Troc propus de un primar pentru apararea patriei

Troc propus de un primar pentru apararea patriei

Portariuc armataDupă luni de știri alarmiste și imagini cu convoaie de tancuri care tranzitează România în secret, președintele țării a ridicat mingea la fileu și aceasta a fost ”tăiată” implacabil de către … primarul de Botoșani. Edilul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a propus revenirea la stagiile de pregătire militară a tinerilor. Logica sa pare fără nicio noimă doar pentru cei care de profesie sunt cârcotași sau, pe cutuma seculară a românilor, fug de cătănie. Ei bine, conștient că ideia sa se va lovi de rezistența publicului conservator, Portariuc a venit cu o propunere aleatorie. Nu, în nici un caz nu a cerut revenirea la practica ducerii cu arcanul a tinerilor la cazarmă. Edilul Portariuc a lansat în atenția Președintelui Iohannis o propunere cel puțin inedită. Dacă obișnuința este cea mai grea boală a românilor, evident, cu forța nu se poate face armată. Portariuc a propus un parteneriat între administrațiile publice locale și armată. Un parteneriat în care armata să pregătească, să instruiască voluntarii pe care s-ar putea baza Botoșaniul în caz de război, iar în contrapartidă Consiliul Local să-i scutească pe acești militari de impozitul pe proprietăți timp de cinci ani.

Redăm integral pledoaria edilului Portariuc.

 

Am inteles ca Presedintele Romaniei a lansat in dezbatere publica, cu ceva timp in urma Strategia Nationala de Aparare. E momentul dialogului, al ideilor, al propunerilor. Lansez si eu o propunere Presedintelui Iohannis ca de la primar la Presedinte, fost primar.
Traim vremuri tulburi si chiar daca pacea nu este amenintata prin bunele relatii pe care le avem cu toti vecinii si prin apartenenta NATO nu inseamna cu nu trebuie sa fim oricand pregatiti.

Nu pot sa nu remarc slaba pregatire a tineretului

In ceea ce priveste pregatirea populatiei pentru aparare mai sunt multe de facut. Cred ca ar fi necesara o reevaluare a capacitatilor de reactie la nivel local. Ca primar, avand responsabilitatea coordonarii serviciilor de urgenta sau de protectie civila in caz de criza, nu pot sa nu remarc slaba pregatire in primul rand a tineretului pentru tot ceea ce inseamna actiune coordonata ierarhic, efort fizic sustinut, instructie de specialitate, abilitati de lupta.
Cred ca reintroducerea serviciului militar obligatoriu de 6 luni ar putea fi o varianta. E benefica si pentru individ ca formare dar si pentru comunitate in caz de aparare.

Nu cred in pericole iminente dar nu se stie niciodata

Daca exista rezistenta la aceasta idee putem merge pe sistemul voluntariat in care pentru participarea la un program de 6 luni de pregatire militara, cetateanul sa obtina de exemplu scutire de impozit pe proprietati pe 5 ani. Ar putea exista un parteneriat intre Consiliul Local si Armata pentru un asemenea program intensiv de formare.
Eu nu cred in pericole iminente dar nu se stie niciodata si una e sa aperi un oras ca Botosaniul cu 500 soldati profesionisti si alta e sa-l poti apara pe langa soldati si cu 40.000 rezervisti antrenati, mobilizati in 24 de ore! Extrapolat la nivel national, intr-o situatie de criza ipotetica e mult mai confortabil pentru noi si descurajant pentru altii sa stii ca in 24 de ore aproximativ 7-8 milioane de romani sunt gata de actiune.

Uitati-va la Elvetia!

Inconjurata protector de catre UE si avand semnat si un tratat cu NATO ar parea ca este intangibila.
A fost sau este amenintata de cineva? Nu, si totusi serviciul militar este obligatoriu, 6 luni.
O sa spuneti ca jumatate din planeta isi tine banii la ei si de asta e atat de aparata. Poate fi un argument dar nu suficient, cred.Elvetia la o populatie de aproximativ 8 milioane locuitori are o armata de rezervisti de aproape 3 milioane(barbati si femei), pe langa armata profesionista de 150.000 soldati.