Strănepotul răsculatului de la 1907 coace o răzmeriță în Italia

Strănepotul răsculatului de la 1907 coace o răzmeriță în Italia

0 825

timon lipciuc1Strănepotul răsculatului de la 1907 coace o răzmeriță în Italia

După ce a fost secretar executiv al PNL în orașul natal, a candidat la Primăria Flămânzi din partea defunctului PP-DD. A eșuat în fața PDL și a migrat în Italia. De acolo, tună și fulgeră împotriva Simonei Man, cea care a înmormântat partidul lui D.D și, atunci când timpul îi permite, anunță vremuri de rstriște pentru mmizerabilii din politica românească. A avut afaceri în România și Grecia, dar acum conduce un tir în Italia. Este Timon Lipciuc, strănepotul răsculatului de la 1907.

Timon Lipciuc Flamanzi (8)Bunicii mei au venit alungati de represaliile rusesti de la Cernauti, cam de 200 de ani si s-au locaizat in timon lipciuc2satul Uriceni, comuna Flamanzi, raionul Harlau. Strabunicul meu se chema Dumitru Lipciuc. El avea un ginere la Prisacani care se chema Trifan Roman Grosu. Amandoi, impreuna cu alti gospodari din sat, au adunat lumea pentru a merge la conacul boieresc de la Flamanzi, pentru a-si cere  drepturile. Stiti si dvs. cat de greu era pe vremea aceea . Printre taranii gospodari de atunci se numara Dumitru Mursa, Zamfirescu de la Chitoveni, Mihaila de la Dracsani, Robu de la Stroiesti si altii. Hotarata, lumea a mers la conacul boieresc sa planga dupa pamantul care era cumparat si administrat de  Fischer, un proprietar de origine nemteasca (apropo de zilele noastre). Boierul nu se gasea acolo, asa ca lumea a stat de vorba cu administratorul mosiei care s-a purtat necuviincios cu satenii, lucru car a degenerat intr-un scandal. Bunicul meu l-a lovit si Trifan Roman Grosu. A doua zi au venit jandarmii de la Botosani, au adus la Frumusica, pe dealul Melci, tunurile si, comandati de prefectura, au inceput sa persecute taranii. Între timp focul mocnea in toata tara. Auzindu-se de ce s-a intamplat la Flamanzi, taranii ies in strad cu coase si topoare, cu furci, dorind sa se revole si sa dea jos guvernul. Cel care s-a ocupat de inabusirea rascoalei care a inceput la Flamanzi, pe data de 12 februarie 1907, era Generalul Averescu, cel care a dat ordine clare sa se deschida focul asupra taranilor. În rascoala de la 1907 au murit nici mai mult nici mai putin de 11000 de tarani. Am stiut si am spus la multa lume din partid ca Simona Man este nepoata lui”, ne-a povestit Timon Lipciuc.

11062325_10203227722093594_542855685440136429_nÎn Italia se află din 2000. În 2008, când a crezut că România poate începe să-și primească oamenii acasă, s-a întors și Timon. Dar s-a înșelat. După ce a pierdut alegerile locale, s-a întors în Italia, împreună cu familia. ”Am facut afaceri. Din pacate ele nu mai au sanse acum in criza asta falsa.  Acum lucrez sofer de tir. Ma multumesc cu putin. În tara cit si in Grecia, ca am fost emigrant si acolo 6 ani, am avut ateliere de confectii metalice, magazine si altele. În 2008, cand am venit acasa, imi cumparasem un camion Scania, era euro 2.  L-am cumparat cu 20000 de euro si Tariceanu cerea 11000 ca sa-l pot inmatricula”, a mai povestit Timon Lipciuc.