Românul care schimbă fața Italiei

Românul care schimbă fața Italiei

Valentin Fagarasian Mercati Generali RomaUn talentat antreprenor, căruia statul roman i-a trântit ușa în nas în anummite situații, este cel care reconstruiește din temelii capitala Italiei.  În 2012 a candidat la Senat pe un colegiu electoral din Botoșani, la concurență cu Șerban Mihăilescu, alias Miki Șpagă. Pe goliatul renașterii edilitare de la Roma, botoșănenii l-au privit atunci doar ca pe un ”venetic” numai ”bun de muls” și la fel au procedat și ”prietenii” politici. A pierdut alegerile cu brio. În schimb, tributari mentalității comuniste, botoșănenii l-au ales pe Miki Șpagă. Și de atunci nimeni nu l-a mai văzut prin teritoriu. Dar să revenim la magnatul construcțiilor din Italia. CITESTE MAI DEPARTEValentin Făgărășian a primit un mărțișor frumos taman de 1 Martie. Digi24 a difuzat un reportaj fluviu despre afacerile românești de pe tărâmul Italian, despre români cosiderați paria în țară dar care au făcut istorie în Italia. Unul ditre aceștia este și Făgărășian. Cum spațiul nu le-a permis să detalieze biografia românului care reconstruiește din temelii fortăreața strămoșului Traian, o vom face noi. Modest din fire, scump la vorbă, focusat pe proiectele pe care le are în derulare, Făgărășian nu ne-a împărtășit mare lucru. Dar a confirmat că el și cu moldovenii din Botoșani refac Italia. Duminică seara ar fi trebuit să fie în studioul televiziunii pentru un show pe aceași temă A fost nevoit să lipsească întrucât a trebuit să participle la o întrunire importantă a unor oameni de afaceri. Redactorii ”Informatorului pentru toți românii” au reușit să parcurgă o parte din drumul victoriei lui Făgărășian, omul care a avut un proiect de boom economic și pentru Botoșani, dar care a fost prostit pe față, românește, de către instituțiile statului.

Stranierul a devenit titan al Romei

„Căutam o realizare mai rapidă. Venisem aici cu gândul să stau un an de zile, să fac nişte bani, dup-aia să mă întorc în ţară să-mi continui studiile şi în acelaşi timp să îmi deschid o activitate”, a povestit omul de afaceri. Nu a fost așa. Făgărășian este acum administratorul unei firme, are peste 100 de angajați și contracte serioase în construcții, la care nici nu visa în urmă cu 23 de ani. Cea mai mare ivestiție care se derulează la ora actuală în Italia este proiectul de refacere și reamenajare a zonelor din fostul Mercati Generali din Roma. Ei bine, dacă proiectul arhitectural poartă semnătura unui cunoscut arhitect contempora, olandez, meritul refacerii efective a Romei, lucrările de construcții sunt coordonnate de Valentin Făgărășian. Acesta cooperează cu un concern italian, Toti Group.  Peste 60% din muncitorii angajați pe acest imens șantier sunt români. Din zona Moldovei. Cu precădere din Botoșani. Ceilalți sunt din Ardeal. Investiția se întinde pe o un areal care inițial avea peste opt hectare și cuprinde refacerea unor obiective arhitecturale, dar și construcția de noi clădiri cu funcționalități diverse, moderne. În acest fel, suptafața totală pe care vor fi executatelucrări de construcții până prin 2018 s-a extins la aproximativ 215.000 metri pătrați, este structurată pe districte. Se încearcă astfel aducerea în relație de coexistență  a istoriei și inovării. Valoarea ivestiției este de 320 milioane de euro.

Făgărășian și nepoții lui Cănuță om sucit

În urmă cu circa un an de zile, publicația noastră a relatat depre culisele golănelii politice căreia Valentin Făgărășian i-a căzut vitimă la Botoșani. A candidat în 2012 la Senat pe Colegiul 3 Darabani. A contribuit la partid, pentru aceast ”privilegiu” cu suma nerambursabilă de 43800.00 ron. Redăm mai jos sumele și datele la care banii au migrat din buzunarul lui Făgărășian către vistieria partidului. Această informație este confirmată de Monitorul Oficial din 28 martie 2013. În timpul campaniei a promis crearea unei mari fabrici de confecții și astfel oferirea unui loc de muncă la peste 800 de botoșăneni. Nu a așteptat să fie votat senator. Încă pe timpul campaniei a întreprins toate demersurile necesare, a adus investitorii la Botoșani, parteneri de afaceri din Italia, a făcut toate diligențele care țineau de el. După tot tam-tam-ul creat politic în jurul inițiativei sale, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, pe care le-a pierdut, Făgărășian putea foarte bine să-și ia tălpășița și să nu mai calce prin Botoșani, așa cum fac și acum o serie dintre parlamentarii aleși. Dar nu. Valentin Făgărășian este altă stofă. Serios și neînvățat cu parșivenia specifică politicii de baltă din România, și-a pus la bătaie prestigiul și onoarea construite în Italia și nu numai și a adus investitorii. Într-o altă vizită. După ce a trecut și travaliul alegerilor. Doar că atunci când aceștia au venit cu utilaje și tot ce mai trebuia pentru punerea pe picioare a fabricii, nu l-a întâmpinat niciun oficial, nu i-a dat nimeni nicio aprobare, nu a vrut nimeni să-i mai vadă. Așa că investitorii italieni, parteneri de business cu Făgărășian, s-u întors acasă promițând că nu vor mai ivesti nicio monedă găurită în zona Botoșani.

Costul official al unei experiențe politice amare

Monitorul Oficial din 28 martie 2013, sumele şi data la care au fost depuse la casieria partidului:

Fagarasian    Valentin Ilie    bani 5.000    19.10.2012
Fagarasian    Valentin Ilie     bani 3.200   12.11.2012
Fagarasian     Valentin Ilie    bani 9.000    19.11.2012
Fagarasian      Valentin Ilie    bani 4.500    19.11.2012
Fagarasian       Valentin Ilie    bani 2.400   06.12.2012
Fagarasian       Valentin Ilie    bani 6.200   20.11.2012
Fagarasian       Valentin  Ilie     bani 13.500   29.10.2012