi condamnă până și pe copiii acestei țări la sărăcie, prin respingerea propunerii de majorare a alocației pentru copii, atacurile susținute asupra Justiției nu ar trebui să ne mai mire. Cu toate acestea, nu putem rămâne pasivi la soarta românilor cărora, prin desființarea judecătoriilor, li se încalcă cele mai elementare și constituționale drepturi. Indubitabil, dreptul de acces la justiție impune obligații în sarcina legiuitorului și a executivului acestui stat care ar trebui să garanteze facilități rezonabile de drept și celor din capitala țării, dar și celor de la granița de N-E a Europei, din cel mai nordic oraș al țării, Darabani. Când biblicul rege Solomon s-a urcat pe tron, Dumnezeu l-a invitat să ceară orice vrea. Regele Solomon nu a cerut succes, avuție, viață lungă sau distrugerea inamicilor săi. El a cerut doar o inimă ascultătoare pentru a putea discerne între bine și rău. Iată o pildă de care ar trebui să-și amintească domnii guvernanți în fiecare zi. Până și Biblia vă arată ce ar trebui să conteze în mod absolut pentru un politician. Dacă, până la un punct, goana disperată după succes a politicienilor poate fi de înțeles, nu trebuie să uitați că succesul trebuie să fie subordonat criteriului dreptății, voinței de a face și a înțelege ceea ce este bine. Din păcate, pentru actuala guvernare, succesul a devenit atât de seducător încât le-a deschis calea spre distrugerea Justiției. Dacă, din diverse motive, au uitat, reamintesc domnilor guvernanți că în lipsa principiului dreptății Statul nu poate fi decât o adunătură uriașă de tâlhari”, a mai susținut deputatul Liliana Mincă.