Români în Italia: firmele de constructii nu platesc salariile la timp

Români în Italia: firmele de constructii nu platesc salariile la timp

0 819

Rata șomajului în zona euro a atins un nou record, de 12,2% în luna aprilie, în creștere față de luna martie. Situația șomajului este deosebit de gravă în Grecia, Cipru, Spania si Portugalia. În Italia rata somajului a avansat de la 11,9 % în luna martie la 12%, luna trecută, atingând astfel nivelul maxim începând din 1977. De 15 luni consecutiv, procentul de persoane fără un loc de muncă din Peninsulă se menține la peste 10%, în vreme ce șomajul în rândul tinerilor se situează la 40,5%.

Cele trei mari confederații sindicale italiene, Cgil, Cisl și Uil vor organiza sâmbătă 22 iunie un protest la Roma intitulat „Lavoro è Democrazia” (Munca este democrație), la care vor interveni și secretarii generali ai confederațiilor, Camusso, Bonanni și Angeletti.

Înainte de acel protest au fost organizate manifestații locale comune, așa cum s-a întâmplat la Roma în data de 31 mai, în fața sediului Regiunii Lazio, organizat de sectoarele din construcții ale celor trei sindicate. La manifestație erau prezenți peste 50 de români.

Constantin Toma, originar din Curtea de Argeș, este din 2004 în Italia și a lucrat timp de un an cu o firmă de la care are de primit în prezent 6.000 de euro. Românul a cerut ajutorul sindicaliștilor de la Filca Cisl pentru a-și recupera banii.

 

Sergiu Buflea din Făgăraș, din 1997 în Italia, protestează „cu speranța că se vor deschide noi fronturi de lucru în Italia, să ne creeze noi posibilități pentru a duce mai departe puterea de lucru, pentru sprijinul familiilor noastre pe care le-am lăsat departe și pentru care suferim aici în străinătate”. Românul se află în concediu medical, după 17 ani de muncă la o firmă de consolidare a lăcașurilor de cult.

Potrivit lui Teofil Pop, de la sindicatul Filca Cisl din Roma, responsabil cu muncitorii români, protestul din fața sediului regiunii Lazio de la Roma a fost organizat ca un apel „pentru ca să se repornească sectorul de construcții. Statul să investească banii în operele publice si în acest fel se vor debloca, se vor crea alte locuri de muncă, pentru că în ultimul an s-au pierdut 550.000 de locuri de muncă la nivel național”.

Protestul a fost organizat „și pentru reînnoirea contractelor de muncă și pentru a reîncepe să funcționeze sectorul de construcții, asa cum funcționa în urmă cu doi – trei ani”, mai subliniază Teofil Pop, specificând că majoritatea muncitorilor prezenți la protest se află în șomaj technic sau au plăți restante de recuperat. „Firmele nu plătesc salariile, sunt persoane care au câte șase – șapte luni de salarii neplătite. Problema este că ei ar trebui să vină mai devreme. Dacă ei vin după șapte luni de zile, este foarte dificil să recupereze acești bani de la firmele respective”, a constatat Teofil.

Sindicat pentru „badante” românce

„În urmă cu patru-cinci ani, numărul muncitorilor cu un contract de muncă în regulă, la Roma, era de 60.000, în vreme ce astăzi se înregistrează doar în jur de 30.000. Să sperăm că noul guvern va lua măsurile necesare pentru crearea de noi locuri de muncă”, mai spune Teofil Pop. La protestul din fața regiunii Lazio de la Roma, protest care s-a organizat simultan cu alte 19 în toate regiunile din Italia, erau prezenti și alți doi sindicaliști români: Iulian Manta de la Feneal Uil Lazio și Daniel Grigoriu de la Cgil.

Iulian Manta recunoaște că și în rândul muncitorilor români se simte puternic criza, „mai ales când vorbim despre români care practic nu numai că rămân fără un loc de muncă, dar sunt foarte mulți dintre ei care nu au lucrat cu un contract de muncă legal, sunt foarte mulți dintre ei care nu reușesc să-și recupereze salariile, sunt mulți dintre ei care nu au dreptul la un amortizor social pentru faptul ca nu și-au plătit contribuțiile la stat și neavând contribuții la stat, nu ți se recunoaște nici șomajul”.


„Sunt numeroși români aici, deoarece sectorul nostru este plin de muncitori români, care ajută”, spune Stefano Mecale, secretar general la Filca Cisl Roma si Lazio. „Problemele cu care se confrunta muncitorii în această perioadă sunt cele legate de șomajul technic, lipsa contribuțiilor și de mult timp lipsa locurilor de muncă, de unde apare și riscul de a se întoarce în România. Pentru noi ar însemna o mare pierdere, atât din punct de vedere al profesionalismului căpătat, cât și din punct de vedere al pregătirii pe care am investit-o noi în ei”, spune Stefano Mecale.

Francesco Palese, secretar general la Feneal Uil Lazio spune: „Sunt peste 35.000 de șomeri în regiunea Lazio care provin din acest sector, sunt 4000 de firme care și-au închis activitatea, din cauza crizei și al faptului că nu au primit fonduri de la regiune și nici băncile nu mai oferă niciun fel de credit acestor firme aflate în impas.” Francesco Palese consideră că dacă sectorul construcțiilor se va pune în mișcare, atunci va merge toată economia.

GREVĂ PE MACARA

Au stat zece ore în vârful unei macarale, la treizeci de metri înălțime. Șase muncitori în construcții, trei români, doi italieni și un marocan, de luni de zile fără salariu, au protestat la înălțime pe 30 mai pe șantierul unui complex rezidențial la Torino. „Suntem disperați, din noiembrie ne-au dat 300 de euro de fiecare”, a declarat unul dintre ei, Ion Timofte, patron al unei firme de construcții cu nouă angajați, citat de Repubblica.

El și ceilalți cinci au explicat că reprezintă mai mulți lucrători, în total 40, care sunt în aceeași situație din cauza dificultăților economice a unei firmele subcontractoare. La fața locului au sosit pompierii, poliția, mai multe ambulanțe. După ce firma a promis rezolvarea problemelor cu banii, cei șase au coborât de pe macara. „Dar până nu vom vedea banii, nu ne întoarcem la lucru”, au promis.

„Am coborât – spune Ion Timofte – pentru că ne-au asigurat că într-o săptămână ne vor plăti. Sperăm să fie de cuvânt, altfel sunt gata să urc din nou pe macara, și dacă trebuie să mă întorc îmi aduc și copiii”.

„Suntem disperați – adaugă un altul – nu mai avem bani, nu reușim nici măcar să plătim facturile. Aveam de mai mult timp de gând să facem acest protest. Din noiembrie am primit numai 300 de euro fiecare. Ne e teamă că-și bat joc de noi”.

Protest pe macara: “Vrem banii”

Datoria către muncitori se ridică la circa200.000 de euro, dar nici furnizorii nu au mai fost plătiți de multă vreme,datoria totală ajungând astfel la un milion de euro.

„Nu ne plătesc din februarie – povestește Leonardo Bertucci, un alt protestatar de pe macara – și avem toți o familie de întreținut„. Pe șantierul unde a avut loc protestul se realizează peste 200 de apartamente, o zonă comercială și parcări.

Președintele Asociației Constructorilor (Ance) din Piemonte, Giuseppe Provvisiero, a declarat că nu a fost surprins de protestul lucrătorilor pe macara: „Din păcate nu mă uimește. Situația din sectorul nostru este foarte dificilă și lipsa de lichidități, alături de un obicei în creștere de a cere prețuri tot mai mici, crează mari probleme. Chiar dacă, în mod absurd, furnizorii noștri în ultima vreme s-au resemnat: dacă acum șapte ani plățile în întârziere suscitau agresivitate, acum a devenit aproape normal ca banii să nu sosească la timp. Să-ți exerciți un drept sfânt ca acela de a fi plătit pentru munca efectuată devine ca și cum ai cere de pomană”.

 

 

sursa: http://www.gazetaromaneasca.com