Un senator botoșănean în patria lui D`Artagnan

Un senator botoșănean în patria lui D`Artagnan

0 817

Viorel Grigoras senat in Franta (1)În calitate de Președinte al Grupului Parlamentar de prietenie România – Franța, senatorul liberal botoșănean Viorel Grigoraș a vizitat de curând Franța. În cardul unor întâlniri de lucru cu mai mulți oficiali ai instituțiilor franceze, delegația română a dezbătut soarta României într-o Europă în permanentă transformare, dar și necesitatea regândirii și redefinirii politicilor privitoare la spațiul Schengen. Redăm integral comunicatul de presă remis redacției.

În perioada 13-17 iunie 2016 a avut loc vizita în Franța a Grupului de prietenie România-Franța din Senatul României, la invitația domnului senator Bernard Fournier, președintele Grupului de prietenie Franța-România din Senatul francez.
Din delegația parlamentară română au făcut parte domnii senatori Viorel Grigoraș, senator PNL, președintele Grupului de prietenie România-Franța din Senatul României,  Florian Popa, senator PSD, vicepreședintele Grupului, Laurențiu Coca, vicelider al Grupului parlamentar al PSD din Senat, membru al Grupului, Marinică Dincă, secretar al Grupului parlamentar al PNL din Senat, membru al Grupului de prietenie România-Franța. Delegația a avut întrevederi cu reprezentanți ai Senatului francez, ai Guvernului și Francofoniei.
Astfel, delegația a fost primită de domnul Didier Le Bot, Secretar general administrativ al Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF). În cadrul convorbirilor senatorii români au subliniat tradiția vie pe care o constituie în țara noastră Francofonia. România participă, de asemenea, și la dimensiunea instituțională internațională a Francofoniei, prin calitatea sa de membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). În acest context, delegația Grupului de prietenie România-Franța din Senatul României a salutat apropiata modificare a statutului actual al României,  din  membru asociat în membru   APF,  modificare de statut  care urmează să fie făcută în cadrul celei de-a 42-a sesiuni plenare a Adunării Parlamentare a Francofoniei ( Antananarivo,Madagascar, 8-12  iulie 2016).Viorel Grigoras senat in Franta (3)
În domeniul parlamentar, au avut loc întâlniri ale delegației cu domnii senatori  Jean Bizet, președintele Comisiei pentru afaceri europene și Jean-Pierre Raffarin, președintele Comisiei pentru politică externă, apărare și forțe armate din Senatul francez, fost prim-ministru al Guvernului (2002-2005).
În cadrul dialogului purtat cu președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez, s-au discutat probleme de interes comun, vizând re-orientarea politicilor economice ale UE de rigoare bugetară, îmbunătățirea a măsurilor UE de control al frontierelor externe, de gestionare a migrației ilegale, de creare a unei politici europene în domeniul migrației, gestionarea  modalităților prin care UE face față fluxului masiv de solicitanți de azil și, în general,apărarea principiilor fundamentale de funcționare a Uniunii. Senatorii români membri ai delegației au insistat pe discutarea mai multor aspecte legate de aderarea României la spațiul Schengen,  o primă etapă urmând să fie deschiderea spaţiului aerian Schengen pentru România.
Pe parcursul dialogului purtat de delegația română la Comisia pentru politică externă, apărare și forțe armate din Senatul francez, partea franceză a abordat multiple aspecte legate de atât de relația bilaterală România-Franța, cât și de  paleta de politici UE. Președintele Comisiei, domnul senator Jean-Pierre Raffarin, a subliniat nu numai cooperarea de înalt nivel, pe plan politic și economic, dintre România și Franța, ci și apropierile deosebite dintre societățile civile din cele două țări. Membrii delegației  române au insistat, și in cadrul discuțiilor purtate la Comisia pentru politică externă, apărare și forțe armate din Senatul francez, asupra aspectelor legate de aderarea cât mai urgentă a României la spațiul Schengen. Legat de acest deziderat al României,  senatorul Jean-Pierre Raffarin, președintele Comisiei, a subliniat intenția Franței de a propune o abordare mai complexă a subiectului Schengen – și anume de a cere partenerilor din UE regândirea statutului  care definește spațiul Schengen.Viorel Grigoras senat in Franta (2)
Într-un format adecvat au avut loc, de asemenea, și alte întâlniri deosebit de fructuoase, care au depășit programul oferit inițial de gazde, în această categorie de întâlniri situându-se atât dialogul cu senatorul Jean Puech, unul dintre senatorii francezi care a deținut funcția de președinte al Grupului de prietenie Franța-România  și care a vizitat țara noastră în această calitate (1991, 1992), cât și întâlnirea cu domnul Gérard Larcher, președintele Senatului francez.
Pe plan guvernamental, au avut loc întrevederi la Ministerul Agriculturii, Agroalimentației și Pădurii și la Ministerul de Interne. Astfel, pe parcursul  discuțiilor desfășurate cu domnul Hervé Durand, director general adjunct în cadrul Direcției Generale pentru Performanță Economică și de Mediu a Întreprinderilor,  din Ministerul Agriculturii, Agroalimentației și Pădurii, ambele părți au prezentat aspecte bine documentate legate de aplicarea  Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, precum și detalii privind relația strânsă dintre agricultură, statutul fermierilor, performanța agricolă și protejarea mediului înconjurător  în cele două țări, România și Franța și în cadrul UE.
La Ministerul de Interne, delegația parlamentară română s-a întâlnit cu doamna director adjunct Agnès Reiner, Direcția Generală pentru Colectivități Locale (Direcția pentru aleși locali și funcția publică teritorială). Aspectele discutate cu acest prilej au vizat experiența franceză și română în domeniul funcționării structurilor teritoriale de bază, ca și interesul acordat de cele două țări pe linia cooperării descentralizate senatorul viorel grigoras si muscheta politiciiîntre România și Franța, aspect  ilustrat și de un număr de mai mult de 600 înțelegeri încheiate între părți.
Pe tot parcursul vizitei, la întâlnirile cu membrii Grupului de prietenie Franța-România din Senatul francez și la întrevederile politice prevăzute în program, au participat  reprezentanți ai Ambasadei României la Paris. E.S. dl. Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, a primit delegația Grupului de prietenie România-Franța din Senatul României la sediul Ambasadei (Palatul Béhague), prilej cu care s-au discutat  aspectele de actualitate ale relației bilaterale România-Franța și ultimele evoluții pe scena politică a Uniunii Europene.

Un senator botoșănean în patria lui D`Artagnan