Umilința unui coșulean în fața statului și a bisericii

Umilința unui coșulean în fața statului și a bisericii

Fotografie

Un tânăr, pierdut în praful ulițelor din comuna Coșula, județul Botoșani, căruia inundațiile de acum câțiva ani i-au distrus casa, și-a dus speranța în toate instituțiile statului care i-au umplut desaga cu deznădejde. Acum, un suflet strigă în pustiu la marginea uitării. Doar crucea interpretului Paladi pare să îi mai dea curaj. Mihai Zancanu din Coșula acuză edilul local că a tocat banii pe care Guvernul i-a alocat pentru repararea locuinței sale. Țînuleac și Roman l-au purtat pe drumuri. Băsescu nu i-a răspuns. La Mitropolia Moldovei și Bucovinei tăcerea cu care au tratat cazul Zancanu a fost Prea Înaltă. Florin Țurcanu l-a trimis la Coșula. Prefectul Macaleți l-a trimis la Garda de Mediu. Acolo, șeful Rotaru a rămas șocat de gestul prefectului. Când s-au reîntâlnit, prefectul a râs de Zancanu. Singurii oameni care l-au ajutat au fost Liviu Câmpanu – fost senator și Cătălin Flutur – fost primar de Botoșani. Cu crucea lui Paladi primită cadou, Zancanu speră acum că Portariuc sau noi parlamentari vor putea găsi o soluție pentru cazul său. Altfel riscă să îi cadă casa pe el și pe copii fratelui său care locuiesc cu el.

” Eu am făcut foarte multe sesizări. La Primăria Coșula, la Prefectura Botoșani, la foști guvernanți. E vorba de Mihai Țîbuleac, fost președinte la Consiliul Județean și domnul Cristian Roman, fost prefect. De multe ori am apelat la ei și m-au respins, m-au mințit și m-au purtat pe drumuri. Au spus că mă vor ajuta, dar nu s-au ținut de cuvânt. Am spus atunci că voi apela la fostul premier Emil Boc. De acolo am primit un document la mână, pe care îl am și în ziua de azi. Pe urmă am apelat la președintele României, Traian Băsescu. Nu am primit niciun răspuns. Am trimis alt dosar la Mitropolia Moldovei  și Bucovinei, la Înalt Prea Sfințitul Teofan. La fel, nu am primit niciun răspuns. Le-am spus că trăiesc dintr-o pensie foarte mică, pe caz de boală, 230 ron. Am cerut o audiență la președintele actual al Consiliului Județean, Florin Țurcanu. Domnia sa mi-a spus să merg la Primăria Coșula. Nu m-a primit în audiență. Am apelat la domnul Costică Macaleți (n.r.: prefectul Botoșaniului). Mi-am pus dosarul în fața domniei sale. Mi-a spus să mă duc la Garda de Mediu, la domnul Rotaru. M-am dus. Domnul Rotaru a rămas șocat. Mi-a spus că nu se bagă în chestia Prefecturii sau Consiliului Județean.

Fotografie
Am ieșit supărat de acolo. La vreo trei zile m-am întâlnit cu domnul prefect în fața unei bănci. L-am întrebat de ce m-a trimis la Garda de Mediu. A început să zâmbească și a spus că vom mai vorbi. Atunci i-am explicat că voi ajunge iar la Guvern. Domnul Macaleți  mi-a spus că dacă mă duc la Guvern nu mă ajută”, a explicat Zancanu. Fiind considerat caz social, suferind de anumite boli, calamitat ca urmare a inundațiilor de acum câțiva ani, Mihai Zancanu spune că a primit bani de la Guvern. ”Am sunat la Guvern, prin intermediul fostului senator Liviu Câmpanu. Am diacutat cu consilierul premierului. Acesta mi-a spus că am primit o sumă de bani foarte mare să-mi refac casa. Dar primarul comunei mi-a dat o căruță de balast, o căruță de nisip, câțiva saci de ciment cu care nu puteam să-mi fac altă locuință”, a adăugat coșuleanul Zancanu. Acesta a mai spus că singurl om politic din Botoșaani, care s-a aplecat asupra necazurilor sale, este fostul primar de Botoșani, Cătălin Flutur. Acesta a fost la Zancanu acasă și, după cum spune coșuleanul, îi cunoaște viața. Mihai Zancanu pare să nu fie un simplu om, ascuns de destin în cătunele comunei Coșula. După cum susține el,

Fotografiea cântat cu Lăutarii la Popăuți, deși nimeni nu i-a dat măcar un leu. ”Flămând veneam de la țară, la spectaccole, ca să cânt și flămând mă întorceam acasă. Am cântat și în Basarabia. Am obținut un trofeu la un concurs ținut în 2011 la Curtea de Argeș. Cu câțiva ani în urmă am cântat la Românii au talent, până în semifinală. Mă știu toți soliștii, inclusiv Pamfil Roată care este șef la IRE la Vatra Dornei. Am fost și la TVR 2. Acolo era și Sofia Vicoveanca. I-a plăcut cum interperetez și mi-a dăruit un costum popular, vechi de aproape 100 de ani. De asemenea, am cântat și în spectacole caritabile”, a adăugat Mihai Zancanu. Acesta poartă la gât și se mândrește cu o cruciuliță pe care spune că a primit-o de la cunoscutul solist moldovean Ion Paladi. Preocupat să escaladeze noianul de necazuri, Zancanu l-a colindat anul trecut pe Portariuc și l-a rugat să îl ajute și pe el. În sensul în care să îl cheme la diverse spectacole și să îl plătească. Cât de cât! Ce spuneți domnilor cu diverse funcții? Puteți demosntra că aveți suflet? Zancanu așteaptă propunerile dumneavoastră pe adresa redacției.