Știubieni, comuna înecată în lacrimile pământului. Primarul e mai tare decât Tamara...

Știubieni, comuna înecată în lacrimile pământului. Primarul e mai tare decât Tamara lui Năstase

GALERIE FOTO / VIDEO ”Jos, jos, jos, primarul mincinos!”, ”Să iasă primarul să vorbească cu noi. Are 2 zile de când stă numai pe la Boema…”, ”Noi l-am băgat, noi îl scoatem”, ”E Primăria comunei, nu a lui și nici comuna nu e a lui ca să o vândă el cum vrea”, sunt o parte dintre ”troparele” strigate la Știubieni în postul Paștelui. Strigătele de obidire au fost înălțate la ceruri de câteva zeci de voci. În ultimele mandate primarul a cam început să le ”fure” comuna, bucată cu bucată. Când i-a anunțat că vrea să le ia și imașul pentru a îl  transforma în pădure, localnicii au explodat. În locul Învierii se pare că pentru edilul din Știubieni se apropie ziua judecății. La protestul de pe 6 aprilie, locuitorii au solicitat intervenția lui Columbo (ziar tipărit). După ce am urmărit spectacolul protestului și am ascultat glasurile celor tineri dar și ale celor bătrâni, am cerut și părerea edilului Sebastian Merticariu. La final, însoțiți prin rotație de câțiva localnici am colindat comuna și coclaurile periferice pentru a vedea care este realitatea din teren. Prilej cu care ne-am crucit ce am adunat în tolba cu înregistrări. ”Gardul ăsta el l-a vândut la primul mandat. A vândut sobe de teracotă, a vândut tot”, a început un localnic să explice jandarmilor care supravegheau ca evenimentul să nu degenereze. Un alt cetățean l-a temperat pe primul: ”Nu-i spune lui că nu are nicio treabă. Să iasă porcul afară”. De la lăcrimații și proteste, doleanțele localnicilor au ajuns să fie traduse printr-un singur cuvânt: DEMISIA!

La cei necăjiți…nici primarul nu trage

”Ați luat niște bani și acum trebuie să faceți împădurirea peste cadavrele oamenilor din sat. Ați preferat să Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (2)luați și laptele de la gura bătrânilor și a celor care trăiesc cu un singur animal. La cei necăjiți nu vă gândiți. Țineți rezervele primăriei pe care le dați, bine mersi, cu bani. Domnu primar, nu vă bateți joc de sat. Sunteți la al cincilea mandat și drumurile în sat sunt dezastruoase. Ați semănat piatră precum pe câmp. Unde au fost banii până acum. Cu 5 miliarde anul trecut câte mașini de piatră ați adus? Ați confiscat pământurile oamenilor care nu mai sunt sau care nu au venit să le revendice. Cine le ține? ”, l-a luat la bani mărunți, un localnic. Primarul nu a putut răspunde. Oamenii nu l-au lăsat. Pentru că ”noi suntem sătui de minciuni. Nu dați vina pe guvern. Guvernul să aibă grijă de pădurile statului pe care le taie și le dă la mafioți nu de imașul nostru. Dumneavoastră sunteți reprezentantul oamenilor nu Guvernul”. Constatarea aparține tânărului Alin Scripcariu, reprezentantul celor mulți și obidiți din comună.

Avere dubioasă. Bunicul l-a pârât la sat

Toate vocile mai aveau un refren. Toți vor ca instituțiile statului să nu mai fie complice la jefuirea comunei șiStiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (14) să intervină pentru a le spune și lor dacă averea primarului se justifică. Ei spun că nu. Un bătrân, rătăcit prin preajmă, a fost interogat de către Columbo. Așa am aflat cum bunicul primarului l-a pârât pe nepotul ajuns primar că fură comuna bucată cu bucată. ”Primarul…el este un organ care administrează. Nu-i stăpân, nu-i proprietar el. De unde are 100 de hectare de pământ? A găsit unul ca mine, ca altul și a făcut acte… Când a intrat primar acum cinci mandate ce avere să aibă? Ferească Dumnezeu… Trei nopţi am stat de capul lui să-l conving să candideze. M-am gândit că e tânăr și de gospodar…  Atunci a fost o alegere bună. Pe urmă… a luat-o pe ulei. A făcut avere prea multă. Imașul l-a dat pentru împădurire, dar noi ce facem? Pământul din fața fostului CAP a fost a statului. Acum e al lui. Mai este în marginea satului un hectar și ceva de teren unde a ocupat și imașul și drumul. Primarul cu noi ar trebui să se consulte. Că cei care sunt consilieri nu sunt… sunt pleava societății. A ieșit primar de fiecare dată pentru că dă mită la unul și la altul. Are fabrică de rachiu și așa se câștigă voturilor”, ne-a spus Gheorghe Lupașcu, un bătrân în vârstă de 84 de ani. Tot el ne-a mai luminat și asupra metodelor ciocoiești noi. ”Când s-a împărțit pământul, bunicul lui a fost în comisia de împărțire. Eu sunt cumătru cu bunicul lui. Și l-am întrebat pe cumătru cum e cu pământul. Iar el a recunoscut că nu e al lui. Primarul a venit acum și l-a luat, a pus gard”, ne-a explicat bătrânul.

Pârloaga s-a dovedit a fi cel mai bun teren

Cât timp primarul se certa cu oamenii, ne-am dus în teren. Să vedem cât de degradat este imașul ce urmeazăStiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (13) a fi împădurit. Călăuză ne-a fost un alt localnic, care deși a studiat matematică-fizică preferă să fie fermier. Și crește, numai el știe cum, 19 vaci. ”De ce a ales doar terenul care este foarte productiv și de ce nu face primăria un proiect pe terenuri care sunt în stare avansată de degradare. Să facă împădurire pe alte terenuri unde nici găinilor nu pot scociorî după râme. Dimpotrivă, acolo unde e piatră tot acolo vrea să dea acum la oameni pășune. Oamenii au luat bani din bancă să cumpere animale pentru a face un viitor la copii. Acum ce vor face ei?”, este o frântură din năduful fermierului Florin. Și am văzut cu ochii noștri. Suprafața propusă pentru împădurire este taman imașul cel mai productiv. Un teren semănat cu izvoare de apă. Și iarba deja creștea, mândră și verde. Iar la câteva sute de metri de limita terenului cu pricina, hectare de pământ uitat de Dumnezeu și de mâna oamenilor așteaptă, sterp, să fie hrană pentru animale. Care, în atare situație, au toate șansele să ajungă precum calul celebrei Fefeleaga.

Prefectura dusă cu preșul

După ce s-a luat decizia împăduririi imașului, jalbele oamenilor nu au fost zadarnice. Prefectura Botoșani aStiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (12) transmis un răspuns liderului celor năpăstuiți din Știubieni, Alin Scripcariu. În adresa nr. 222RP/220RP/246RP din 28 martie, emisă de Instituția Prefectului Botoșani, se arată că ”până în momentul de față nu a fost adoptată vreo hotărâre de consiliu local cu privire la aprobarea concesionării pajiștei pe raza UAT Știubieni și nici o hotărâre cu privire la aprobarea Amenajamentului pastoral”. Cu toate acestea, există Hotărârea nr.18 din 29.04.2015 a Consiliului Local Știubieni prin care s-a dat oamenilor, în conceciune imașul respectiv și a fost aprobată organizarea, administrarea și exploatarea pășunilor. Nimeni, nici măcar contabilul Primăriei, nu înțelege de ce Prefectura nu a primit până acum respectiva hotărâre. Logica e simplă. Dacă Instituția Prefectului ar fi avut cunoștință de această hotărâre din 2015, anul acesta ar fi decis altfel în privința împăduririi celor mai bune suprafețe de imaș din comună.

Va urma

Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (8) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (11) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (10) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (9) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (7) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (6) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (5) Stiubieni protest Sebastian Merticariu si Alin Scripcariu (3)

Știubieni, comuna înecată în lacrimile pământului. Primarul e mai tare decât Tamara lui Năstase