Speranța promițătoare a liberalilor și duelul ideilor cu Columbo

Speranța promițătoare a liberalilor și duelul ideilor cu Columbo

Interviu nonconformist (INTERZIS CELOR FĂȚARNICI) cu Tiberiu Nichiteanu, membru marcant al organizației de tineret a PNL Botoșani,  administrator al unei firme de succes din domeniul agricol, fiu al primarului din Rădăuți Prut,  unul dintre puținii tineri care au creier și știu să facă uz de el.

Reporter: Apropo de perspective politice. De ce ai ales liberalismul?

Tiberiu Nichiteanu: Nu am loc la PSD (zâmbește ironic).

Reporter: Dar dincolo de asta? Știu că în ultimul tim pentru unii e o scuză, pentru alții e ceva de genul: aș fi vrut PSD dar…nu mă întreabă nimeni…

Tiberiu Nichiteanu: Așa m-am născut. Suntem o familie de antreprenori.

Reporter: A fost o întrebare aproape retorică. Lucrurile sunt clare. Liberalismul îți vine din familie, e genetic. Vă curge sânge albastru prin venele politicii. Și este corect deoarece se știe că liberalism înseamnă politică de dreapta, înseamnă întotdeauna antreprenoriat. Sau cel puțin așa era pe vremea celui mai authentic liberal, Brătianu.

Tiberiu Nichiteanu: Și Ion Pillat a fost deputat PNL. Așa le stă bine boierilor. (Și interlocutorul zâmbește iar tiberiu-nichiteanu-si-magda-romancu subînțeles).

Reporter: Da…inclusive boierilor de azi. Că ceilalți au baroni.

Tiberiu Nichiteanu: Da. Boierul este un baron cu stil… Mă cunosc doar.

Reporter: Discuțiile cu tine sunt mereu condimentate cu umor și aditivate spiritual. Cred că este exact ce le lipsește acum multor politicieni cu pretenții.

Tiberiu Nichiteanu: Așa este, nu au șarm. Și e simplu. Poți evita să devii posac, insuportabil sau să pari arogant. Trebuie doar să îmbini utilul cu plăcutul.

Reporter: Seniorul Viorel Nichiteanu e ”legat de glie” de mult timp, asta e clar. Dar tu ești tânăr, potential ai, de bani nu te plângi că ai știut cum să-ți transformi eforturile în ”zornăitori”… De ce nu ai ales capital, sau Iașiul, sau altceva pentru dezvoltarea personal și afirmare? Mediul rural are vreo armă secretă care te determină să îți legi viitorul de talpa țării?

Tiberiu Nichiteanu: Îți răspund simplu. Nu mă pricep la altceva atât de bine ca la agricultură. Sunt obișnuit cu locul 1…

Reporter: Crezi că există atu-uri care să te propulseze numărul1 și în politică?

Tiberiu Nichiteanu: Atunci la ce să intru în politică??? Trebuie să duc PNL pe locul 1.

Reporter: De câți ani ești administrator official al societății Nicvitib? Că , neoficial, ai fost mâna dreaptă a seniorului de când a început afacerea să prindă contur…

Tiberiu Nichiteanu: Din 2008, când am terminat facultatea și tata a intrat primar.

Reporter: Pepiniera PNL are suficiente vlăstare pentru a urca un un loc 1 solid, fără penali și oportuniști?

Tiberiu Nichiteanu:  Da. Și sunt mulți simpatizanți care încă nu sunt membri de partid.

Reporter: Ce i-ar face pe aceștia să vină în PNL?

Tiberiu Nichiteanu: Ce mă face și pe mine. Așa simt și ei.

Reporter (ușor răutăcios): Maestre, nu umbla prin manual de politică și alte notițe de pe la școlile de vară ale PNL. Adică ce, liberalismul este o trăire, o parte din existența fiecăruia, adusă la conștientizare?

Tiberiu Nichiteanu: Da. Și nu uita, au profesii liberale, avocați, doctori, economiști.tiberiu-nichiteanu

Reporter: Tinerii sunt priviți cu rețineri, cu skepticism chiar de către seniorii politicii. Bineînțeles, sunt o armată utilă în atingerea obiectivelor lor și vor ascunde cât pot ei că nu au deplină încredere în ”lupii tineri”. Dar, oare, reținerile lor sunt îndreptățite?

Tiberiu Nichiteanu: Până la urmă tot se va face schimbul de generații. Cel mai bine e să împletim tinerețea cu experiența. Dar trebuie să ne pregătim și pentru guvernare. Ne trebuiesc specialiști în structurile guvernului.

Reporter: Corect. Și în felul acesta s-ar produce un transfer al ”jucăriilor politice” de la seniori  către junior într-o manieră cât se poate de…productive.

Tiberiu Nichiteanu: Nu te gândi la șmenuri…

Reporter: Deloc. Ba chiar cred că se poate politică fără șmenuri, curate, bazată pe argumentarea ideilor și propunerilor făcute comunităților largi sau adversarilor politici.

Tiberiu Nichiteanu: Da, așa cum a făcut și tatăl meu și a lăsat în urma lui multe lucruri bune, așa vreau să fac și eu. Asta este cea mai mare mulțumire pentru noi. Satisfacția binelui pe care îl faci celui de lângă tine.

Reporter: Am văzut-o pe Magda Roman, altă speranță a PNL, la câteva acțiuni culturale organizate de regretatul professor Constantin Moroșanu. Nu am apucat să discutăm vreodată. Are neuroni antrenați pentru a o băga în umbra pe Federovici?

Tiberiu Nichiteanu: Dacă o iau pe lângă mine o bate și pe Udrea…

Reporter: Dar dacă Udrea te-ar lua lângă ea, ar avea vreo șansă să evolueze (malițios, evident)?

Tiberiu Nichiteanu: Udrea a atins apogeul acum câțiva ani. De acum nu mai poate fi ce a fost…

Reporter: da, în politică e ca în viață, o data ai succesul …domnișoarei… Îți mulțumesc pentru timpul acordat și îți doresc împlinirea tuturor viselor și a visurilor, politice sau nu.

Notă: Interviul se regăsește și în ediția de sărbători a ziarului tipărit COLUMBO

Speranța promițătoare a liberalilor și duelul ideilor cu Columbo