Somnul DNA prolifereaza coruptia la Cordareni

Somnul DNA prolifereaza coruptia la Cordareni

2 1813

biza cu DNA la CordareniSomnul DNA prolifereaza coruptia la Cordareni.

După ce presa și-a băgat pixul în scandalul fermierilor de la Cordăreni, reacțiile au fost diverse. Așa cum am promis, revenim cu actul doi al acestei epopei, cu o maestră a persuasiunii (ca să nu spunem altfel) în rol de Cleopatra pe-un picior de plai. Suntem siguri că v-ați amintit că este vorba despre Stela Elisabeta Iurea, președintele Asociației Crescătorilor de animale ”Stejarul” Cordăreni, Botoșani. Între timp, la câteva zile după vizita noastră la locul ostilităților, problema a fost pusă și în discuția Consiliului Local. Atât. Doar s-a discutat. Că de rezolvat, se așteaptă intervenția lui Moise sau a DNA-ului pentru a desparte cu toiagul corupției, în două, marea intereselor de la Cordăreni. Și pentru că hrisoavele vechi, daco-romane, ne învață să fim altruiști, în acest material, pe lângă bovina-comedie derulată la Cordăreni, vom relata și câteva aspecte despre terfelirea legilor de către vlădicile din comună, despre cum sunt duși cu zăhărelul fermierii, despre cum se cară subvenția cu sacoșa de la APIA Botoșani la locul împărțelii frățești din arealul Primăriei Cordăreni, despre lacrimile de fată mare ale șefei fermierilor și miza acesteia pe bila neagră, dar și despre interesele ascunse în spatele grijii pentru soarta vacilor și boilor din Cordăreni.

O mărturie cât un dosar

Nu mai obosim tastatura cu povești spuse de Stela Iurea despre cum pasc mioritic caii verzi pe pereți albaștrii (asta ține de latura patologică și nu avem expertiză în acest domeniu). Vom spune doar, din ce ne-a mărturisit Dalila de Cordăreni, că ea, Stela Elisabeta Iurea, nu are nevoie de bani  nemunciți. ”Eu am un iaz în concesiune, mi-am cumpărat pășune în câmp și nu mă interesează să concesionez imașul comunal în interes propriu. Am doar 40 de vite și îmi ajunge. După ce am acceptat să preiau asociația crescătorilor de animale, am fost un fel de câine de pază, asta e. Dar m-am săturat să fac bine și să găsesc rău. Dacă am vrut să fie bine și am greșit, e problema mea. O să răspund în fața legii. Poate că asta e greșeala mea. Am vrut să fie bine pentru toată lumea. Pentru că nu ai cum altfel. Cei care țin doar o vacă nu au cum să primească subvenție. Și atunci am găsit soluția. Când ai mai mulți asociați iar unii dintre ei nu se înscriu pe UVM (n.r.: coeficient pe cap de animal stabilit de legile în vigoare), am găsit soluția. I-am încărcat pe alți asociați care au mai multe animale. Dacă nu e în regulă, asta e. Eu o să intru la răspundere”, a mărturisit Stela Iurea. În traducere, asta înseamnă că o serie de crescători de animale din Cordăreni nu sunt îndreptățiți legal să primească subvenția pentru pajiște. Cu toate acestea, președinta asociației a creat condiții artificiale pentru a fura din vistieria statului. În cererea de plată către APIA și în documentele emise a înregistrat animalele celor care nu au drept la subvenție ca fiind ale altor membrii ai asociației care au mai multe animale. Mai mult chiar, APIA a fost mințită ca un copil de țâță, consecvent, prin raportările eronate făcute către această instituție. Indiferent de destinația banilor astfel primiți, totul are o singură definiție: FRAUDĂ! Deși, confidențial evident, precizăm că instituțiile statului ar trebui să verifice puțin și cu atenție și cum se justifică cheltuirea subvențiilor primite până acum. Îi asigurăm că… nu se vor plictisi.

O să vă pară rău…

La începutul acestei săptămâni, primarul Constantin Dumitraș a întrunit Consiliul Local în ședință taman pentru soluționarea problemei imașului. Dar nodul gordian tot nu a fost tăiat. E drept că nici brișca primarului nu mai este ce a fost. Dar omul s-a străduit, a făcut tot ce nu se face pentru a salva măcar aparențele de edil care nu mai poate de grija amărăștenilor din comună. Ședința, la care a participat și șefa fermierilor asociați, a început solemn cu liniștirea spiritelor. ”Stați liniștiți, că totul e conform legii”, ”L-au adus pe ală care nici măcar nu e ziarist, așa că totul e în regulă. Nu avem ce ascunde”, ”O să vă pară rău, pentru că nu veți mai găsi contabilă ca Iurea”, sunt doar câteva crâmpeie din discursurile suportate de pereții Căminului Cultural la ședința consilierilor locali din Cordăreni. Din surse sigure mai știm că atât Stela Iurea cât și primarul , cu care se cunoaște de pe vremea SMA-ului ceaușist, ar cam vrea ca pășunea să se concesioneze individual. Logica? E simplă. Crescătorii din Cordăreni care nu întrunesc celebrul UVM pentru a cere subvenție, nu vor putea participa la licitarea imașului. Se urmărește ca astfel licitația să fie adjudecată de către Iurea. Ce să facă nevinovata șefă cu pășunea? Logica este la fel de simplă. Astfel toți crescătorii de animale vor fi la mâna ei. Animalele sunt sursa existenței celor de la țară. Cine are control asupra imașului poate fi zeul și dumnezeul fermierilor. Dacă lucrurile vor decurge în această manieră, este clar că Stela Elisabeta Iurea va deveni stăpâna neîncoronată a localității. (Apropo de coarne, este posibil să revenim curând cu o legendă drăguță despre portul coarnelor la Cordăreni).

salonul Elisabetei IureaȘefa fermierilor iubește tacul, nu hainele de firmă

După lecturarea primei părți a acestei investigații, șefa coclaurilor pastorale din Cordăreni ne-a contactat telefonic. Pentru a-i număra lacrimile, despre care oricum fusesem avertizați că are obiceiul să le stoarcă la comandă. ”Domnule, dumneata ai copii? Cum ai putut să scrii atâtea prostii? Cu ce sunt vinovată eu? Am crezut că vrei să ne ajuți și când colo… Să știți că nu m-am îmbogățit cu asociația asta, nu am furat, nu mă îmbrac cu haine de firmă… De ce să-mi faceți una ca asta?! Da, sunt vinovată că am vrut să fie bine pentru oameni, și dacă am greșit o să plătesc. Dar nu o să plătesc numai eu… Nu înțeleg de ce vă băgați dvs… Să știți că este pentru ultima oară când mai vorbesc cu dumneavoastră. Orice ar fi nu vă mai sun niciodată și nici dumneavoastră să nu mă mai sunați”, ne-a spus Stela Iurea, printre sughițuri. Instantaneu ne-am căutat prin buzunare după șervețele. Ne venea și nouă să plângem. Mai ales imaginându-ne cum se scutură cămașa pe biata femeie de atâta jale. Dar tot declarația ei ne-a readus la realitate, înțelegând că sunt lacrimi de actor. O fi avâd dreptatea șefa fermierilor când a spus că nu poartă haine de firmă. Dar cu siguranță nu i-or mai fi ajuns banii după ce și-a înnobilat salonul casei sale cu o mândrețe de sală de biliard. Așa, pentru zilele plictisitoare, când nu mai are de contabilizat banii asociației. Apropo, am vrut să o întrebăm pe distinsa doamnă și cum este din punct de vedere legal cu o altă situație. Toată comunitatea susține că Stela Iurea nu este doar președinta asociației. Este și contabilul respectivei organizații. Așa știe lumea. Așa știam și noi. Până am descoperit un document potrivit căruia Stela Elisabeta Iurea a fost propusă pentru radierea din CECCAR. Am fi vrut să știm dacă după legile noi a greșit tot din greșeală făcând contabilitatea asociației, în caz că a rămas radiată. Dar dacă doamna s-a supărat pe noi, rămâne să aflăm adevărul după ce Iurea va juca o partidă de biliard cu băieții de la DNA.

Adevărul despuiat strict pentru fermieri

Că Iurea a comis fraude, fals și uz de fals, prostind APIA și statul român e clar. Rămâne să-și revină și instituțiile statului din transă. Pentru că, vorba românului, nu e rău să o faci pe-a prostul. Nummai să nu rămâi așa. Dar pentru că toți suntem viță de opincă, deși unii cred și susțin că la capătul travaliului uterin aveau deja în mână patalama de șmecheri, vom încerca să-i luminăm noi pe fermieri.

Potrivit legilor în vigoare și mai ales conform directivelor ministeriale vizând următoarea perioadă de timp, asociațiile de fermieri nu vor mai putea primi subvențiile în nume propriu. Simplu, întrucât s-au dumirit și înalții funcționarică până acum erau duși de nas, asociațiile nefiind asimilate fermierilor activi. Adică animalele nu erau înregistrate pe asociație  ca persoană juridică. Din această cauză, începând cu acest an, subvențiile nu se vor mai putea cere pe asociație. Punct! Asta e ceea ce nu știu cum să ascundă, să spună sau să manipuleze în interesul propriu cei care au numărat până acum creițarii din subvențiile pentru pajiști. Începând cu acest an, cererile de subvenții se vor face individual, iar plățile vor fi la fel. Apare astfel adevărata problemă a fermierilor. Licitarea pajiștii va fi imposibilă pentru că este greu de crezut că, pentru a respecta legea, imașul va fi umplut peste noapte de o pânză de garduri care să delimiteze parcelele licitate de fiecare fermier, potrivit cu numărul de animale deținut. Dar există o soluție. Venim în sprijinul fermierilor și, evident, a primarului și vă oferim noi această soluție. Este drept că legiuitorul încă nu a definit-o prin act normativ, dar nici nu a interzis-o. Ori în Dreptul român este permis tot ceea ce nu este interzis. Prin urmare, fermierii pot păstra asociația care să liciteze imașul în numele tuturor membrilor asociați, iar cererea de plată și plata efectivă a subvențiilor se vor face legal, individual. Rămâne la latitudinea membrilor asociației să-și stabilească regulile bucătăriei interne, cine și cât plătește pentru concesiune, cum ajunge redevența la Primărie, cine și cum face investițiile obligatorii pe imaș, cât și cum vor fi remunerați.