Speranța femeilor din toată țara s-a reaprins la București. Vezi cum a...

Speranța femeilor din toată țara s-a reaprins la București. Vezi cum a fost posibil și ce merit are o botoșăneancă

0 285

Speranța femeilor din toată țara s-a reaprins la București. Vezi cum a fost posibil și ce merit are o botoșăneancă

Ieri, femeile Liberal Democrate au sărbătorit la București Ziua Femeii, în cadrul unei acțiuni intitulate sugestiv ”Dar din suflet pentru mama”. La evenimentul organizat de OFLDE București a participat și Liliana Mincă, președintele ALDE Botoșani, alături de Călin Popescu Tăriceanu – președinte ALDE, Daniel Chițoiu – secretar general al ALDE, Andrei Gerea – președinte ALDE București, Tomiță Florescu – viceprimar al capitalei, Claudiu Catană – președintele tineretului ALDE Sector 3 și viceprimarul sectorului 3 – Elena Petrescu. Evenimentul este la prima sa ediție, este dedicat zilei de 8 martie și, prin strădania Lilianei Toderiuc – președinte OFLDE București, la manifestare au participat peste 400 de persoane, majoritatea mame și copii. OFLDE București a realizat un volum care cuprinde scrisori ale copiilor, numit sugestiv ”Dar din suflet pentru mama”. În cadrul evenimentului, Călin Popescu Tăriceanu a recurs la memorie și a explicat copiilor și nu numai de ce , în viață, cel mai bun azimut, cel mai bun consultant este mama. ” Dacă era o persoană la care apelam pentru un sfat, cel mai bun sfat pe care îl puteam obține era de la mama. Și nu ezitam să fac acest lucru, să fac apel la experiența ei de viață, la înțelepciunea și la dragostea ei, lucru pe care vă sfătuiesc și pe voi, copii, să îl faceți. Nimeni pe lumea asta nu vă iubește mai mult decât mama și tatăl vostru”, a spus Tăriceanu. Liliana Mincă a vorbit celor prezenți despre dezideratul de secole al femeilor de pretutindeni, despre nevoia ca femeia, fie ea mamă, soție, iubită sau fiică să nu mai fie omagiată doar odată pe an. Și atunci cu …cinism politic, cu fățărnicie. Mincă a amintit de o mai veche propunere a ei, din mandatul de deputat în Parlamentul Romniei. Și asta chiar și ca simplă idee pentru generațiile tinere care vor prelua destinele țării și ale societății în curnd. ”Ziua de omagiere, sinceră sau nu, a femeii îmi oferă prilejul de a readuce în atenţia publicului larg şi, mai ales, în atenţia clasei politice condiţia femeii după două decenii de democraţie.
Femeia în România comunistă a trăit într-un mediu ostil dezvoltării şi integrării independente în societate. În România vremurilor actuale, mediul politic şi social nu mai este ostil, dar integrarea şi eliminarea marginalizării femeii au rămas un deziderat ascuns în strategii guvernamentale cosmetizate mediatic.
Spiritul civic, renăscut în urmă cu 27 de ani, readuce în atenţia opiniei publice problematica emancipării femeii, în fiecare an, cu precădere la data de 8 martie. Apoi, tot timpul anului, până la următoarea aniversare, societatea feminină rămâne tributară moralei rurale sau comportamentelor tradiţionale. Nu arareori cauza femeii este amplu dezbătută, ocazional, în anumite medii, cu scop de catalizator politic. Ceea ce nejustificat refuză clasa politică să înţeleagă este că, astăzi, condiţia femeii din România nu mai este doar o temă de cercetare sociologică. Condiţia femeii nu poate şi nu trebuie să rămână doar un instrument de imagine în mâinile unor reprezentanţi partinici care decid temporar destinul societăţii.
Femeile nu mai vor să fie luptători în carnavalul unor cauze deghizate.
Femeile din România, mame, iubite sau soţii, îşi doresc altceva. Femeile îşi doresc egalitatea de şanse cu adevărat, nu doar la nivel declarativ. Cât priveşte ziua de 8 martie, singura zi din an când femeilor li se acordă atenţia şi importanţa cuvenită, vă reamintesc propunerea mea din 2013 şi pe care o voi reitera şi anul viitor și de câte ori va fi posibil. Haideţi să tratăm fiecare zi ca şi cum ar fi „Ziua obligatorie pentru condiţia femeii”!”, a spus Liliana Mincă, președinte ALDE Botoșani.

 

Speranța femeilor din toată țara s-a reaprins la București. Vezi cum a fost posibil și ce merit are o botoșăneancă