Singurul oficial botoșănean care serbează Ziua Limbii Române este deputatul Liliana Mincă

Singurul oficial botoșănean care serbează Ziua Limbii Române este deputatul Liliana Mincă

Deputatul Liliana Mincă transmite un salut cordial botoșănenilor și tuturor românilor de Ziua Limbii Române. Chiar dacă această zi nu este încă la fel de mediatizată precum Ziua francofoniei sau alte evenimente similare, deputatul este convins că românii își vor regăsi adevărata identitate națională și vor înțelege că și prin sărbătorirea acestei zile tradițiile și dulcele grai românesc vor dăinui peste veacuri.

” Cu un ușor regret că abia începând cu acest an limba română se sărbătorește în România, în condițiile în care frații de peste Prut aduc omagiul cuvenit limbii române de peste 20 de ani, trebuie să spunem că e mai bine mai târziu decât niciodată. Cu atât mai mult cu cât, acum, sărbătorirea limbii române se face la maturitate.

Cu o istorie îndelungată, limba română, limba vechilor cazanii, este singura limbă romanică din Europa de Este care a suportat multe influiențe de-a lungul istoriei. A vorbi despre istoria limbii române nu se poate face fără să te raportezi și la istoria poporului român. Despre evoluția  limba române, ca și despre istoria românilor, se pot scrie tratate întregi. Dar poate că cel mai bine a vorbit Nichita Stănescu despre exprimarea în limba română. Nichita spunea că a vorbi în limba română este ca o zi de sărbătoare. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât în limba română – această revelație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă – spunea Nichita Stănescu. Iată de ce în această zi deosebit de importantă pentru românii de pretutindeni vreau să le transmit tuturor tradiționalul ”La mulți ani!” în limba lui Eminescu, a lui Iorga, Noica  și, dacă vreți, în limba lui Neacșu din Câmpulung, din vremea căruia datează cel mai vechi document scris în limba română.  Limba română este acum la fel de frumoasă ca în anul cuceririi Daciei de către romani, la fel ca în secolul XVI când Neacșu din Câmpulung se adresa judelui Brașovului, sau la fel ca în anii 1800 când lingviștii au lucrat pentru purificarea limbii române de cuvintele dure, slave”, a declarat Liliana Mincă, deputat PP-DD.

Ziua Limbii române a fost consacrată prin Legea 53/2013, în februarie anul acesta. Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011. “Ziua limbii române” este sărbătorită în 31 august şi în Republica Moldova. În această zi, cu atât mai mult trebuie să ne amintim că suntem români, că gândim și simțim românește și că avem privilegiul de a ne exprima în cea mai frumoasă limbă dintre toate câte sunt. Trebuie să ne amintim că limba română a fost introdusă ca obligatorie, în actele de stat și în ritualul religios, în timpul voievozilor Vasile Lupu ( 1634 – 1653) în Moldova și Matei Basarab (1632 – 1664) în Țata Românească. Prima gramatică românească se datorește lui Samuel Micu și Gheorghe Șincai. Aceasta datează din 1780 și a fost tipărită la Viena.