Tun imobiliar via Primăria Botoșani scos de sub preșul Justiției

Tun imobiliar via Primăria Botoșani scos de sub preșul Justiției

O casă cât un conac, din buricul târgului Botoșani, va aduce Primăriei Botoșani o pagubă de circa 7 miliarde de lei vechi. Zeci de procurori, judecători și funcționari ai Primăriei Botoșani au fost deferiți justiției de către  un fost chiriaș care a decis că este musai să scoată gunoiul de sub preșul Justiției. Și aceasta după ce, în urmă cu ceva timp, casa palat  a fost ”retrocedată” ilegal unor doamne, una din București și alta din Germania. Palatul din centrul orașului a fost dat celor două femei, în condiții suspecte, deși una dintre ele nu avea nicio vocație succesorală, iar cealaltă ar fi avut drepturi asupra unei alte clădiri aflată la circa 800 de metri de palatul în discuție. Nici în cursul acestui an, Primăria Botoșani nu a putut dovedi petentului că are documente în baza cărora să se fi putut face retrocedarea. Totul s-a lucrat uzând de ”sfântul fals”. Problema lor și a celor din Primăria Botoșani a apărut în momentul în care nu s-au gândit că unul dintre chiriașii acestui imobil își va cere drepturile în instanță și, împotriva manevrelor de culise, le va da toate planurile peste cap. Astfel, o afacere a ”mafiei imobiliare” cu tentacule prin Primărie, va pica răsunător. Surse care doresc să-și păstreze anonimatul ne-au confirmat că la Târgul Mureș se va face, în sfârșit, dreptate.

”Am făcut plângere împotriva procurorilor și judecătorilor care au instrumentat dosarele în care ceream să mi se facă dreptate. De asemenea, am cerut  casarea tuturor hotărârilor emise la Miercurea Ciuc și nu numai. Din dosarul meu  s-au sustras acte și abia după ce am formulat plângere la Consiliul Superior al Magistraturii s-au reînregistrat o parte dintre actele depuse, dar nu le-au pus pe toate. Actele de bază lipsesc din acest dosar și din acest motiv mi-au fost respinse cererile. Lipsesc actele Inspectorului principal Tăutu Constantin, ale procurorului de caz și, la un moment dat, lipsea chiar întregul dosar penal”, a precizat Ioan Caciuc, pentru Informatorul de Botoșani și Suceava. Printre cei dați pe mâna justiției se află și fostul primar de Botoșani, Florin Egner, dar și secretarul Primăroeo Botoșani, Ioan Apostu.

Caciuc a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgu Mureș în care a cerut să fie cercetate următoarele persoane sau magistrați: Elena Curcă, Radu Cristian Mihai, Ciobîcă Octavian George, Marciuc Alina, Cical Claudia Anabella, Egner Florin, Apostu Ioan, Ioan Ilie, Ghercă Lucreția, Sandu Dan, Săvel Gontineac, Cezar Puiu, Neamțu Dumitru, Bidașcă Dorica, care au făcut cercetări lucrări în dosarul penal nr. 1167/96/2012 al Tribunalului Mirecurea Ciuc, în dosarul penal nr. 1167/96/2012 al Judecătoriei Miercurea Ciuc, în dosarul penal nr. 5675/193/2010 al Judecătoriei Botoșani, în dosarul nr. 3290/258/2010 al Judecătoriei Mirecurea Ciuc, în dosarul penal nr. 3290/258/2010 al Tribunalului Harghita, în dosarul penal nr. 1167/96/2012 al Tribunalului Harghita și în dosarul penal nr. 269/258/2012 al Tribunalului Harghita, în dosarul penal nr. 1162/96/2011 a Tribunalului Harghita.

”Acești magistrați i-au favorizat pe infractorii din dosar. De asemenea, magistrații de la Judecătoria și Tribunalul Mirecurea Ciuc i-au favorizat și ei pe infractorii de la Botoșani. Sunt o persoană în vârstă, iar la data evacuării eram patru familii care au rămas fără locuință. Schmeltz Dana Maria Petra nu avea vocație succesorală la moștenirea autorului Schmeltz și a primit altă casă decât cea care i-ar fi revenit acestuia. Casa în care am locuit eu, soția mea și încă trei familii nu a avut niciodată adresa Botoșani, strada Calea Națională nr.245, care se poate vedea și acum unde se află. Imobilul situat la adresa Botoșani, str. 1 Decembrie, nr.81, a avut doar următoarea adresă: Calea Națională, nr. 333. Casa din Botoșani, Calea Națională, nr. 245 se află la o distanță de 800 m de imobilul din Botoșani, str. 1 Decembrie nr.81. Tot timpul am locuit cu contract de închiriere, iar la data evacuării, 21.06. 2007, aveam contract de închiriere valabil până în 201”, a mai spus Ioan Caciuc.

În stadiul incipient al anchetei, cu ceva vreme în urmă, inspectorul Tăutu Constantin şi procurorul de caz au descoperit că Schmeltz Dana Maria Petra nu avea niciun drept asupra casei din Botoşani, str. 1 Decembrie, nr.81, aşa cum a susțonut și Caciuc. Casa a fost vândută în mod fraudulos de către ”mafia” de la Primăria Botoşani.

În Rezoluția de începere a urmăririi penale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, în Dosarul 3898/P/2009, din 16 decembrie 2009, prin care procurorul Elena Cătălina Jașcanu a confirmat începerea urmăririi penale, față de Cical Claudia Anabella, angajată a Primăriei Botoșani, se arată:

– În 2003, în calitate de membru al Comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr.10/2001 din Primăria Botoșani, a soluționat dosarul privind cererea numitelor Schmeltz Dana Maria Petra și Bărbulescu Liliana prin care solicitau restituirea în natură sau echivalent a imobilului situat în Botoșani, Calea Națională nr.333 (fost 245). În cererea lor, Schmeltz Dana Maria Petra și Bărbulescu Liliana au declarat că acel imobil a aparținut numitei Schmeltz Ana, mătușă din partea tatălui. Cererea a fost aprobată, iar prin intermediul dispoziției 227/28.11.2003 a Primăriei Botoșani, s-a dispus retrocedarea în natură a imobilului menționat. Potrivit Decretului 92/1950 au fost naționalizate de la numitul Schmeltz Ioan un număr de 6 apartamente situate în Botoșani, str. Unirii 16, Calea

Națională 333. Imobilul din Calea Națională 333 a fost retrocedat celor menționate mai sus cu toate că nu au vocație la moștenirea numitului Schmeltz Ioan. Așa se face că numita Cical Claudia Anabella și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin retrocedarea imobilului de la nr. 333 altor persoane decât celor îndreptățite.

În anul 2010, dosarul cu nr. 5675/193/2010, având ca obiect evacuarea abuzivă a lui Caciuc din locuința respectivă, a fost strămutat la cerere  la Judecătoria Miercurea Ciuc și înregistrat pe rolul acestei instanțe cu nr. 3290/258/2010. După mai multe hotărâri nefavorabile din partea acestei instanțe, Caciuc a  formulat apel la Tribunalul Miercurea Ciuc. La ședința publică din 03.04.2012 a Tribunalului Harghita, în dosarul 269/258/2012 având ca obiect revizuire, a constatat că dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani cu nr. 3898/P/2010 lipsea complet, iar la ședința din 29.05.2012 au apărut doar o parte din documentele acestui dosar.

”Din dosar lipsesc următoarele documente:

– Plângerea formulată de mine la 12.08.2009 și înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani cu nr. 3898/P/2009, în care erau consemnate ca atașate următoarele probe: schița arborelui genealogic al numitei Schmeltz Dana Maria Petra; traducere după actul de căsătorie a numitului Schmeltz Alexandru Coresi; copie a pașaportului numitei Schmeltz Dana Maria Petra;

– Copia rezoluției Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani cu nr. 3898/P/2009 prin care s-a confirmat începerea urmăririi penale față de Cical Claudia Anabella;

– Copia referatului de scoatere de sub urmărire penală privind pe Cical Claudia Anabella emisă în dosarul 3898/P/2009 de IPJ Botoșani;

– Referatul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc în dosar 881/III/6/2011 emisă la 18.01.2012 privind respingerea revizuirii sentinței 31/2011;

– Două copii ale actului de împărțeală voluntară și complimentară emis în numele Natalia Schmeltz, transcris în Registrul Tribunalului nr. 71 din 10.04.1945;

– Comunicare de la Primăria Sulița, Botoșani, cu nr. 1676/20.02.2007 și 4969/30.11.2007;

– Din dosar mai lipsesc 10 declarații date de inculpații Cical Claudia Anabella, Egner Florin, Apostu Ioan, Ioan Ilie, Ghercă Lucreția, Sandu Dan, Săvel Gontineac, Cezar Puiu, Neamțu Dumitru și Bidașcă Dorica.

Nu cunosc împrejurările în care au dispărut aceste documente și cine le-a sustras dar pot afirma că aceste documente stau la baza aflării adevărului în acest dosar și a soluționării plângerilor formulate de către mine. Pot anexa și cererea scrisă de Ignat Dumitru Marius care confirmă lipsa acestor documente din dosar”, precizează botoșăneanul Caciuc în plângerea ce a ajuns, în cele din urmă, la Curtea de Apel Târgu Mureș. Acesta a cerut respectarea vechiului contract de închiriere, repunerea în drepturi și acordarea unor despăgubiri totalizând 700000 ron. Potrivit cererii, obligația de plată va reveni Primăriei Botoșani care, la rândul ei, va trebui să se îndrepte împotriva foștilor sau actualilor angajați.