Răscoala de la Corni ia amploare. Cum poate un primar să manipuleze...

Răscoala de la Corni ia amploare. Cum poate un primar să manipuleze o comună

Răscoala începută la Corni, ieri, 1 ianuarie 2017, a continuat și astăzi. Dacă ieri au fost câteva sute de oameni și au protestat la domiciliul său, astăzi s-au adunat în fața Primăriei hotărâți să nu plece acasă până când primarul Dorel Dorneanu nu-și scrie demisia. Până la urmă, după aproape 5 ore de negocieri printre huiduieli, demisia nu a fost scrisă și lumea e decisă să picheteze primăria câte zile va fi necesar până când pleacă primarul. Până una alta, li s-a aruncat momeala organizării unui referendum. Aceasta i-ar permite primarului să-și lungească șederea în fotoliul de edil și, cine știe, poate să și tragă sforile necesare astfel încât referendumul să fie un eșec. Înconjurat de jandarmi pentru a nu fi căsăpit de cetățeni, primarul a încercat vreo două ore să țină piept mulțimii. Apoi tratativele s-au mutat în biroul său din primărie, sau prin intermediul viceprimarului, printre oameni. În spatele instituției două plutoane de jandarmi erau gata de intervenție dacă manifestarea ar fi degenerat.

Abracadabra sau nereguli cu scenariul de la colectiv…

”De ce țineți așa tare de scaun și nu vă dați demisia? Centralele care le-ați luat acum câteva săptămâni, dscn7357unde-s? Alea de 300 de milioane? Unde-s? ”, ”Alții fură ți au și eu nu am cu ce să-mi văruiesc casa, mă”, ”Domn primar spuneți că nu e gata căminul, de ce nu le-ați dat banii decât pe jumătate celor de la Victor Cosntruct? ”, sunt câteva dintre întrebările adresate de cetățeni primarului din Corni. Din mijlocul jandarmilor, care au făcut scut în jurul lui pentru ca cetățenii să nu-l linșeze, Dorel Dorneanu a răspuns  în limbaj de lemn, cum s-a priceput. ”Oameni buni, haideți să nu intrăm în probleme tehnice (și huiduielile au reînceput). Tot ce spuneți dumneavoastră, toți colegii dvs care sunt aici lângă mine, haideți să vă spun adevărul care este. Sunteți complect desinformați (dixit Dorneanu – n.r). Nu aș vrea să fac o justificare… Îi răspund lu domnu… scurt acum… ce se întâmplă cu comuna… oameni buni, acest cămin nu-l face comuna (anul trecut se lăuda că este realizarea sa – n.r.)… este contract cu CNI București… omule dragă, înțelegi-mă, sunt bani europeni. Ei au făcut licitația, coastă 20 de miliarde acest cămin. Trebuia să fie gata. Din cauză că s-au înregistrat niște nereguli cu scenariul de la colectiv și mai trebuie 2 miliarde ca să facem acoperișul. Poa să vină echipele DNA de unde vor să verifice, n-ai nimic aici…”, s-a apărat parțial Dorneanu. Apoi cetățeanul Vărvăruc l-a întrebat de ce au vândut magazinul din centru. Edilul luat la bani mărunți a replicat că magazinul a fost al cooperației și că primăria nu a fost inspirată să-l cumpere.

”Domn primar, treaba-i simplă: afară”

Și explicațiile scut ale primarului au continuat la orice spuneau cetățenii. Corneanu Anghelache a fost mai dscn7361clar decât se putea. ”Domn primar, treaba-i simplă. Să ieși afară… dacă aveți bunul simț să vă dați demisia (și strada a început să aclame și să scandeze da, da – n.r.)”, a fost solicitarea la care Dorneanu a răspuns: ”Facem ce spune legea… să ne înțelegem, dumneavoastră m-ați ales, dumneavoastră mă dați afară, dar după lege. Nu se poate altfel”. Și iarăși cetățenii l-au contrazis. ”Nu puteți, de ce? Dacă mergem cu presa în birou la dvs și vă scrieți demisia, de ce nu se poate? Bun, nu aveți presiune… dar ăștia de aici ce sunt (arătând spre cei peste 1000 de oameni adunați în tot centrul comunei)? Domn primar, da vo pus prefectura cu forța ca primar?”, l-a luat la rost același Anghelache. Și mulțimea a continuat: huooo, demisia, afară, jos Dorneanu, Ieși afară javră ordinară, etc, etc. Și a mai vrut primarul să-i îndulcească cu vorbe sau să le explice moartea căprioarei Dar nu a avut cui. Oamenii scandau continuu, astfel încât alesul lor să nu mai fie auzit: demisia și jos Dorneanu. Și au început să strângă semnături. Pentru demiterea primarului. La microfon, în fața mulțimii, o femeie, l-a luat și ea l-a rost. ”Am venit la dvs și v-am cerut o hârtieDumneavoastră ce mi-ați spus de față cu domnul Cosmin? Ieși afară, în pizda mătii și plătește. Așa mi-ați spus. Vă rog să mă scuzați, dar chiar așa s-a exprimat dumnealui”, i-a reproșat femeia în auzul mulțimii. Și iarăși huiduielile și fluierăturile au explodat de răsunau în munți și văi. Că tot sunt sărbătorile de iarnă… Drept reacție, primarul i-a luat microfonul și i-a întors spatele femeii. Din obișnuință, probabil. Și refrenul anului continua pe o mie de voci: demisia, demisia…dscn7374

Dorneanu, față cu reacțiunea: ”Nu semnez demisia”

După ce spectacolul a căpătat amploare, edilul a găsit de cuviință să fie mai explicit. ”Nu semnez demisia… Facem referendum… să vină control… aveți grijă să aveți dovezi la tot ce ați exprimat. Dar dacă nu sunt adevărate cele exprimate de dumneavoastră, cine va răspunde? Eu ca om, eu ca persoană, îmi asum răspunderea. Dar dumneavoastră, cei care mă ponegriți… dacă ați fi în locul meu, cum v-ați simți?”, a încercat Dorneanu să acalmeze situația. Dar huiduielile și urăturile cornenilor erau prea stridente pentru ca vorbele sale să se mai audă. Și oamenii strigau: demisia, demisia… Și cerurile au auzit. Numai primarul nu. ”Oameni buni, îl rugăm pe domnul primar… care nu mai este din momentul de față… nu va mai fi primar… toată lumea să strângă semnături și să ne lese domn primar să vedem banii din primărie unde sunt, asta-i cel mai important. Banii pe gunoi, care trebuie să-i plătiți, duceți gunoiul cu mașina primăriei și cu banii noștri beți cafele în primărie”, a fost schimbat registrul colindelor inedite pentru primarul Dorneanu. Un altul a strigat asemeni crăișorului Iancu, de s-a auzit până la Sarafinești: ”Tot tineretul care și-a rupt cârca în străinătate și vine acasă și nu are unde să facă o nuntă, semnături și afară. Afară!”. Și ecoul din peste o mie de piepturi s-a auzit până în Cetatea de Scaun a lui Ștefan: AFARĂĂĂ, AFARĂĂĂ!

Sfat galonat pentru primarul răstignit pe nevoile oamenilor

La un moment dat, primarul s-a retras în primărie. Rotaru, un reprezentant al oamenilor l-a urmat, pentru a-idscn7376 explica, așezat, nemulțumirile oamenilor și care a fost picătura care a umplut paharul. La fel a făcut și colonelul Munteanu de la Jandarmeria Botoșani. Acesta a avut o conduită demnă de un general. ”Domnule primar, dacă-mi permiteți. Sunt colonelul Munteanu. Vreau să dezamorsez situația. Cetățenii v-au ales și vor de la dumneavoastră să le rezolvați problemele. Cetățenii au probleme, cu grădinișța, cu căminul, cu lucrurile astea. Ei le scriu. Vreau să le comunicați dumneavoastră. Să vă adunați mâine în zi de lucru, în ședință și să le formulați niște răspunsuri. Să le dăm niște răspunsuri și ei să-și poată face demersurile. Se poate organiza un referendum și putem să parcurgem această etapă pe căile legale. Domn primar, vă rog să vă aplecați asupra problemelor comunei și cât mai sunteți în funcție să le dați răspunsuri și să le rezolvați. Că puteți să dați și răspunsuri…”, i-a explicat colonelul, impecabil, primarului pus la stâlpul infamiei.

Mai șmecher ca parlamentarii. Demisie, dar la forță

Pe holul primăriei, alți cetățeni, trecuți de cordonul jandarmilor, l-au luat iar la purecat pe primarul dscn7410neprihănit. ”Dacă ați fi un om cinstit, v-ați duce în fața oamenilor și v-ați da demisia. V-ați încălcat jurământul”, ”Domn primar, dar parlamentarii își dau demisia”, a fost poziția unora dintre corneni. Iar edilul le-a replicat:”Da, își dau demisia, dar în forță. Nu vreau la forță… La noi nu există…”. Și sigur asta îi va determina pe cetățeni să-și arate mușchii și zilele următoare.

”N-am crezut că se poate ajunge aici”

”Da. Vreau să fiu cât mai scurt și concis. Vedeți ce s-a întâmplat afară și îmi pare foarte rău. Pur și simplu eu am rămas surprins. Am o vârstă de 63 de ani. Nu am crezut că se poate ajunge aicea. Eu regter totul ce s-a întâmplat. Eu sunt fiu al satului și am lucrat la Iași în întreprinderi mari și eu când am venit aicea am venit cu gânduri bune. Am venit să fac lucruri, am văzut cum mergeau lucrurile, exact cum tinerii spun acum că sunt nemulțumiți. Dar sunt nemulțumiți din anumite puncte de vedere. Am încercat, din 2004 când am fost viceprimar până în 2008 și după aceea primar, să readuc în comuna mea cât mai multă prosperitate și bine. Am făcut obiceiurile… aicea a fost pus degetul pe rană… de la aceste obiceiuri, care se fac la noi de sute de ani. Nu s-au făcut organizat, așa cum prevede legea, cum trebuie făcute. Oamenii vin și colindă, primarul estedscn7417 obligat să răsplătească urătura cu un colac și cu ce este. Anul acesta nu s-a putut face această organizare din punct de vedere tehnic. Am discutat cu familia Cudalbă, cei care organizează acest joc. Și i-am spus că din punct de vedere tehnic nu putem organiza. Eu fiind din localitate, din probleme de familie, am greșeala și-mi asum responsabilitatea că nu am dat o dispoziție domnului viceprimar. Verbal am discutat cu toată lumea. Dacă nu este hârtie scrisă, așa este în viață. N-ai hârtie, plătești. Dumnealui i-am spus, domnu vice, eu plec din localitate, sunt cu familia la Iași. Am plecta de vineri, pe 31 la 12 și am ajuns aseară acasă. Să înțeleagă toată lumea, nu a fost cu rea voință. A fost un accident. Dacă eu dădeam dispoziție domnului vice și dumnealui atunci am discutat omenește, am discutat aici cu toți. Domnule nu vin nici eu, dacă dumneavoastră nu sunteți, nu vin nici eu. Că n-am să dau bani din buzunar să vin să țin jocurile. Omul…și-o motivat treaba. Eu sunt vinovat că nu am avut dispoziție scrisă”, a explicat Dorel Dorneanu în fața presei, în timp ce de afară răzbăteau aceleași descântece de pribegie.
IMPORTANT: URMĂRIȚI ÎN EDIȚIA URMĂTOARE CUM L-A PRINS COLUMBO PE PRIMAR CU OCAUA MICĂ,CARE SUNT AFACERILE DE CARE E BĂNUIT PRIMARUL, CUM STĂ TREABA CU VILA SA DIN CĂTĂMĂRĂȘTI, CARE E ȘMECHERIA PRIN CARE DORNEANU VREA SĂ ÎȘI TERMINE MANDATUL, CUM I-A BĂGAT ”ÎN PIZDA MĂSII” PE CEI CARE L-AU ALES (VORBELE APARȚIN MARTORILOR), CUM SE ÎMPART ÎN PRIMĂRIE BANII DE ANUL NOU, CINE BENEFICIAZĂ DE AJUTOARE ÎN DETRIMENTUL SĂRACILOR, DAR ȘI ALTE DETALII CARE AU SCĂPAT TELEVIZIUNILOR NAȚIONALE.

dscn7352 dscn7353 dscn7360 dscn7362 dscn7365 dscn7378 dscn7393 dscn7397 dscn7398

Răscoala de la Corni ia amploare. Cum poate un primar să manipuleze o comună
dscn7419 dscn7428 dscn7429 dscn7430 dscn7432 dscn7418