Raiul fermierilor există la Vlăsinești

Raiul fermierilor există la Vlăsinești

0 1199

Lucian Trufin GAL Valea Baseului de Sus Vlasinesti1Raiul fermierilor există la Vlăsinești

Cu ani în urmă, când a început să se vorbească despre Grupurile de Acțiune Locală (GAL), autoritățile de atunci au promis multe lucruri. Din păcate, mai nimic nu s-a întâmplat. Evident, ca în orice situație românească, există și excepții. Pritre puținele povești de succes despre GAL-urile din România se află și minunile săvârșite de o echipă de specialiști pentru locuitorii din zona comunei Vlăsinești, județul Botoșani. ”Valea Bașeului de Sus” din județul Botoșani este cel mai nord estic GAL din România, așa cum a subliniat și echipa de realizatori ai TVR1 într-o emisiune etalon difuzată la începutul acestei luni la ”Viața Satului”. Printr-un proiect european, la Vlăsinești a fost finanțat așa numitul ”lanț scurt”. Este vorba despre un proiect integrat prin care se finanțează producția de lapte, procesarea și desfacerea. Primarul localității Vlăsinești este reprezentantul legal al acestui GAL. Edilul, despre care, la preluarea pentru prima dată a mandatului de primar, se spunea că ar fi prea tânăr pentru a dezvolta comuna, nu doar că a scos localitatea din anonimat dar a readus speranța unui trai mai bun în sute de case de gospodari. ”Într-un an și jumătate am reușit să ducem la bun sfârșit strategia de dezvoltare, astfel încât, astăzi, în spatele nostru se află 60 de beneficiari, 60 de fermieri din teritoriul GAL, care se bucură de finanțări și efectiv de dezvoltarea afacerilor”, a declarat primarul Lucian Trufin pentru TVR.

Lucian Trufin GAL Valea Baseului de Sus Vlasinesti”A fost mai greu până am demarat. Cu abnegație, cu mersul din poartă în poartă, cu realizarea acelor activități de informare și animare, care au fost prinse de la început în strategia de dezvoltare locală. Am reușit, din 2,550 de milioane de euro, să avem un procent de 98% contractat în momentul de față. La ora actuală circa 60% din acești bani sunt deja în conturile beneficiarilor cu proiecte închise. Avem proiecte frumoase pe raza GAL-ului, s-au creat locuri de muncă, au dus la dezvoltarea pe orizontală a afacerilor ”, a spus și Cristian Nistor, managerul GAL-ului.

Centrul de prelucrare a laptelui, independent, de la Vlăsinești, este o altă investiție originală, realizată tot prin același GAL. ”Am început cu investiții din fonduri proprii. Apoi a apărut oportunitatea GAL. Am scris și am depus un proiect pe Măsura 1.2.3, care a fost aprobat și finanțat. Este vorba de un proiect cu 50% fonduri Constantin Anisulaiesa GAL Valea Baseului de Sus Vlasinesti1nerambursabile și 50% fonduri rambursabile, mai precis credite bancare. Centrul de prelucrarea a laptelui idependent asigură o producție medie anuală de până la 3000 de litri de lapte prelucrat pe zi. Noi lucrăm sub rețetă tradițională. Am intrat deja pe piața românească și începem să ne formăm un nume. Și avem doar 10 luni de activitate”, a declarat Constantin Aniculăiesă, administratorul Centrului de prelucrare a laptelui independent de la Vlăsinești.

Urmăriți cele 3 videoclipuri de mai jos și aflați secretele reușitei fermierilor din zona GAL Valea Bașeului de Sus cu sediul la Săveni, dar reprezentat legal de primarul din Vlăsinești.