Un europarlamentar cere lămuriri CE. Cremvuști periculoși ca gazele de eșapament și...

Un europarlamentar cere lămuriri CE. Cremvuști periculoși ca gazele de eșapament și carnea mai rea decât erbicidele

Mihai Turcanu comisia europeana APRIL Cris Tim Caroli ARCUn europarlamentar cere lămuriri CE. Cremvuști periculoși ca gazele de eșapament și carnea mai rea decât erbicidele

Europarlamentarul botoșănean Mihai Țurcanu a cerut Comisiei Europene să intervină într-o chestiune delicată, pentru a nu produce panică generală după un anunț făcut cu o lună în urmă de o organizație internațională. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Cercetare Oncologică (IARC), produsele din carne procesată, precum șunca sau crenvuștii sunt la fel de periculoși precum gazele de eșapament. Același raport susține și că, de asemenea, carnea roșie de vită, porc sau oi este la fel de cancerigenă precum erbicidul glifosat. Deputatul european Țurcanu, fost Secretar de stat – Președinte al ANSVSA, a cerut Comisiei Europene să clarifice lucrurile, pentru a se evita propagarea alarmelor false. Pentru aceasta, Mihai Țurcanu s-a consultat și cu specialiști din domeniu, precum Emil Dumitru (președinte al Federației Pro Agro), Radu Timiș ( președinte Cris Tim), Ovidiu Dușleag (reprezentant Karoli), Dorin Cojocaru (reprezentant APRIL) și Ștefan Pădure (reprezentant Asociația Română a Cărnii). Europarlamentarul, preocupat de soarta miilor de procesatori din România și de destinul milioanelor de producători – fermieri, așteaptă acum răspunsul oficial al Comisiei Europene. Redăm mai jos comunicatul său de presă. 

”Am cerut Comisiei Europene să se pronunţe asupra potenţialului risc cancerigen al cărnii roşii.
Clasificarea cărnii roșii în grupa 2 de risc reflectă existența unor dovezi limitate că poate provoca afecțiuni oncologice. Am cerut Comisiei Europene să ia poziţie publică pentru corecta informare a consumatorilor europeni şi respectarea drepturilor industriei de profil.
La sfârșitul lunii octombrie, a fost făcut public un studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetare Oncologică (International Agency for Research on Cancer – IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății, care a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau șuncă, în grupa 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel. Carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de bovine, ovine, caprine, porcine, etc a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată cu potenţial carcinogen. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
Această clasificare indică existenţa unor probe insuficiente privind pericolul apariţiei unor afecţiuni de natură oncologică.
Întreaga istorie a consumului de carne roşie obligă la o evaluare atentă înaintea formulării unor asemenea aprecieri.
În urma discuţiilor avute, în ţară şi la Bruxelles, cu reprezentanţii federaţiilor şi asociaţiilor profesionale în domeniu, consider necesară o poziţie oficială a Comisiei Europene, pentru evitarea alarmelor false, ce pot afecta industria alimentară. Dar mai ales se impune informarea corectă şi precisă a consumatorilor europeni în legătură cu riscurile existente”, susține Mihai Țurcanu.