Un partid și o alianță născute din demagogie și manipulare

Un partid și o alianță născute din demagogie și manipulare

colaj minca si jurgiuCu vântul suflând puternic din pupa, copilul politic al politicienilor Fenechiu și Mincă se avântă cu semeție pe mări politice învolburate. Și cum stă bine marinarilor de cursă lungă, și-au înălțat esența mesajului pe cel mai înalt catarg politic, cel al demagogiei. La auzul acestor ”incantații”, cu siguranță că mentorii naționali și democrați ai noului partid vor pune tunurile pe noi. Pentru îndrăzneala de a vedea și analiza geneza și pruncia lor politică altfel decât restul plebei.  Sau se prea poate să ne înșelăm și dimpotrivă să ni se aducă argumente la politica dualistă practicată. Într-o atare situație, vom da cuvântul măriilor lor, politicienii. Pentru că așa e firesc și, se știe, a greși e omenește, dar a persista în greșeală e drăcește. Dar să revenim la oile noastre. Noii fondatori ai PND au scris cu litere de aur (care până la urmă riscă să se dovedească a fi aur țigănesc) că în PND vor accede doar persoane , personalități sau/și personulități politice care nu dorm noaptea de grija celor săraci, a celor intoxicați mediatic, a celor folosiți cu aceași destoinicie de fiecare clasă politică. S-a mai trâmbițat de la amvonul partidului că în ruptul capului nu vor avea trecere și petrecere în partid cei ce au fost sau sunt certați cu legea, sau care, așa cum se discută în anumite organizații ale partidului, au reputație proastă.

Să fim serioși, ori fondatorii și-au greșit mesajul, vrând să fie unul populist, ori au ajuns în stadiul de autoamăgire, automanipulare. Asta așa, doar ca o culme a pasiunii politice. Nu vrem să fim răutăcioși, dar mesajul a fost transferat și asupra alianțelor, colaborărilor create.

Prezentă la Botoșani pentru a prezenta Polul Național Democrat și Ecologist, Liliana Mincă a declarat că, „este o colaborare în interes național, formată din oameni de mare încredere, oameni care nu au dosare (??!!?? – n.r), care nu sunt certați cu legea (idem ca anterioara notă- n.r), curați din punct de vedere moral, din punct de vedere politic (n.r. – aici ne-ar trebui cam vreo 10 Gb de spațiu pentru a etala îndoiala. Sau certitudinea contrariului). Mai mult decât atât, noi am început ecologizarea politică a României. Încercăm să facem o curățenie”. Ba s-a mai aclamat chiar că în cadrul alianței nu se dorește comercializarea de vise către electorat. Și mai trebuie să spunem că ideia ecologizării politice au avut-o alții cu ceva timp în urmă.

Pentru a demonstra că demagogia și manipularea politică sunt așezate în capul mesei la festinul tinerei formațiuni politice, vom face trimitere doar la un simplu aspect. Cunoscut de altfel de tot județul. Mai puțin însă, se pare, de către fondatorii PND și parteneri de alianță care transmit mesaje politice în numele alianței. Marian Jurgiu, președintele interimar al PER Botoșani, a devenit celebru datorită proceselor de miliarde pe care le câștigă pentru clienți împotriva societăților de asigurări. Dar și mai celebru a devenit în calitate de decan al Baroului lui Bota de la Botoșani. Da, noul aliat al PND este coordonat de avocatul Jurgiu care a fost arestat pentru profesarea ilegală a avocaturii. A fost eliberat sub obligația de a nu mai profesa fără a fi acceptat de Baroul tradițional, cel recunoscut de lege. I s-au pus interdicții, dar le-a încălcat la două zile. Nu vom detalia viața ilegalistului Jurgiu. Cu atât mai mult cu cât, se știe, politica de vârf este curtezană foarte pricepută la deghizare. Nu ne interesează nici cât o ceapă degerată viața și aventurile ecologistului Jurgiu. Nu ne interesează nici pactul cu diavolul pe care l-a făcut sau îl va face, chiar și sub recidivă, în tinda politicii. Am făcut trimitere la el întâmplător. Pentru a sublinia populismul declarațiilor publice care se fac în contextul politic enunțat mai sus. Să dăm și alte exemple din zona politicii locale a unor județe sau din zona fondatorilor de la București? Nu. Nu deocamdată. Vom reda doar definițiile demagogiei și manipulării politice. Așa, din lipsă de inspirație pentru continuarea materialului de față …

DEMAGOGÍE, demagogii, s. f. Înșelare a opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicată de cineva pentru a-și crea popularitate.

Și

DEMAGOGÍE s.f. Atitudine politică constând în înșelare prin promisiuni și lozinci ademenitoare și mincinoase.

Și
DEMAGOGÍE, demagogii, s. f. Metodă de înșelare a maselor populare, practicată de politicienii reacționari, constînd în folosirea unor mijloace nedemne (promi­siuni mincinoase, denaturare a faptelor etc.); purtare de demagog. Adeseori aceia care strigă în contra aristo­crației sînt niște aristocrați ascunși în stremțele demago­giei. RUSSO, S. 182.

A MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. (< fr. manipuler)  .
După ce au semnat un protocol de colaborare cu partidul lui Băsescu, PMP, fondatorii PND-ului au bătut palma și cu ecologiștii de la PER. Protocolul a fost semnat joi, la București. La Botoșani, potrivit unor surse din PER Botoșani, botezul alianței s-a făcut printr-o conferință de presă. Astăzi, la două zile de la înnemurirea politică a penediștilor cu ecologiștii, membrii PER Botoșani încă nu știau cu ce zestre a venit fiecare partid în această logodnă politică. Se știa doar că există un protocol, iar unele fețe de vază ale PER Botoșani își exprimau încrederea în tovărășia cu PND care ”e tare, are grup parlamentar”.

NOTĂ: acest material NU ESTE UN PAMFLET. Prin urmare, nu ne antrenați într-un duel juridic sau chiar semantic pentru că riscăm să mai aflăm și alte dulcegării de culise. Iar broboada pregătită politic electoratului este prea mică pentru noi. Așa ne-a lăsat Șeful cel Mare, mai căpoși… și refractari la … vrăjeli politice.