Proiect inedit la Laurian antidiscriminare

Proiect inedit la Laurian antidiscriminare

Emilian Ivasuc Laurian proiect CJ BotosaniProiect inedit la Laurian antidiscriminare

Proiectul care condamnă discriminarea și promovează diversitatea culturală în societate a ajuns la bilanț.

Poți ascunde, dar nu poți nega”, proiect implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani și finanțat de Primăria Municipiului Botoșani, a început în septembrie 2015 și s-a finalizat weekend-ul acesta. Evenimentul de închidere a marcat premierea participanților care au contribuit la implementarea proiectului și s-au remarcat pe parcursul desfășurării acestuia. Tot la acest eveniment s-a pus în scena piesa de teatru ”Nu de gât”  cu o tematică referitoare la proiect. Spectacolul a fost produs de Lenuș Moraru cu următoarea distribuție : Alexandru Dobinciuc și Vlad Volf.

IMG_20151212_140328Prin acest proiect s-a urmărit instruirea unui număr de tineri liceeni din județul Botoșani în scopul identificării și condamnării prejudecăților sociale. Acest lucru a fost posibil prin aplicarea tehnicilor manualului EPTO (European Peer Trainning Orgnisation), exerciții care pun participanții în diferite situații de învățare prin aplicații practice și jocuri de rol.

În urma experiențelor acumulate în timpul proiectului, tinerii participanți au realizat cel puțin o prezentare pentru colegii din liceul din care aparțin, prezentare prin care au urmărit să atragă atenția asupra efectelor negative ale discriminării și prejudecăților sociale.

IMG_20151212_135743Echipa de proiect mulțumește, pentru ajutorul acordat în implementarea proiectului, conducerii Colegiului Național A.T. Laurian, Asociației Organizatorilor de Evenimente Botoșani și Atelierului de Teatru. ”Aceste proiecte le-am câștigat înante de a avea actuala ocupație, de consilier la Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Botoșani. Dar dacă am câștigat aceste proiecte trebuie să le duc la bun sfârșit. Mi-a fost greu, pentru că timpul nu mi-a permis. Proiectul acesta trebuia să îl termin undeva la data de 30 noiembrie, da tot am cerut amânare și a ajuns la aeastă dată. Eu am participat la un program de instruire în Franța, în 2009, pe aceași temă. Și anul acesta am aplicat ceea ce am învățat atunci. Dar dragostea de proiecte pentru tineri o am din timpul liceului. În clasa a IX- a sau a X-a am coordonat un proiect, iar pe perioada liceului am coordonat peste 20 de proiecte. În clasa a XII-a am câștigat chiar un proiect cu finanțare europeană. Atunci am înființat primul Centru de  Informare pentru Tineret dn Botoșani”, a precizat coordonatorul proiectului, Emilian Ivasuc.

La finalul proiectului, Diana Rotariu de la Liceul Economic O. Onicescu a fost distinsă cu Premiul I. Locul 2 a fost adjudecat de Răzvan Hrițcu de la Colegiul Național A.T.Laurian, iar Premiul III a revenit elevei Laura Ștefan de la Liceu grigore Antipa. Au mai primit mețiuni elevii gabriel Tizu și Raluca Viziteu de la Colegiul Național M.Eminescu și Sabetrad Mohammad de la Grupul Școlar de Industri Ușoară Botoșani. De asemenea, cu mențiuni au fost evidențiați și elevii Vlad Apopei de la Grupul Școlar Gheorghe Asachi, Adnana Benghiac de la Liceul Dimitrie Negreanu.  Eleva Alexia Ciobanu de la Liceul de Arte a primit un premiu special, fondul total de premiere fiind de 2090 lei

IMG_20151212_135829IMG_20151212_135930IMG_20151212_13594020151212_133330