Vârcolacul nepăsării mănâncă istoria Botoșaniului

Vârcolacul nepăsării mănâncă istoria Botoșaniului

La Botoșani, un monument istoric din buricul târgului este înghițit, fărâmă cu fărâmă, de nepăsarea autorităților, în fiecare zi. Zilnic trec pe lângă el profesori, magistrați, politicieni, polițiști și business-mani autohtoni, mii de localnici și suferința monumentului este privită de către toți, dar nimeni nu o vede. Pe Bulevardul Mihai Eminescu, la numărul 40,  clădirea fostului Externat al primului liceu de fete din Botoșani se dărâmă în fiecare zi, cărămidă cu cărămidă. Clădirea, monument istoric, adăpostește acum Casa Corpului Didactic. Sutele de cadre didactice care se vântură prin această instituție nu văd nici ele că li se surpă casa. Potrivit vechiului dicton, ”în față e vopsit gardul, iar în spate e leopardul”, intrarea în clădirea Casei Corpului Didactic, precum și aripa dreaptă a clădirii, sunt întreținute, par să fi simțit binecuvântările bidinelei. Ceea ce ne face să credem că dictonul enunțat mai sus nu este de rangul botoșănenilor care au tangență cu clădirea. Nu! Lor , probabil, li se potrivește mai bine zicala populară românească, exprimată mai plastic, dar cu morala ei: ”Pe din față trandafir, iar în spate borș cu știr…”. 

Clădirea, lăsată ofrandă vârcolacului nepăsării (ca și alte surate), este cunoscută ca fiind Casa Manole, fiind datată din 1908-1909. Această clădire a fot ridicată pe cheltuiala fostului boier Neculai Sofian, cel care a vândut-ulterior lui Mihai Manole din Mihălășeni. Din 1887 până în 1944, clădirea a fost închiriată primului liceu de fete din Botoșani, Liceul Carmen Sylva, și a servit ca Externat pentru fete. Clădirea monument istoric a fost executată ”de constructori francezi, fapt care explică folosirea senajelor bicrome, specifice arhitecturii din vremea lui Ludovic al XIII – lea, într-o compoziție marcată de spiritul baroc” – (Eugenia Greceanu).

Din 1975 până în 1990, în această clădire a funcționat Centrul de Calcul și, din 2009, după ”ample reabilitări, servește Casa Corpului Didactic Botoșani. Clădirea figurează pe Lista Monumentelor Istorice din Botoșani, fiind identificat cu codul LMI BT-II-m-B01882.