Troc șocant într-o comună. Un tânăr renunță la 2900 de prieteni dacă...

Troc șocant într-o comună. Un tânăr renunță la 2900 de prieteni dacă primarul aduce apă în comună

Culmea altruismului a fost atinsă ieri la Dobârceni, o comună din județul Botoșani. Localitatea mai este cunoscută datorită administrației vechiului primar Niculina Chiteală, iar mai recent din cauza scandalurilor în care a fost implicat actualul primar (unele dintre ele forțate politic) sau bătăilor aplicate localnicilor de un preot  oploșit pe acolo de către cuvântul Domnului și interesul  diavolului. Acum va deveni și mai celebră datorită gestului fără precedent al tânărului Constantin Nechifor. Întâmplător sau nu, cândva, tânărul altruist de acum și primarul în funcție Radu Livinschi au fost colegi de partid. La o repriză de alegeri locale. Ulterior, până în 2016, Constantin Nechifor a fost consilier local. Acum este doar fermier local. Și, între timp, a devenit usturimea de șfichi a cuvintelor sale incisive la adresa administrației locale. Sau mai bine spus a lipsei de administrație. Când a fost de lăudat a lăudat, iar când subiectul încondeierilor sale era de criticat nu a fost deloc tolerant. A devenit atât de acid pentru primar, încât portavocea sa, un cont de facebook, a devenit foarte accesat de către localnici. Picătura care a umplut paharul adversității dintre cei doi, fermier și primar, a fost turnată ieri. Virtual. Deși tânărul spune că a avut numeroase discuții cu edilul. Și de fiecare dată s-a ales doar cu promisiuni. În cursul acestei luni, în prima ședință din acest an a Consiliului Local Dobârceni, edilul dobarceniLivinschi s-ar fi lăudat că până la sfârșitul lunii februarie seceta și lacrimile neostoite din comună vor înceta. Convins că primarul a mai aruncat încă o firimitură pe masa celor avizi de speranțe, deșarte dar speranțe, tânărul i-a aruncat mănușa primarului. Pentru a-l ambiționa să se țină de cuvânt. Măcar de data aceasta. Constantin Nechifor l-a provocat pe primar la un fel de troc. I-a promis edilului că renunță la circa 2900 de prieteni pe care îi are și îl susțin pe facebook, ba chiar închide și contul, dacă întâistătătorul comunei rezolvă problema apei potabile a comunei. Pentru toți cetățenii localității. Și nu până la sfârșitul mandutului actual sau a altuia sperat. Până la sfârșitul lunii februarie, așa cum s-a lăudat. ”Iar eu voi închide această pagină și așa veți trăi fericit până la finalul mandatului. Baftă, domnule primar”, i-a transmis Constantin Nechifor alesului local Radu Livinschi.

Am încercat să avem un dialog cu edilul local. Pentru a ști dacă acceptă provocarea inedită a tânărului, dacă o va ignora sau dacă va alege altă cale. De pildă, să rezolve problema apei din localitate și să spună apoi că aceasta este urmarea firească a unei proceduri și demersuri mai vechi și nu din cauza ”protestului” tânărului fermier dispus să sacrifice prietenia tuturor pentru binele comunei. Și scapă și de capitalul electoral pe care tânărul fermier, fost consilier local și l-a atras în ultimele luni. Sau…poate nu!

Mai ales că aprecierile și încurajările pentru tânărul din Dobârceni nu au întârziat. Astfel, Adriana Maria Roibu, de prin Oradea, crede că tineri ca acesta ar trebui să fie în fruntea comunei. Petronela Dragomir, născută în Botoșani dar domiciliată la Sibiu, l-a întrebat retoric dacă tot fostul consilier Nechifor se ”zbate cu toate pentru comună”, iar Marian Pătrășcanu din Botoșani i-a explicat că cei 2900 de prieteni pe care îi are pe rețeaua de socializare nu-l vor lăsa să închidă contul. Mai ales că, în ultimul timp, pentru mulți dintre ei a devenit unica sursă mai credibilă de informare asupra treburilor administrației locale, după cum a apreciat un critic al tânărului, Maria Narcisa Tirdia sau Irina și Costel Stângaciu. Un alt tânăr, plecat la muncă în Torino, Cezar Crasoschi și-a exprimat și el optimismul cu privire la gestul lui Constantin Nechifor, de sensibilizare a primarului să fie mai parolist și pro-cetate. Dar, ce va fi vom vedea. Și vom auzi. Mai ales dacă edilul va binevoi să răspundă unui umil apel telefonic de la Columbo (ziar tipărit). Și știm că are multe de spus. Sau tot pe atât câți dușmani are. Sau prieteni. Totul depinde de el.

Troc șocant într-o comună. Un tânăr renunță la 2900 de prieteni dacă primarul aduce apă în comună