Telenovela desculțaților de la Văculești și polițistul Bau-Bau

Telenovela desculțaților de la Văculești și polițistul Bau-Bau

0 2002

Sorin Gutau sef de post Vaculesti colaj

Telenovela desculțaților de la Văculești și polițistul Bau-Bau

Totul a început în anul 2008 când primarul de pe atunci al Comunei Văculești, Corneliu Tuduruta a intrat în conflict chiar înaintea alegerilor cu șeful de post Gutău Sorin (nepotul primarului de Rîmnicu Vîlcea, Mircia Gutău). Buni amici înainte de alegeri, nimeni nu a înțeles pe moment din ce motiv s-au certat. Se știa ca Tuduruță l-a ajutat pe Gutău în multe probleme și nimeni nu înțelegea ce a dus la aceasta ruptură. Mai târziu s-a aflat că Gutău, simțind diferența mică dintre Tuduruță și Vlas,viitorul  contracandidat la primărie, a început să joace la două capete și l-a susținut în alegeri pe cel care a dat  (sau a promis mai mult). Da, ați citit bine „șeful de post a susținut în alegeri…”. Pare  o utopie ca un polițist să facă campanie electorală, dar Gutău și-a asumat acest risc. Susținut de Gutău, de tineret, de PDL dar și de vântul schimbării, Vlas a intrat primar în anul 2008. A crezut că va avea în Gutău același sprijin de care a beneficiat în alegeri, dar s-a înșelat amarnic. La Gutău totul costa, inclusiv serviciile electorale.  Așa că nici nu a trecut un an de la alegeri și șefulețul de post a început să își bage coada în treburile comunei: nevasta angajată la primărie,  trei mașini de piatră pe drum – una la el acasă, asistații sociali la cărat cărămidă și mortar, gardienii publici la cosit în grădină sau la săpat wc-ul, etc. Dar nu a fost de ajuns. Mai trebuiau și ceva firfirei că șeful de post avea casa în construcție și investiția era greu de suportat. Așa se face că a devenit greu de suportat și pentru fostul primar Vlas. Acesta a închis robinetele, iar asta l-a enervat la culme pe Gutău.  La început a pus-o pe nevastă-sa să facă nasoale prin primărie. Nu era de ajuns că abia venea pe la primărie, acuma își cerea și drepturi din te miri ce motive. A fost o perioadă de scandaluri care, pana la urmă, s-a terminat prin demisia nevestei polițistului. Scandalul s-a terminat în primărie dar a început în afara ei. Polițistul, știind ce matrapazlâcuri a făcut Vlas (de pe vremea când erau prieteni), i-a făcut plângere la DNA.  Primarul s-a umflat în pene și nu s-a lăsat până nu l-a mutat din sat pe polițist (ce-i drept doar pentru două luni). Acesta din urmă nu s-a lăsat mai prejos și a băgat-o pe nevastă-sa să îl contracandideze pe Vlas la primărie… și mai sunt povesti dar le mai lăsăm pentru episodul următor.

Gutău Lăcrămioara, soția polițistului,  a candidat ca și independentă la Primăria Văculești și a fost susținută de soțul ei cu disperare. Acesta a sfidat toate legile existente și toate ordinele și toate statuturile care îi interziceau implicarea în politică.  A mers din casă în casă, cu soția de mână și cu copilul handicapat în brațe (aviz DGASPC), doar, doar o reuși să smulgă voturile necesare pentru a câștiga primăria. Câțiva bătrânei s-au plâns că au fost puși să jure cu mâna pe biblie că o vor vota pe doamna sa.

Numai că, așa cum se întâmplă de obicei când doi se bat, nu au câștigat primăria nici Vlas, nici Gutău. A câștigat candidatul USL – Sorin Gînga. Acesta, cunoscând războiul dintre Vlas și Gutău a încercat să îi țină la distanță pe amândoi, numai că polițistul, având la activ doi primari doborâți, nu s-a liniștit. Sfidând iarăși toată legislația, şi-a înscris soția în PNL și, de aici, folosindu-se de funcția pe care o deține, a fost doar un pas ca să o pună președinta organizației comunale Văculești.  Dar cum toate în viață sunt cu dus și întors, polițistul politician s-a trezit că PNL se unește cu PDL, iar doamna sa, președinta de organizație devine co-președintă, împreună cu cine credeți? Cu Vlas, fostul primar, inamicul public numărul unu.

Și cum ordinele politicului (mai ales când pe politic îl cheamă Țurcanu) încalcă orice reguli ale normalității și bunului simț, îi vedem din nou pe cei doi, Vlas și Gutău,  braț la braț, cerșind voturi. Acum au același scop din 2008 dar,  ghinion, au alt adversar în persoana lui Gînga. Finalul poveștii încă nu este aproape dar până atunci vom urmări îndeaproape această telenovelă politică.

Ce este revoltător pentru cetățenii din Văculești este faptul că un polițist care trebuie sa vegheze la liniștea și siguranța lor se implică în politică.  Este cunoscut în comună cum „iartă” Gutău dacă îi promiți voturi. Îl mai întrebă cei mai cu tupeu dacă nu este ilegal ceea ce face, însă răspunsul este mai cu tupeu: ” la ce pile am eu nu are curaj nimeni din Poliție să se ia de mine” sau „eu am pensia în buzunar,  în doar câteva secunde mă pensionez și nu are nimeni ce sa îmi facă”.  Cu acest tupeu este de înțeles de ce șefii domniei sale închid ochii cu toate că îi cunosc foarte bine activitatea.

Sunt câțiva chiar foarte înverșunati pentru faptul că au foarte multe probleme nerezolvate de șeful de post care vine și îi bate la cap cu politica. Se pare că există și un dosar „îngropat” contra unui  hectar de teren unde și-a construit polițistul vila. Trebuie să fie un dosar greu dacă este adevărat că a „cumpărat” cu 0,3 euro/mp acolo unde terenul se vinde uzual cu 4-5 euro/mp.

Șeful de post mai tare decât generalii. Are grad de negație

Telenovela de mai sus reprezintă lăcrimațiile celor din Văculești, așezate pe hârtie și transmise redacției noastre. Drept pentru care am încercat să aflăm dacă în respectiva comună miliția încă trăiește sau dacă târgurile – fie ele și politice, se fac tovărășește. Evident, primul luat la tir a fost șeful de post Sorin Gutău. I-am adus la cunoștință polițistului tot scenariul pe care l-am primit pentru regizare și l-am rugat să aibă amabilitatea de a ne lumina. Și a fost amabil. E drept, cu aceași amabilitate, pe alocuri ne-ar fi băgat și mai tare în ceață dacă nu am fi fost inspirați să nu servim orbește tot ce ne-a oferit pe tava declarațiilor interlocutorul cu epoleți. În felul acesta, minciuna cu grade și-a rupt picioarele în postul de poliție de la Văculești. ”Fals. Nimic nu e adevărat. Total fals. Da ce treabă am eu… Mi-ați spus și v-am spus, nu este adevărat, fals… Niște speculații… Noi facem dosare penale zilnic oamenilor din comună, dăm amenzi zilnic oamenilor din comună… Sigur că pot fi nemulțumiți de măsurile coercitive pe care le luăm. Sigur, eu sunt polițist, nu sunt popă… Știți cum e… Din nefericire asta este meseria și mi-am asumat-o și sigur, pot să fie oameni care pentru că o primit o amendă, nemulțumiți de faptul că nu i s-a rezolvat favorabil o plângere deși nu avea dreptate și… na, amestecați cu alți dușmani pe care fiecare om îl are … o pus acolo pe hârtie. Dar mă mir de ce nu au curajul să își asume cu nume și prenume această sesizare” ne-a explicat șeful de post Gutău, pe un ton mai mult decât sincer. Probabil că, la nevoie, ar fi putut jura și cu mâna pe Coran că este așa.

Buturuga mică de la DNA și pasul de voie al polițistului

Mergând pe firul sesizărilor cetățenești, l-am rugat pe același polițist Gutău să ne explice dacă sunt coapte plângerile localnicilor sau sunt simple …aguride. Explicațiile polițistului au fost în registrul NU, cu sau fără adaos politic. ”Totul este fals, eu am fost verificat. Apropo, fac o paranteză. Am fost verificat cu casa,   am fost verificat de controlul intern”, a susținut cu privire la modul în care și-ar fi construit casa din Văculești. Cât privește dosarul îngropat la barter cu terenul ascuns sub casa sa, șeful de post Gutău și-a început pledoaria crezând că îl întreb despre alte dosare deschise pe numele său. După ce a înțeles că nu îl întrebăm despre pomelnicele negre ale parchetului, a schimbat registrul explicațiilor pe același portativ. Doar că a înlocuit cheia sol cu cheia NU. ”(Râzând) Da nu, nu am fost niciodată cercetat pe linie penală… Aaa, am înțeles… fals. Chiar e ceva rău intenționat” și-a exprimat Sorin Gutău indignarea că plebea Văculeștiului își permite să ridice nasul la nivelul afacerilor sale. Cu sau fără dosare. Polițistul a combătut și ipoteza potrivit căreia pentru că i-ar fi făcut plângere la DNA lui Vlas s-a ales cu mutarea în altă comună. Nu, polițistul nu a  fost fugărit din comună. A mers singur. De bună voie și la pas de voie. ”Nuuu, nu, nu, nu i-am făcut nicio plângere la DNA lu domnu Vlas. Și eu cu domnu Vlas am colaborat, nu există așa ceva. În campania electorală din 2012, pentru că soția mea o candidat la funcția de primar, în calitate de candidat independent, pentru a nu avea probleme în perioada campaniei, pentru a-mi proteja… vedeți dvs, în campania electorală se interpretează fel și fel. Eu, cu acordul inspectoratului, conducerea inspectoratului m-a detașat 2 luni de zile la postul de poliție Broscăuți, ca să nu existe suspiciuni de implicare a mea. Nicidecum că eu am fost fugărit , sau nefugărit din comună. Nu am ajutat-o pe soție…  domnu, cum s-o ajut eu pe soție în campanie?! Nu am voie eu să fac politică. Eu am fost mutat cu serviciu ca să nu se interpreteze că sunt părtinitor. Soția și-a făcut singură campanie. Nu este adevărat că am mers din casă în casă, soția a mers. Dar eu îmi risc eu meseria mea, pentru niște chestii imaginare?”, a punctat șeful de post.

Nu te joci cu pilele la poliție… sub ochii serviciilor secrete

” Fals asta cu pilele… Dvs știți foarte bine că și oamenii de rând au telefoanele ascultate, nu mai cu seamă eu, polițist, șef de post, când toate serviciile sunt pe noi. Hai să fim serioși… dvs… na, sunteți ziarist, asta e meseria dvs… Dar eu vă spun sincer, nu te joci cu așa ceva că… e pâinea ta în mijloc, e libertatea… Trebuie să fii om nebun să te pleci la așa ceva. Este un grup sau o persoană rău intenționată care are ciudă, care probabil a fost sancționată, nu știu… Nu am avut reclamații… Da, sigur că sunt nepotul fostului primar de la Rîmnicu Vâlcea. Tatăl meu a fost frate cu domnul Gutău Mircea. Vai de capul lui. Mircea Gutău a avut problemele lui care le știe toată lumea… cu ce să mă ajute pe mine. Sunt un om care respectă legea, familia și cu asta basta. Soția este în învățământ. Și-a dat demisia de la primărie în mai 2012 și acum a revenit în învățământ. Este titulară la Vorniceni, face naveta. Eu ce v-aș ruga… nici nu trebuie să dați curs la orice… e posibil să fie cineva intelectual și s-a gândit ia să vedem ce… ”, a mai explicat foarte coerent și… coercitiv șeful de post de la Văculești.

Polițist mincinos deconspirat de fostul primariulian Vlas

Întrucât numele fostului primar Iulian Vlas s-a rătăcit în misiva primită la redacție iar rătăcirea asta a fost una cu repetiție, ostentativă chiar, a trebuit să îl abordăm și pe fostul edil. Prins la înghesuiala întrebărilor cu mască și fără mască, Vlas l-a deconspirat pe polițistul Gutău. A confirmat cu punct și virgulă că polițistul ne-a mințit (probabil din solidaritate politică) și că, în vremuri apuse, și-au mai arătat pisica neagră unnul altuia. După caz, nevoie și împrejurări. ”Gutău nu m-a ajutat în campanie că el… cum să vă spun, el a candidat soția. Pentru mine nu este o problemă că aș fi fost în divergențe cu el. Nu știu dacă am fost în divergență neapărat cu el… Bănuiesc…  Cât privește plângerea la DNA… Ca și polițist, dacă a considerat că trebuie, a făcut-o, care-i problema… Da, este adevărat. Adică… da. Ei, na… o mințit aici. Hai s-o luăm și pe cealaltă parte… na, e polițist. Orice primar e cercetat. Cercetarea trebuie să se facă… Ce mă deranjează este dezinformarea omului, adică ohoho, are probleme penale. Nu am. O fost o suspiciune, că-l arestează, nu-l arestează. Nu e adevărat că i-am oferit foloase polițistului pentru că m-a ajutat în campanie. Pe tema asta a mai fost o anonimă, în perioada când am fost primar. Pe aceleași chestii. Adică, că i-au lucrat oamenii acasă, că i-au ridicat casa sau ce i-au făcut acolo… Și, s-a constatat că nu erau de la ajutor social… Sau… dacă o fi fost, el i-o plătit cu ziua, iar cine a lucrat a fost meseriaș de acolo din sat, el i-o plătit banii, nu-i nicio problemă. O cercetat inspectoratul de poliție, al lor. Eram eu primar când s-o întâmplat chestia asta. Nu s-o luat moaca terenul.  Ăla a fost al cuiva din sat care avea o bucată mai mare. Alături de el chiar și-a făcut casa copilul acelui proprietar din sat. Nu avea omul niciun dosar. E un om gospodar, un țăran de ăsta, care muncește, ăștia nu se leagă la cap cu dosare. Ei muncesc acolo pe glie, până cad în nas. Ăla avea spațiul prea mare și a vrut să vândă vreo 72 de ari. Faptul că… într-adevăr era oleacă mai scump acolo. Dar omul l-a dat cam cu 75% din prețul zonei. Legea între părți. Și l-o dat, probabil să fie vecin cu copii lui, să se înțeleagă… Și eu dacă aș fi fost, poate tot așa aș fi făcut. O vrut să îi dea sub prețul pieței, probabil pe ideea că polițistul o să fie vecin toată viața cu copiii lui”, a refăcut Vlas piesele dominoului de la Vlăsinești.

Polițistul nu a făcut politică. Au fost vizite electorale

Păstrând tonul întrebărilor și răspunsurilor edificatoare, fostul primar Vlas a scăpat alt porumbel. Polițistul nu a făcut campanie electorală în comună, deci nici politică. A fost în vizită la rudele din sat. Aaaa… nu are rude acolo, scuzați, a fost la vecini. În vizită electorală. De amorul democrației. ”În momentul în care soția lui și-a depus candidatura, inspectoratul a considerat că este mai bine, din punct de vedere democratic, să nu fie șef de post în acele două luni de zile. Și din cauza asta l-a detașat, nu a fost mutat, pentru perioada alegerilor. Și s-a făcut un schimb cu unul de la Broscăuți. Da… este o chestie destul de… Dacă dvs ați fi fost candidat aici … se putea presupune că ăsta în timpul campaniei ar fi încercat să ajute, nu? Și din cauza asta… Chiar nu știu dacă a făcut campanie, din moment ce el nu mai era șef de post aici… chiar dacă o fi fost cu soția într-o după amiază la o rudă… nu are rude el aici… la un vecin sau altul… nu știu… nu se poate considera că… nu era polițist. Eu cred că a fost o măsură bună a IJP. O fost bine ce s-o întâmplat…”, a declarat Vlas, fost primar, actualmente consilier local cu patalama de viceprimar nerecunoscut și sabotat de colegi (dar asupra acestui aspect poate vor reveni curând).

Polițistul făcut preș de către actualul primar

Am încercat să aflăm și părerea actualului primar, Sorin Gînga care ar trebui să țină cont de sorin ganga primarjalbele cetățenilor care l-au votat și, dacă e nevoie, în funcție de situație, să stopeze plângerile nefondate sau să pună capăt stării de teamă pe care oamenii o au față de polițist. Ca edil al localității, poate face demersurile necesare. „Cunosc absolut tot ce se întâmplă în comun, chiar dacă unii încă mai cred că sunt invizibili sau se cred politicieni extraordinari. Implicarea în politică a șefului de post este cunoscută, așa că intervenția mea ar fi inutilă. A încercat fostul primar Vlas să scape comuna de el și ce a rezolvat ? A fost detașat pentru două luni la Broscăuți iar după alegeri a revenit în comună și a continuat activitatea politică. Eu nu mă tem de politica șefului de post. Cetățenii din comună sunt cei care vor decide cine să îi conducă. Cetățenii din comună știu foarte bine cine este Gutău, de unde a venit, care este anturajul domniei sale și cât rău a făcut pentru comună. Nici pe plan instituțional nu mai avem o colaborare normală însă anul viitor vom fi toți cu cărțile pe față. Până atunci am câteva proiecte de finalizat și le voi finaliza cu toate că se încearcă pe toate căile blocarea acestora”, a declarat Sorin Gânga, primarul comunei Văculești.

Mai multe nu a vrut sa ne spună primarul. Însă am mai întrebat pe ici, pe colo și povestea pare mult mai complexa decât am crezut. Este bine că oamenii vorbesc. Unii sub protecția anonimatului, alții în mod direct. Cert este că vom reveni asupra acestei epopei pentru că localnicii au o vorbă: buboiul trebuie spart.

Va urma