Se întâmplă în România: ministerul marilor proiecte fantomă

Se întâmplă în România: ministerul marilor proiecte fantomă

EDITORIAL – Grigore SOCACI

Toti cei care fac o simpla asociere intre cuvintele „mari”si”proiecte” se gandeste la ceva maret cu impact,economic si social la nivel national. Sa ai asemenea proiecte si sa le realizezi este o piatra de incercare pentru orice popor.Aceste proiecte presupun un mare consum de energii creatoare si de surse financiare. Romania se poate mandri cu mari proiecte realizate care fac cinste poporului roman dar nu doresc sa ma opresc asupra lor deoarece se stiu si multi romani s-au sacrificat in timp pentru materializarea lor. Cu toate acestea nu am avut un minister al marilor proiecte.
Acum prin grija d-lui prim Ponta Victor avem un minister al marilor proiecte.In fruntea acestui minister cu denumire pompoasa pe care nu -l veti mai gasi nicaieri in lume a fost numit cel mai stralucit om al momentului dl av.Sova Dan un om cu o mare experienta profesionala cu o carte de vizita de invidiat in realizarea marilor proiecte.Dumnealui a batut palma cu primul ministru al tarii si s-a angajat ferm trup si suflet in lupta sa cu marile proiecte pentru binele poporului roman.Foarte curtat de marile companii straine transnationale pentru cartea sa de vizita dl av.Sova a ales din patriotism sa munceasca la ministerul marilor proiecte refuzand sa se vanda pentru cativa dolari in plus oferiti de capitalistii straini.Daca nu-l cunoasteti pe dl av. Sova va spun ca dumnealui este personajul care in iulie 2012 a anuntat la televizor ca in urma calculelor facute cu ciracii sai ca referendumul de demitere a presedintelui Romaniei dl. Basescu Traian va fi validat cu 52% si presedintele va fi demis.Ulterior s-a constatat ca referendumul nu a fost validat fiind sub 50% si deci presedintele Romaniei dl Basescu Traian nu a fost demis si e binemerci la Cotroceni.Chiar daca a gresit la referendum cu cateva procente dl av. Sova a fost saltat in rang si uns ministru la ministerul marilor proiecte ca omul Sova le are,le stie si-i uns cu toate(alifiile).La asa minister asa om adica omul potrivit la ministerul potrivit sau invers?Ceeace nu prea am inteles este daca intai s-a inventat ministerul si apoi s-a cautat omul sau pentru ca dl av. Sova se pricepe la calcule si matemetice cu sau fara radicali liberi a fost rugat de dl prim Ponta Victor sa preia ministerul marilor proiecte pe principiul ca cine se aseamana se aduna si nu are cine sa pastoreasaca acest minister unde se pare ca se vor vantura bani multi.
Sa recapitulam.Avem deci Ministerul marilor proiecte,avem si ministrul Ministerului marilor proiecte dar nu avem proiecte.Pai de ce?Pai ca sa ai mari proiecte mai intai trebuie sa ai o strategie de dezvoltare care sa aiba in vedere orientarea politica,economica si sociala a Romaniei pe un orizont de zece ani daca nu mai mare.Strategia de dezvoltare este un proiect complex care trebuie insusit prin lege de orice partid sau alianta care vremelnic se perinda la carma tarii.Strategie de dezvoltare nu-si face fiecare partid cand ajunge la guvernare in functie de cercul de interese care l-a propulsat deoarece riscam sa inventam ministere de tot rasul cum este Ministerul marilor proiecte care nu are proiecte.Este daca vreti ca in povestea cu Pacala care le-a spus boierilor adunati sa-l vada ca el vrea sa sara capita de fan nu ca o si sare.Dl av. Sova este ministrul marilor proiecte si atat.Cand or fi si proiecte o vedea ce-o face dar pana atunci mucles ca se lucreaza.Pai la ce?La ce?La cheltuit banii din visteria tarii adunati din impozite si taxe de guvern noaptea cand toata lumea doarme.Dormi linisti popor roman guvernul are grija de tine.Daca cumva te trezesti vezi daca au gasit-o pe Elodia,cu ce mana se sterge Becali la gura dupa ce a fost inchis,daca Prigoana s-a recasatorit sau divortat a nu stiu cata oara de Bahmu’ s.a.m.d.Am totusi o nedumerire.Pe cand un minister al prostiei.Si asta va fi cu dedicatie?

(Grigore SOCACI)