Tezaur nepământean ascuns 25 de ani la CJ Botoșani

Tezaur nepământean ascuns 25 de ani la CJ Botoșani

2 1942

Aurica Boca CJ Botosani stenografie 1Tezaur nepământean ascuns 25 de ani la CJ Botoșani

Cel puțin de 25  de ani, prin instituțiile staului s-au oploșit tot felul de impostori. A devenit o cutumă ca nepotul X sau nepoata Y să apeleze la P.C.R ( Pile, Cunoștințe și Relații) pentru a-și găsi un culcușcălduț, liniștit și bănos prin instituțiile statului. Că oricum are România ma mulți funcționari decât numărul militarilor din Armata Română și un salar în plus plătit pentru un taie frunză la câini dar cu blazon de culise nu se resimte pe spinarea românilor. De 25 de ani s-a împământenit acest obicei și părea că structurile statului sunt îmbâcsite de … peceriști.  Dar există excepții, ceea ce demonstrează că încă mai putem avea speranțe. O astfel de excepție am descoperit la Botoșani. Un astfel de tezaur nepământean (a se citi – persoană cu capacități deosebite) a fost ascuns în Consiliul Județean Botoșani timp de 25 de ani.

Boca Aurica CJ Botosani stenografieAurica Boca se numără printre puținii români care mai știu ce înseamnă stenografia și printre cei și mai puțini specialiști care cunosc stenografia. În 1978 a absolvit o școală de specializare postliceală, de 2 ani, la București. Specializarea a fost de Steno secretariat și comerț exterior. De atunci a lucrat în Botoșani. La început, după absolvire, pe vremea împușcatului de la Scornicești, a lucrat timp de 10 ani, ca steno dactilograf,  la întreprinderea Textila Moldova Botoșani. Din 1988, prin concurs, a fost repartizată la Consiliul Județean al Sindicatelor, unde a lucrat până după pseudorevoluție, în 1990. De atunci și până acum, Aurica Boca lucrează la Consiliul Județean Botoșani, ca inspector în cadrul Compartimentului Juridic. ”Nu știu dacă toți colegii mei știu că această scriere este stenografie. În decursul anilor am căpătat și o dexteritate mai aparte”, ne-a spus Aurica Boca cu doza de reținere specifică oamenilor de valoare care nu țin morțiș să iasă în față. În semn de apreciere pentru cunoștințele doamnei inspector și pentru viteza cu care folosește stenografia, directorul publicației noastre i-a stenografiat numele, așa cum se vede și în fotografie. Și a avut și directorul nostru o reținere: prespune că stenogramei sale îi lipsește punctul de pe i.

Stenografia este o tehnică de scriere foarte rapidă printr-un sistem de scriere simplificat, cu ajutorul căruia se poate nota vorbirea cu viteza cu care este rostită.  Sistemul stenografic utilizat în România, pentru limba română, este sistemul Henri Stahl (1877-1942), creat in 1908, și perfecționat de fostul său elev, Aurel Boia