Un deputat spune adevărul crud despre manipulare, pițipoance și infractori cu gulere...

Un deputat spune adevărul crud despre manipulare, pițipoance și infractori cu gulere albe

0 732

roman-cristian-vot-in-camera-deputatilorPierduți în procedurile sesiunilor parlamentare, de multe ori aleșii noștri din legislativ greu găsesc timp pentru a-și transmite gândurile și sentimentele celor care i-au votat. Iar când o fac, la diverse evenimente publice sau sindrofii cu ”ștaif”, graiul lor este sec, gol, viciat. În Parlament se lovesc de o lume pestriță, un mediu plin de valori și non-valori, parveniți sau troglodiți, angrenați într-un mecanism care le bruiază toată holograma ontologică pe care și-au proiectat-o când au acces în Parlament. Văd multe, cunosc multe și, adesea, trebuie să înghită multe. De dragul etichetei, de frica de a nu fi marginalizați în grupurile parlamentare, sau pentru că ordinul politic este”pe mucles înainte”. Uneori greața pentru acest mediu îi face să simtă că le-a ajuns cuțitul la os. Pentru că da, ei bine, și ei, unii parlamentari, au sentimente sau reușesc să-și păstreze nealterat sistemul propriu de valori. Și atunci răbufnesc, într-un puseu de sinceritate, de refulare, de re-empatizare cu majoritatea societății la a cărei manipulare sunt martori zilnic, cu voia sau fără voia lor. Și se exprimă. În eseuri care au menirea de a-ți aminti că totuși l-ai votat pe acel politician, parlamantar și parcă nu-ți pare rău că ai optat așa. Și mai că l-ai gira din nou politic. Păcat că politicienii nu au astfel de reverii zilnic. Pentru că atunci nici ei nu și-ar uita menirea și nici electoratul nu ar mai simți nevoia unor mărturii…de suflet. Pentru că totul ar fi firesc. De ziua imnului național, deputatul Cristian Constantin Roman a pus carâmbul pe falsul patriotism, a înfierat antipatriotismul și a dat de pământ cu manipularea generală și îndobitocirea populației. Redăm integral memorabilul său eseu, postat pe pagina sa de facebook. Că tot e la modă.

”Trăim vremuri în care patriotismul a devenit desuet, în care în România nu prea e “cool” să fii patriot. Doar atunci când, tot mai rar, ne bucurăm de o victorie sportivă a unui compatriot sau a unei echipe de-a noastre, devenim brusc “mândri că suntem români”. Însă imediat ce rezultatele încetează ori nu țin trendul ascendent pe care ni l-am dori, începem să-i criticăm și pe sportivii care ne-au umplut inima de bucurie la un moment dat. Invidia, cârcoteala, disprețul pentru persoanele publice au devenit pentru noi stări comportamentale firești, care nu ne lasă să ne mai bucurăm de ce avem bun aici, la noi în țară.
Înflorește însă falsul patriotism, care se combină la un moment dat cu antipatriotismul. De fapt pentru a-l determina pe un individ să nu-și mai iubească țara, una din metodele cele mai eficiente este să-l ghidezi spre false valori, să-l privezi de educație. Asta se cheamă manipulare.
Poate vă veți întreba cine sunt manipulatorii și ce interese au? Păi manipulare se face la multe televiziuni, unde sunt demonizați, discreditați liderii politici, intelectualii de valoare și sportivii care poartă cu ei drapelul național și fac să se audă imnul României peste tot în lume. În schimb sunt promovate, ca modele comportamentale, tot felul de pițipoance și cocalari ori victimizați tot felul de infractori cu gulere albe. Manipulare fac unele ONG-uri, manipulare fac unii așa-ziși lideri de opinie. Interesele lor sunt diverse și pot fi atât individuale sau de grup, cât chiar strategice, ale unor entități străine nouă.
Libertatea cuvântului e o valoare primordială a democrației noastre. Nu reprimarea liberei exprimări e o soluție pentru a opri manipularea și în cele din urmă decăderea unei nații, ci o bună educație pe care românii trebuie s-o dobândească din familie și din școală. Să nu mai accepte, să nu mai consume aceste manipulări.
Ca să fii patriot trebuie să-ți știi istoria, să ai recunoștință pentru înaintași, să-ți respecți liderii pe care tu singur ți i-ai ales și să susții cu tărie toate valorile pe care le are țara ta – resurse naturale și umane.
Am pomenit de lideri. Da, pentru că o armată ai cărei comandanți nu au nici autoritate asupra trupelor, va fi sortită înfrângerii. De asta avem nevoie de lideri puternici, pe care să îi respectăm și care să ne ducă la izbândă. Puterea le-o dăm noi. Din păcate noi votăm un om doar pentru a avea pe cine înjura din ziua următoare.
Mai rău este că am ajuns să ne urâm chiar și între noi sau, dacă nu ne urâm, cel puțin suntem indiferenți unii față de alții. Nu ne mai simțim ca o națiune și nu cred că e nevoie – Doamne ferește!- de o mare încercare a istoriei pentru a ne uni din nou. Pentru că pe oameni îi unește doar bucuria și durerea.
Astăzi sărbătorim “Ziua imnului” și e un bun moment de reflexie pentru modul în care noi simțim că aparținem unui teritoriu, unei națiuni și valorilor pe care aceasta totuși le are.
Deșteaptă-te române! ”, dixit Cristian Constantin Roman, deputat PNL de Botoșani.

Un deputat spune adevărul crud despre manipulare, pițipoance și infractori cu gulere albe