Războiul indiferenței pentru 5 copii si 2 bunici

Războiul indiferenței pentru 5 copii si 2 bunici

Marcel MarcuUn consilier județean, fost șef de poliție și șef al ATOP Botoșani, a solicitat Consiliului Județean să găsească o soluție în cazul a cinci copii și doi bunici din comuna Lunca, uitați de părinții plecați în Italia cu mai mulți ani în urmă. Dacă șeful Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, a preluat problema semnalată, prin consilierii cabinetului său, pentru soluționare, un alt consilier județean s-a gândit să își exprime indignarea și disprețul față de colegul consilier care le-a cerut să găsească o soluție pentru cazurile disperate de la Lunca.

”Sunt cinci copii, pe care părinții i-au abandonat din 2009. Au plecat în Italia și nu se mai corespund cu nimeni. Copiii sunt la bunici. Bunicii nu au nici pensie. Doi bătrâni și cinci copii care nu au nicio sursă de venit. Consiliul Județean trebuie să intervină cu Autoritatea Tutelară, pentru că bătrânii nu vor să dea copiii. Na, e suflet de bunic… ”, a explicat Dumitru Zmău. consilier județean. Pentru că în timpul ședinței de consiliu, unul dintre colegi a avut o atitudine arogantă, sfidătoare, jignit de îndrăzneala lui Zmău de a cere Consiliului să intervină în soluționarea problemelor de la Lunca, l-am întrebat pe fostul polițist Zmău cum cataloghează atitudinea colegului său. ”La toate astea… este Gică contra. Deci, el, care ce aport și-a adus pentru mersul societății? Eu, ca autoritate de ordine publică nu trebuie să mă duc să analizez numai crime. Trebuie să facem în așa fel încât să nu se ajungă la astfel de situații. Cel de la protecția socială din comună ce șanse are dacă noi nu facem nimic? În loc să înțeleagă că vrem să rezolvăm problema acelor copii, colegul consilier mă întreabă bazaconii. Probabil că el nu suferă”, a declarat Dumitru Zmău, șeful ATOP Botoșani. Tot el a mai semnalat că la Lunca mai este și un bătrân care se deplasează în cârje, nu are nicio sursă de venit, nu are rude, iar primarul comunei îl găzduiește în Căminul Cultural Lunca. Este hrănit cu alimente în echivaZmau celor indiferenti dumitru zmau consiliul judetean botosani lunca sociallentul a 5 lei zilnic pe la magazinele din sat, mai mult de milă. Vedeți în clipul VIDEO ce spune Zmău despre rezolvarea cazului acestui bătrân.

”Copiii sun la o bătrână la Stroești. Sunt vreo cinci ani de când părinții au plecat în străinătate. Noi am încercat să-i dăm în plasament bătrânei în așa fel încât să poată obține un venit. Am mai multe cazuri. Sunt unele lucruri de astea pe care autoritățile statului nu le pot rezolva. Mai avem un caz, un bătrân care vreo nouă ani a fost plecat în Brăila, s-a îmbolnăvit de TBC. Anul trecut mă sună cineva, vezi că ai un om în fața primăriei. Vin aici, găsesc un cetățean care a trăit în concubinaj cu una de la noi care a murit între tim. Casa i s-a dărâmat și omul nu avea locuință. Când l-am văzut că era aproape înghețat am chemat SMURD-ul. L-au ținut vreo două luni la spital, pe urmă l-au trimis înapoi acasă. O vreme l-am lăsat să doarmă în căminul cultural. Am avut o băbuță care a murit și l-am băgat pe bătrânul ăsta acolo. Îi dau ajutorul social, 140 de lei, din care îi plătesc alimentele la magazin. Nu-i dau banii în mână, că dacă îi dau banii lui el moare de foame. Imaginați-vă că sunt 4,5 lei sau 5 lei pe zi. Mănâncă doar o pâine și o conservă. Omul ăsta ar trebui internat într-o unitate medico-socială, la nivel de județ”, a spus Marcel Marcu, primarul comunei Lunca. Acesta a fost întrebat și dacă vreun ONG dintre zecile de astfel de organizații care, uneori, gestionează sume dubioase, au contactat administrația pentru a se implica în cazurile sociale de la Lunca. Răspunsul a fost alarmant. ” Lăsați-mă… eu pe ăștia nu-i accept eu… că banii ăștia pe care ei îi colectează de prin comune nu ajung la oamenii cu nevoi. Vin, fac selecții pe aici, colecte de bani și pleacă. Dar nu s-a interesat nimeni de cazul copiilor, al bătrânilor sau de alte cazuri. Dar vă spun, eu am certitudinea că nici 5% din banii pe care îi colectează nu ajung la oamenii pentru care colectează”, a declarat edilul Marcel Marcu.

Războiul indiferenței pentru 5 copii si 2 bunici