Tânăra care consolidează veșnicia folclorului

Tânăra care consolidează veșnicia folclorului

1 1178

Anda Scutelnicu 11Tânăra care consolidează veșnicia folclorului

Vezi foto și video

Prima dată când a urcat pe scenă a avut atâtea emoții încât nu mai putea cânta. Era la un festival, cu vreo 7 sau 8 ani în urmă. Între timp a evoluat, a participat la multe spectacole și pare să aibă un parcurs galopant spre succesul rezervat doar celor aleși de Dumnezeu. Da, este tânără, este frumoasă, are o voce caldă cu inflexiuni și unele modulații pe care interpreți consacrați ar vrea să le aibă și cu siguranță această tânără își va duce cariera la apogeu.  O idolatrizează pe inegalabila Sofia Vicoveanca, are o prezență scenică electrizantă și, ceea ce este foarte important și în muzica populară reprodusă pe scenă, această tânără are charismă. Ei bine, cred că despre puțini interpreți s-a spus așa ceva și afirmația ar putea părea ca fiind forțată. Dar suntem convinși că timpul va dovedi adevărul spuselor noastre. ”Mi-a fost greu, pentru că … orice meserie e grea. Și un șofer până învață să conducă bine mai întâi greșește. Dar, ușor – ușor și cu ajutorul altor oameni care erau mult mai experimentați decât mine am ajuns la stadiul la care sunt deocamdată. Sper să ajung și mai sus, alături de mamele folclorului botoșănean, Brândușa Covalciuc Ciobau și Petronela Rusu, dar și de alte interprete îndrăgite de la noi, precum doamna Cornelia Ciobanu de la Rapsozii Botoșanilor. Sunt foarte multe interprete care mă ghidează în cariera mea, dar acum nu le pot da numele pentru că sunt multe și nu vreau să uit pe cineva” și-a început destăinuirea Anda Scutelnicu.

După cum mărturisește Anda, tot o interpretă de muzică populară din Botoșani i-a marcat evoluția artistică, o interpretă care i-a arătat ”pașii”, ce trebuie să facă, unde să înregistreze o piesă, cum trebuie să înregistreze. Și cel mai important este că a învățat-o de ce trebuie să meargă să caute comori de câtec, versuri și muzică, în folclorul oamenilor de la sate, pentru a nu face ceva pur comercial. ”Este foarte greu să culegi folclor autentic, pentru că majoritatea bătrânilor care îl aveau și îl știau s-au cam dus în Eternitate. Cei tineri nu au vrut să păstreze folclorul fiind preocupați de a câștiga un bănuț și preferă să asculte muzică de pe youtoube sau cei interesați merg la un compozitor, îl plătesc și cumpără câte piese vor”, susține Anda Scutelnicu.

Anda și-ar dori să interpreteze, pe scenă, într-un cocert, alături de Sofia Vicoveanca. De altfel, Sofia Vicoveanca este artista care i-a servit ca și model artistic, este interpreta ale cărei mișcări și gestică scenică a încercat să redea în prestația sa Anda Scutelnicu. ”Nu că am furat de la ea, că e mult spus, dar fiecare interpret are stilul lui. Am văzut stilul ei de a fi, modul în care evoluează și asta m-a încântat. Mulți mă critică pentru că eu sunt din Botoșani și mă întreabă de ce fug după folclorul din Suceava. Dar nu fug, nu este adevărat. Eu reprezint folclorul din zona Tudorei, Botoșani, că de acolo se trag părinții mei. Dar îmi place să experimentez și omul cât trăiește învață. Eu vreau să prezint României și poate și celor din străinătate nu doar Botoșaniul, toată Moldova”, ne-a mai spus Anda Georgiana Scutelnicu.

IMG_20150919_165257IMG_20150919_165310