Raluca Turcan de la PDL se laudă cu ideile deputatei Mincă de...

Raluca Turcan de la PDL se laudă cu ideile deputatei Mincă de la PP-DD

Deputatul Liliana Mincă regretă că moda plagiatului atrage tot mai mulți politicieni. În timpul vizitei de marți, 30 aprilie 2013, la Botoșani, deputatul de Sibiu Raluca Turcan (PDL), originară din Botoșani a susținut cu seninătate că a descoperit sfântul Graal al politicii sociale. ”După peste 10 ani de funcţionare a acestui program, se impune o upgradare a lui. Există zone unde programul este un factor de împiedicare a abandonului şcolar, dar există şi zone în care se produce o risipă enormă. De aceea, PDL are ca alternativă „Masa caldă”, iar acest program poate deveni realitate doar în câţiva ani”, a anunţat Turcan într-o conferință de presă.
În fața unei asemenea declarații nu putem rămâne indiferenți. Ne vedem nevoiți să o corectăm pe doamna deputat Turcan și să informăm corect opinia publică. Doamna deputat PDL Raluca Turcan nu a făcut decât să copie o propunere mai veche a PP-DD și să o livreze presei în ambalaj de lux. Ideia înlocuirii programului ”Laptele și cornul” cu o masă caldă aparține deputatului PP-DD botoșănean Liliana Mincă. Propunerea a fost făcută încă din luna ianuarie a anului în curs, deputatul Liliana Mincă propunând chiar și un amendament legislativ în această privință.
Pentru conformitatea acestor afirmații, vă reproducem relatările presei din lunile ianuarie – februarie:
Botoșani Necenzurat și Botoșani News – 30 ianuarie 2013: ”De o deosebită importanță pentru familiile din România este și programul cunoscut ca ”Laptele și cornul”: În ce privește acest program guvernamental, Liliana Mincă a formulat un amendament la lege prin care solicită ca, opțional, acordarea produselor lactate și de panificație să poată fi înlocuită cu o masă caldă”.
Botoșăneanul.ro – 15 februarie 2013: ”PP-DD – ista a relatat cum parlamentarii USL Botoşani au refuzat în mare parte să susţină amendamentele pe care ea le formulase pentru judeţ. Printre acestea a menţionat modernizări de drumuri, construirea de creşe, reabilitări de şcoli, dar şi altele cu caracter naţional, precum creşterea pensiei minim garantate de la 350 lei la 450 lei sau înlocuirea actualului program „lapte şi corn” cu o masă caldă destinată elevilor”.
Banul Botoșănean – 19 februarie 2013: ”Mincă vrea să înlocuiască laptele şi cornul cu o masă caldă. Deputatul Liliana Mincă, preşedintele PPDD Botoşani, a declarat că va introduce un proiect legislativ de înlocuire a programului laptele şi cornul cu o masă caldă pentru elevi. Totodată, aceasta a anunţat că mai are şi alte proiecte care vizează un număr mare de români. „Vreau ca programul cornul şi laptele să fie înlocuit cu o masă caldă. Se poate face această schimbare pentru ca şi elevii români să poată primi o masă caldă ca şi ceilalţi elevi din statele UE. Mai mult, vreau să creştem pensia minim garantată. Actualul guvern ar putea face un efort şi să majoreze pensiile minime”, a declarat Liliana Mincă.

Și exemplele pot continua cu relatări ale presei din țară sau din emisiunile televizate.
În altă ordine de idei, ne bucurăm că deputatul Raluca Turcan împărtășește aceleași principii cu noi, dar considerăm că unor politicieni nu ar trebui să le fie rușine să spună că agrează ideia sau ideile altor politicieni, mai ales când sunt în interesul comunității. Cu atât mai puțin să le ”împrumute” și să-și atribuie drepturi de autor. Înțelegem ”scăparea” declarativă a domnei deputat Raluca Turcan și sperăm că după clarificarea acestui aspect va alege să susțină pe mai departe acest demers al PP-DD privind înlocuirea laptelui și a cornului în școli, chiar dacă ideea nu îi aparține doamnei Turcan. Cu atât mai mult cu cât și deputatul Liliana Mincă și Raluca Turcan sunt de aceeași parte a baricadei politice și, în plus, au origini botoșănene.

Mai mult chiar, ne bucurăm că, deși amendamentul propus de deputatul Liliana Mincă a fost respins inițial, de curând însuși domnul Prim-ministru Ponta a declarat că programul ”Laptele și cornul” trebuie înlocuit. Altfel spus, se pare că, în final, vocea poporului s-a făcut auzită la București, prin deputatul Liliana Mincă.
De asemenea, pentru binele cetățenilor din toată țara, nu doar din Botoșani, ne bucură și ”preluarea” de către premierul Ponta a unei alte propuneri a doamnei deputat Liliana Mincă. În câteva emisiuni difuzate la B1 și RTV, în perioada ianuarie – februarie 2013, deputatul PP-DD Liliana Mincă a susținut necesitatea introducerii în școli a manualelor școlare în format digital. Zilele acestea, premierul Victor Ponta a declarat că va susține acest demers și a declarat război baronilor locali care obțineau profituri uriașe din manualele școlare. Nu are importanță că nici domnul Ponta nu a recunoscut de la cine a împrumutat ideea. Domnia sa fiind foarte solicitat la Guvern, a omis probabil acest aspect. Altfel nu ne îndoim de corectitudinea premierului și de capacitatea acestuia de a recunoaște când o ideie sau un principiu nu-i aparține…

sursa: comunicat Cabinet deputat Liliana Minca