Scandal pe motul subventiilor la Cordareni

Scandal pe motul subventiilor la Cordareni

2 2220

Iurea CordareniScandal pe motul subventiilor la Cordareni. VEZI VIDEO la finalul articolului. Strigoii vrajbei zornăitoare umblă slobozi pe la Cordăreni, în județul Botoșani. Sâmbătă, 2 mai,  de ziua tineretului, fermierii din comuna Cordăreni s-au adunat să dezbată problema animalelor. Proprii. Sau ale celorlalți. Pentru că de ceva ani, în comuna respectivă, pe principiul solidarității ”ibovnicești”, soarta fermierilor și a animalelor este dictată de o femeie cu aspirații înalte, am fost chemați să asistăm și noi la bâlciul deșărtăciunilor. Și ne-am dus. Mai ales că, în  hora depravării pe banii statului (cuveniți fermierilor) este implicat și primarul localității care, de altfel, pare a fi un om cu toți boii acasă. Așa am aflat cum se fac afaceri cu banii din subvenții, cum se brodesc neguțătoriile în asociațiile de fermieri, cum se spală rufele în familie, fără ca instituțiile statului, gen DNA, să-i bănuiască de ceva. Telenovela fermierilor din Cordăreni este lungă și presărată cu sudalme sau ambiții rurale. Dar pentru că românii s-au cam săturat de lungmetraje turcești, braziliene sau de prost gust românești, vom sintetiza totul. Ne rezervăm doar dreptul de a delecta și edifica publicul larg cu câteva materiale de presă. Așa, spre luarea aminte și a altor șefi de asociații agricole, spre sesizarea organelor de control care nu vor doar să fie simple organe și, mai ales, spre luminarea fermierilor din celelalte localități ale județului sau de oriunde din țară.

Pășunea lui… Ștefan cel Mare

S5005311Toată tărășenia a pornit de la lipsa de comunicare a distinsei doamne Stela Elisabeta Iurea, președintele Asociației crescătorilor de animale ”Stejarul”  din Cordăreni. Aceasta a preluat asociația în 2013, de la fosta conducere, după ce a renunțat la funcția de consilier local. În aceași situație fusese și primarul Constantin Dumitraș și alți locotenenți de ai săi, dar, somați de către ANI, s-au retras din conducerea asociației în 2011. Au lăsat și ceva datorii pe la asociația fermierilor, datorii taman către primăria pe care tot ei o păstoreau. Dar asta este o poveste pe care o vom aborda într-un material viitor, când vom detalia și minunile contemporane care se produc neștiute pe la Cordăreni. Problema mare a crescătorilor de animale din comuna respectivă este că suntem imediat la jumătatea anului și președinta asociației lor încă nu a reînoit contractul de concesiune a imașului comunal. În plus, banii din subvenția de anul trecut încep să cam plece din cont, iar gestiunea asociației o cam depășește pe doamna președinte. Luată de val, aceasta perpetuează o stare de incertitudine. Ba demisionează, ba nu demisionează. Ba nu poate dormi de grija fermierilor, ba s-a cam săturat. Mai ales că actualul secretar al asociației este decis să prăvălească tăvălugul răspunderii penale peste activitatea obscură a președintei care, pe deasupra – după cum spune ea, îi este și cumătru. Dar vom aborda fiecare aspect treptat, de la modul cheltuirii banilor din subvenții până la caracterul penal al activității președintei luată în colimator.

”Pășunea nu e a mea, nu e a asociației, e a Primăriei, deci trebuia să se plătească și acolo.Este vorba de 30.000 de lei anual pentru 191 de hectare de pășune comunală. Am făcut contract de concesiune care a expirat în iulie 2013. Trebuia să depunem documentația pentru subvenție. Contractul nu era făcut pe 5 sau 10 ani. Am acceptat o prelungire de un an, ca să putem depune cererea de subvenționare. La 31 decembrie 2014, a expirat contractul de concesiune cu toate prelungirile legale. Ok. Am depus la primărie o adresă prin care am informat primăria. Între timp s-a ivit și informația că orice crescător de animale trebuie să depună o cerere la primărie sau să primească în concesiune, în nume propriu, de la primărie, ca să poată pune el în nume propriu cererea la APIA.  Problema mare este că nu este atâta pășune încât să se încadreze la cele 30 de UVM-uri. Adică, dacă un om are 2 vaci și îl găsește în calculator că i-ai dat 30 de ari, nu te încadrezi și atunci nu poți intra la subvenție. Am lăsat-o așa și am vorbit și cu domnul primmar. I-am spus care-i treaba. Eu am achitat la primărie integral pe anii 2012, 2013 și 2014, cu toate majorările, am adeverințe de la primărie. Cu toate că în 2013 am preluat asociația cu datoriile din urmă. Erau datoriile asociației, nu erau ale mele personale”, și-a început Iurea apărarea în fața instanței publice.

Matematică… fără îngrășământ

”Pe 2013, la subvenții, am primit un miliard 60 de milioane. Vina mea mare a fost că nu am făcut niște fântâni. Că așa am vorbit noi la ședință în 2014. Între timp nimeni nu mi-a spus doamnă vreau să fac fântână. Când au spus că vor fântână, am spus da, au spus că trebuie decolmatat am spus da, trebuie făcut uluci, da, ok.  Nu am spus nu. Eu mă opun doar atunci când există o problemă la decontare. Când nu este în regulă cu actul respectiv. Pentru banii ăștia vom fi controlați și răscontrolați. Acuma dumneavoastră ați fi vrut ca eu să nu achit datoria către primărie și să aduceți bani de acasă ? Bun. Deci din banii primiți primul an, 106.000 lei, am dat 90.000 lei la primărie și 6000 de lei la membrii de conducere ai asociației. Eu am luat 3500 lei, vicele parcă 1500 lei și 1000 de lei secretarul”, a explicat președinta Iurea, crescătorilor prezenți la ședința inopinată. Moment în care s-a produs rumoare în sală, iar o voce mai răsărită a luat-o la rost: ”La mine v-ați gândit că eu nu am unde paște oile? Cum ați luat banii? ”. Luată la rost, șefa Iurea a explicat că sa-u făcut drumuri la Botoșani și că nimeni nu le face gratis. ”Voluntariat nu face nimeni în ziua de azi. Doar la început, în primul an, m-am plimbat numai pe banii mei, în 2010. Asta e treaba mea. Bun, în următorul an, 2014, s-a primit 1 miliard și 140 de milioane de lei vechi. Deci banii au venit în noiembrie 2014 și în februarie 2015 am achitat. Acum, în 2015, din luna martie, pe satul Grivița s-au făcut lucrări pe cele 25 de hectare de pășune. S-au cheltuit 139 de milioane de lei vechi în 2013 și 159 de milioane pe 2014. Noi trebuia să dăm restanța la primărie pe 3 ani. La Grivița trebuia să dăm pentru datoriile la primărie 11.250 mii lei noi. Am cheltuit pe pășunea de la Grivița 45 de mii de lei noi. Din care am plătit concesiunea 112 milioane și restul s-a făcut lucrări: fântâni, ghizdele, tuburi 3 mici și unul mare, lucrările de decolmatare au costat 80 de milioane de lei vechi numai pentru Grivița . Lucrările de curățare a imașului în valoare de 25 de milioane de lei vechi le-am plătit în martie”, a prezentat Iurea situația financiară a asociației. Pentru că și la această succesiune de cifre au existat voci nedumerite și supărate, președinta Iurea le-a dat replica la care toți au amuțit: ”Domnule, uite care-i treaba, la orice asociație când ești membru asta-i treaba”. Și gălăgia s-a repornit. De la discuții contradictorii, contra și nu prea față de președintele asociației, s-a ajuns la discuții contradictorii și certuri între cei prezenți în sală. Șefa limbută a mai spus că și pentru satul Slobozia, îngrășământul plus împrăștiatul lui a costat 330 de milioane de lei vechi. Și scandalul a fost iar declanșat deoarece cifrele prea păreau astronomice pentru membrii asociației.

Bătaie de joc pe banii oamenilor

”Doamne, Maica Domnului !”, ”Îți bați joc de noi. Pe banii noștrii”, cruci și exclamații de uimire și nedumerire, sunt doar câteva din reacțiile crescătorilor prezenți la ședina devenită judecată publică. Un bătrânel nu s-a putut abține și, în zarva generală s-a făcut auzit: ”În dreptul casei mele am curățat eu imașul de spini. Cum spuneți că ați făcut curățenie? Și eu nu am primit niciun ban. Ați plătit lumea? Unde sunt paralele celea? Atâta vreau să știu”.  Chiar dacă mai devreme susținuse că a plătit pentru lucrări de curățare a imașului, replica șefei Iurea a fost promptă: ”Când am chemat la curățit nu a venit nimeni! Lucrările sunt pe câmp și se pot verifica. Dumneavoastră de acuma acuzați-mă de ce vreți dumneavoastră. Nicio problemă. Eu am vorbit și cu primarul și i-am spus, omule mergi și împarte iarba. Că dacă îmi doream o funcție așa de mare puteam să mă duc să împart eu iarba. Nu știa nimeni că asociația nu are contract. Dar am vrut să intrăm pe-un făgaș legal. Dar pot fi verificate toate firmele astea care au făcut lucrările, nicio problemă”.

Și, în sfârșit, i s-a dat și primarului cuvântul. Nu că nu l-ar fi avut până atunci, dar, pentru o vreme,  cuvântul a fost.. în concesiune la președinta Iurea.

Autoritate de primar: tăceți oleacă uăii…S5005324

”Măi oameni buni, ascultați-mă oleacă. Ne cunoaștem de-o viață… Tăceți oleacă uăii… Eu vă ascult tot timpul. Nu vin să mă dau rotund în fața dumneavoastră, că mă cunoașteți de mic și eu pe voi… mai de mic. Ce vreau să vă spun…pășunea este proprietate privată a statului, a primăriei. O să primim imediat o decizie cu iarba, cu imașul. Că până acum ne-o farmat încât noi nu mai știm cum să facem”, și-a început primarul Dumitraș discursul edilitar. Și le-a explicat oamenilor că sunt încâlcite căile Domnului dar mai ales ale statului, că s-a mărit redevența ca să câștige statul. Și crescătorii de vaci iar au avut  de vociferat. Cauza a fost, evident banii. De această dată localnicii vroiau explicații pentru ce au mai plătit și câte 2 milioane de lei vechi la primărie. După ce le-a explicat că acele sume au fost ”doar pentru contract, că trebuia plătit”, primarul Dumitraș a încercat să mai liniștească spiritele folosind o strategie psihologică. Părând că le dă dreptate oamenilor, ușor, ușor, i-a adus la traiectoria trasată de el ca și cum asta ar fi fost și voința populației. ”Banii îi luați voi, vi-i dau vouă… Tăceți… Să vă văd mulțumiți…O să luați, nu o să luați, dar de plătit contractul pe suprafața pe care o dețineți și redevența, o plătiți”, le-a băgat Dumitraș frica în sân, sugerându-le că dacă vor să ceară imașul individual oamenii vor simți o usturime la pungă. Și se pare că strategia a prins, deoarece spiritele s-au mai calmat. Așa sunt oamenii la țară: preferă să li se ia fără să știe, să fie prostiți cu eleganță, decât să li se ia cu bună știință sau obligați. E ca și cum ar da de la ei, din mărinimia lor de agricultori gentlemani. Și asta e cu totul altceva ! Și a continuat edilul să le băge în capete că mai ales cei cu vite mai puține trebuie să fie asociați că altfel e jale. Le-a mai spus primarul că zilele acestea vor merge la măsurat iarba. Dar până nu vor plăti contractul și arendarea nu au ce căuta acolo. ”Nu vă ameninț, că mi-e dragă de voi ca de copchiii mei… vă spun din… sănătate, că nu-mi trebuie nimic de la voi, nu-mi trebuie de la nimeni. Vă rog frumos să fiți cuminți că am grijă de toți. De cei năcăjiți, în special”, și-a încheiat primarul din Cordăreni discursul apoteotic, în stil de perestroika.

De la bani ne hârâim…

S5005329”Secretarul, el a convocat ședința. El așa… el așa a făcut și acolo pe imaș, că i-am spus că toate cheltuielile… hai să ne limităm, hai să vedem… trebuie împărțit pe toată suprafața… Pur și simplu am ajuns la el… nici nu are rost să vă spun…  Nu știu… vrea probabil funcție… sau mă gândesc că poate vrea să candideze la anul viitor și vrea să impună el… dar știți cum e, vrei să faci ceva pentru comunitate, fă-o voluntar. Dar nu așa, când știi că asociația are peste un miliard de lei în cont și tu vrei să iei banii să faci niște lucrări și să spui eu le-am făcut… Nu mai pot să-i fac față lui, pur și simplu totul e acum ca un bolovan, s-a dus la vale. Și de la bani am început a ne hârâim, câte un pic, culmea că mai suntem și cumătri pe deasupra… Ca să aud ieri, pe la 11, că este ședință, toți știau, numai eu nu. Eu când am preluat asociația avea datorii de 400 de milioane, nu se făcuse subvenție pentru 2012, când s-a împărțit iarba primarul de atunci nu a încasat oamenii … Câți bani a băgat acolo la Grivița, a făcut scenă, pur și simplu a făcut scenă, 4X4 metri împrejurul fântânii” a apucat Elisabeta Stela Iurea să ne spunăcâteva palavre în particular. Și atât. Pentru că, profitând de prezența ei și de rumoarea creată, crescătorii din Slobozia s-au bulucit pe ea să aranjeze ploile pentru a face și ei acolo cam ce s-a făcut pe la Grivița. Președinta nu s-a opus și le-a trasat sarcini. ”Ia problema în mână, banii sunt. Mai sunt 250 de milioane în cont. Faceți și voi, dar faceți bun”, le-a explicat oamenilor. Adică, pe de o parte îl critică pe cumătrul secretar că a făcut lucrările de la Grivița cam peste voia ei, dar în interesul cetățenilor, iar pe de altă parte, fără să-și dea seama, îl dă ca exemplu celor de la Slobozia. Ce ți-ar fi și cu mesajele astea … subliminale! Și au înțeles. După ce s-a spart șueta –ședință, după vreo 2 ore, vicepreședintele asociației l-a sunat pe secretar să îi ceară cofragul pentru turnare de beton la o fântână în Slobozia. Nu conta că era sâmbătă după amiază, nu conta că începuse ploaia, nu mai conta nici că Iurea a criticat suprafața betonată la Grivița. Cei din Slobozia, zonă coordonată direct de Iurea, au decis să toarne și ei beton în jurul fântânii tot 4 metri pe 4. În cazul lor nu a mai spus Iurea că placa este scenă. (Va urma)

Review overview
Scandal pentru DNA