RSR și PCR au supraviețuit la Botoșani după 25 de ani de...

RSR și PCR au supraviețuit la Botoșani după 25 de ani de democrație

tURCANU COMUNISTPreședintele Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, a fost luat la bani mărunți de către un profesor universitar din Galați, doctor în economie, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România. O declarație de presă, apărută în media locală la sfârșitul anului trecut, l-a determinat pe profesorul universitar Petru Panțiru să ceară ”împăratului” de la CJ Botoșani să clarifice afirmațiile și intențiile sale cu privire la evoluția procesului privind revendicarea și punerea în posesie a moștenitorilor lacului Dracșani din Sulița.

Siderat că anumite persoane politice sau grupuri de interese încearcă prin metode subterane să pună mâna pe lacul Dracșani, profesorul universitar ne-a contactat telefonic și a transmis redacției și un punct de vedere scris vizavi de problema ”Obștei de cumpărare a lacului Dracșani”. În exclusivitate, redăm pledoaria profesorului universitar doctor în economie, precum și răspunsul pe care acesta l-a primit de la Florin Țurcanu după reacția eminentului profesor de la Galați.

Balanța… Justiției oarbe

”Eu înțeleg ce înseamnă independența și unitatea justiției, dar nu pot să mă pronunț favorabil atunci când nu se respectă documentele de bază de către justiție, sau când dictatura legii este înlocuită cu cea a magistratului. Prin Decizia civilă 1185R/2007, irevocabilă, a Tribunalului Botoșani, s-a modificat în parte sentința recurentă, în sensul că a fost admisă plângerea formulată și s-a dispus , atenție, reconstituirea dreptului de proprietate petentei și pentru suprafața de 164,96 ha teren, alături de suprafața de 535 ha validată prin HCJ Botoșani nr. 328/2006. În acest fel a fost modificată mențiunea din sentința inițială și irevocabilă referitoare la reconstituirea pe vechiul amplasament. Și toate acestea în condițiile în care, în actul de cumpărare a iazului Dracșani de către obște, nr. 878/1925, pe lângă iaz mai figurează o suprafață forestieră de peste 368 ha, câștigată de obște prin justiție și 381 ha teren arabil, a revenit proprietarilor prin Legea 18/1991. Iată de ce noi, obștenii, ne întrebăm pe ce bază a hotărât Tribunalul Botoșani, prin decizia irevocabilă amintită, naționalizarea iazului Dracșani?!”, se precizează în scrisoarea remisă redacției noastre de către profesorul universitar Petru Panțiru. În acest context, Petru Panțiru, membru corespondent al A.O.Ș.R, nu poat să nu se gândească și să atragă atenția că, cel puțin în privința problemei de la Dracșani, par că au rămas valabile legile de tristă amintire precum cea a naționalizării din iunie 1948 (prin care a fost preluată pădurea), procesele verbale din februarie 1949 de trecere abuzivă a iazului în proprietatea statului prin amenințarea conducerii obștei de la acea vreme, sau Constituția Republicii Socialiste România din 1965, art.8, unde se stipula că ”pământul C.A.P este proprietate cooperatistă”.

Țurcanu legat ombilical de carnea de cal

În scrisoarea adresată președintelui CJ Botoșani, profesorul universitar scria: ”m-au surprins afirmațiile dvs. Necugetate, demagogice, puerile și chiar cu tendințe oculte, referitoare la Obștea Dracșani. Doriți cu orice preț să preluați drepturile de proprietate asupra terenului și luciului de apă aparținând obștii, pentru construcția unui Parc Industrial. Nu ați aflat oare, nici până acum, că iazul, pădurea și câteva sute de hectare au fost cumpărate de obște, în condiții de șanse egale, de 182 de familii din comunele Sulița, Lunca și Flămânzi, în 1925? (…) Afirmația cu investiția este un act de derută organizată, incompatibilă cu funcția dvs! V-aș sugera domnule președinte să folosiți banii pentru extinderea rețelei de abatoare de sacrificare a cabalinelor de la Dracșani și de exportare a cărnii de care dvs sunteți legat ombilical. O afacere sub protecția dvs care ne-a făcut țara de râs în lume!”.

Nici usturoi nu a mâncat…

La începutul acestui an, la 02.04.2014, prin adresa nr. 6456, Florin Țurcanu i-a răspuns profesorului universitar de la Galați, moștenitor a câteva hectare de iaz și teren la Dracșani. ”Tot timpul am fost alături de obștea Dracșani, tot timpul v-am susținut în toate acțiunile pe care le-ați întreprins și vă susțin în continuare. Informațiile apărute în presă, la care faceți referire, au fost greșit interpretate de jurnaliști și transmise greșit opiniei publice precum că am intenția de a prelua drepturile de proprietate asupra terenului și luciului de apă aparținând obștii. Niciodată CJ Botoșani sau eu, în calitate de președinte al acestei instituții, nu am avut spre analiză posibilitatea preluării sau cumpărării celor deținute de Obștea Dracșani, sub nicio formă”, a susținut Florin Țurcanu în scrisoarea de răspuns.

(Va urma)