Tânăra omorâtă și abandonată în Italia va ajunge acasă ca urmare a...

Tânăra omorâtă și abandonată în Italia va ajunge acasă ca urmare a demersurilor deputatului Liliana Mincă

Florentina Boaru, fata din Săveni, Botoșani, omorâtă în Italia și abandonată la o morgă italiană va fi adusă acasă. Dacă autoritățile românești, locale, județene și naționale nu au făcut nimic timp de trei luni, deputatul PP-DD Liliana Mincă a reușit să rezolve problema în circa două săptămâni.

Citește mai departe aici

După mediatizarea cazului, împreună cu Cabinetul parlamentar de la Botoșani, s-a creat un parteneriat la distanță cu televiziunea româno-italiană Romit TV din Italia. În cadrul emisiunii Viața în Italia, difuzată la 26 iunie, realizatorii emisiunii au organizat un Teledon și au solicitat sprijinul românilor din Italia și a unor organizații și instituții italiene. Așa se face că laurii reușitei se cuvin și conducerii și realizatorilor Romit TV din Italia. În cadrul emisiunii, au avut intervenții în direct, prin telefon, deputatul Liliana Mincă și directorul ziarului Informatorul de Botoșani și Suceava, care au explicat situația familiei tinerei decedate, au punctat indiferența autorităților din România și au solicitat tuturor celor din Italia să îl ajute pe tatăl îndoliat, Costel Boaru, să-și aducă acasă copila și să o înmormânteze creștinește, în pământul natal. Suma necesară repatrierii corpului tinerei ucisă în Italia a fost strânsă pe timpul emisiunii. Mai mult chiar, așa cum este redat și în comunicatul televiziunii, s-a rezolvat și problema deplasării tatălui în Italia, dar și asigurarea asistenței, a cazării și mesei tatălui pe timpul demersurilor în Italia pentru recunoașterea cadavrului și transportarea fetei acasă, în România. Astăzi, 01.07.2013, tatăl fetei va transmite documentele necesare către un avocat din Italia, care l-a contactat, așa cum s-a stabilit, prin intermediul Fundației Migrantes. Mai precizăm că după mediatizarea cazului Florentinei Boaru, deputatul Liliana Mincă a formulat și o interpelare către Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, interpelare la care încă nu s-a primit vreun răspuns. Și aceasta după ce Guvernul și Președinția României nu au catadicsit, timp de trei luni, nici măcar să răspundă memoriilor formulate de către Costel Boaru. Anexăm comunicatul televiziunii Romit TV, cu promisiunea că, după ce ne va fi expediată de către onorabila jurnalistă Raisa Ambros, vom reveni cu o înregistrare video a emisiunii.

Comunicatul de presă al Romit.Tv

In emisiunea Viata in Italia din 26.06.2013 pe canalul Romit tv s-a vorbit despre repatrierea corpurilor neinsufletite ale romanilor care inca mai zac la morgile din Italia, plecand de la cazul Florentinei Boaru, tanara din Botosani omorata la Rossano in luna aprilie. Ideea de a aborda acest caz ne-a venit dupa ce am citit apelul tatalui fetei din 13.06.2013 in ziarul Informatorul de Botosani si Suceava in care se scria ca domnul Costel Boaru s-a adresat autoritatilor locale, consulatului, Primului Ministru Ponta si presedintelui tarii Traian Basescu pentru a-si aduce fiica acasa, insa nu a primit un ajutor concret.

Redactia emisiunii Viata in Italia s-a mobilizat si a contactat consulatul din Catania, carabinierii, Primaria si Tribunalul din Rossano pentru a afla care este situatia acestui caz si de ce familia fetei nu a fost informata unde se afla corpul fetei si daca a fost eliberat de catre procuratura. De la tribunal am fost informati ca „nu a fost eliberat corpul Florentinei Boaru care se gaseste la morga din Rossano deoarece cadavrul nu a fost recunoscut de catre o ruda de gradul I si atunci, conform legii, s-a cerut sa se faca analizele de ADN care inca nu sunt gata„. Parintii victimei pot face insa o cerere de eliberare a corpului neinsufletit prin intermediul unui avocat la numarul de fax 098352500 in atentia doamnei judecator Rizzo, cerere la care se ataseaza copia unui document de identitate a tatalui”. Acest avocat eventual va reprezenta familia victimei la proces.

Din informatiile din articolul ziarului am aflat ca domnul Costel Boaru detine un certificat de la primaria locala care atesta ca nu are venituri si nu isi poate permite cheltuielile pentru repatrierea corpului fiicei decedate. Astfel, in cadrul emisiunii Viata in Italia am facut un apel celor care vor sa contribuie la cheltuielile transportului corpului neinsufletit al Florentinei si cele necesare pentru prepararea documentelor, actiune intreprinsa in general de catre o agentie de servicii funerare.

Din fericire, pana la sfarsitul emisiunii am reusit sa adunam suma necesara pentru repatrierea corpului neinsufletit al Florentinei Boaru. Don Giancarlo Perego de la Fundatia Migrantes prin intermediul Migrantes Diocesi di Rossano – Cariati si  invitatul in studiou, parintele Gheorghe Militaru, consilier social la Episcopia Ortodoxa din Italia, si-au luat angajamentul sa colaboreze si sa acopere cheltuielile repatrierii corpului fetei angajand direct o agentie de servicii funerare, cea mai convenabila. Luciano Lagamba, presedintele sindicatului pentru migranti Sei UGL va ajuta si el financiar impreuna cu avocatul Giancarlo Germani la acoperirea acestor cheltuieli. Fundatia Migrantes Diocesi di Rossano – Cariati va pune la dispozitie un avocat care il va asista gratuit pe Costel Boaru pana cand corpul Florentinei va fi eliberat de catre procuratura si se va asigura ca sicriul sa ajunga acasa si toate procedurile sa fie respectate. Romit tv va asigura prin intermediul sponsorilor biletele de avion pentru tatal fetei, Costel Boaru, daca va fi necesar sa vina in Italia pentru a recunoaste corpul. Toate contactele si concluziile cazului Boaru vor fi transmise mediatorului cultural de la Rossano, Carmen Florea, care a sensibilizat fundatia Migrantes si care a anuntat disponibilitatea cu titlu gratuit de a asigura asistenta lui Costel Boaru prin munca de interpretariat si intermediere intre familie, avocat, primarie, biserica si fundatia Migrantes care va oferi si cazarea si masa tatalui fetei in Calabria. Nu am avut confirmarea daca acest avocat voluntar Migrantes ii va acorda si asistenta tatalui la proces.

Romit tv incheie aici apelul pentru adunarea fondurilor pentru repatrierea corpului neinsufletit al Florentinei Boaru. Consideram ca obiectivul anuntat in emisiune a fost atins si voluntarii vor trece imediat la fapte pentru a permite familiei sa-si planga cat mai curand fiica acasa. In cadrul emisiunilor urmatoare Viata in Italia jurnalista Raisa Ambros va anunta in plina transparenta cum decurge cazul si ce s-a rezolvat. Banii pentru acoperirea cheltuielilor, dupa ce se va face o lista detaliata a acestora si se va stabili suma reala necesara, vor fi varsati de catre cei citati mai sus care au promis sa asigure repatrierea corpului in contul bisericii si vor fi utilizati in mod transparent. Toate celelalte fonduri adunate pentru acest caz in alte conturi bancare decat cel al Episcopiei Ortodoxe din Italia NU vor servi pentru repatrierea corpului Florentinei Boaru deoarece suma necesara pentru aceasta operatie a fost deja acoperita si numele persoanelor care au contribuit au fost publicate. Alte eventuale nume de persoane care sa fi contribuit financiar la acest caz nu ni s-au comunicat.

Viata in Italia inchide cu acest caz argumentul abordat: repatrierea corpurilor neinsufletite ale romanilor, sperand ca si acest caz se va incheia in curand.

Aducem multumiri tuturor realizatorilor, colaboratorilor, familiei victimei, invitatilor in emisiune si celor prezenti la telefon, in special celor care s-au oferit sa doneze bani si sa ajute familia cu titlu gratuit. In emisiunea Viata in Italia de miercurea viitoare se va vorbi despre violenta impotriva femeilor.

Personal am ramas dezamagit de faptul ca unii jurnalisti fara scrupule au continuat sa tune si sa fulgere asupra cazului. Cred ca in astfel de cazuri delicate trebuie folosite toate mijloacele diplomatice. Nu se obtine nimic doar facand pe analistii precum pseudo-reprezentantii diverselor asociatii sau partide, care in ultimele zile au dat informatii false sau aberante.

 

Emanuele Latagliata

Presedinte Romit tv

 

Anexam raspunsul consulatului roman din Catania solicitat de Romit tv in cazul Boaru.

 

Informaţii despre asistenţa consulară acordată familiei în cazul decedatei Florentina Boaru

În data de 26.04.2013, familia decedatei a fost informată, în scris, asupra procedurii de repatriere a trupului neînsufleţit. S-a precizat faptul că, în cazul în care familia nu dispune de resurse materiale necesare cheltuielilor de repatriere, acordurile bilaterale dintre România şi Italia, coroborate cu articolul 15, punctul b) din Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare, prevăd ca statul italian să suporte cheltuielile de înhumare pe teritoriul localității unde a survenit decesul.

Contactat telefonic de către un membru al familiei, oficiul consular Catania a răspuns prompt tuturor solicitărilor, punând la dispoziție informaţiile cu privire la procedurile de înhumare în Italia, respectiv repatriere.

De asemenea, fiind vorba de un caz de crimă, familia a fost sfătuită să contacteze un avocat care să o reprezinte în desfăşurarea procesului, oficiul consular Catania punând la dispoziţie o listă de avocați.

Referitor la ancheta în curs, menționăm că oficiul consular Catania a asigurat familia de celeritatea informării sale cu privire la stadiul desfăşurării anchetei, al rezultatului autopsiei, pe măsură ce comunicările autorităților italiene vor fi transmise misiunii; în acest sens, precizăm că în prezent se așteaptă un răspuns din partea Procuraturii din Rossano, la dispoziția căreia se află în continuare trupul neînsufleţit.

Cu stimă,

Ovidiu PUFU

Terzo Segretario, Affari Politici/ Affari Stampa